Pierwszy raz się dowiaduję o torcie opium. Zaintrygowana nazwą poszukałam http://www.deserlandia.pl/product.php/1,26/63/Torcik-Opium-Justynka.html. Piszą tam o biszkopcie ze skórka pomarańczowa, a ja tam na zdjeciu tego nie widzę! Widocznie jakaś tajemnica handlowa. Zgodnie z sugestiami mozna pokombinować wykorzystujac kilka przepisów z WŻ : tort makowy albo makownik japoński, wrzucić do biszkopta klasycznego skórkę pomarańczową, zrobić dwie masy na bazie kremówki i żelatyny i będzie na pewno lepsze niz to z cukierni. Pewnie się sama skusze ale dopiero na sylwestra. Pozdrawiam :)
http://domczekolady.eu/sklep.htm#opium Tort makowy OPIUM Dwie warstwy jasnego biszkoptu nasączonego ponczem migdałowym z rumem, z dodatkiem maku i masy makowo-bakaliowej, przełożone musem z białej czekolady o smaku migdału z dodatkiem marcepana
Czy zna ktos przepis na tort opium.Chcialabym go zrobic na swieta.Wiem tylko tyle,ze jest on przkladany masa makowa.Pozdrawiam.
Pierwszy raz się dowiaduję o torcie opium. Zaintrygowana nazwą poszukałam http://www.deserlandia.pl/product.php/1,26/63/Torcik-Opium-Justynka.html.
Piszą tam o biszkopcie ze skórka pomarańczowa, a ja tam na zdjeciu tego nie widzę! Widocznie jakaś tajemnica handlowa. Zgodnie z sugestiami mozna pokombinować wykorzystujac kilka przepisów z WŻ : tort makowy albo makownik japoński, wrzucić do biszkopta klasycznego skórkę pomarańczową, zrobić dwie masy na bazie kremówki i żelatyny i będzie na pewno lepsze niz to z cukierni. Pewnie się sama skusze ale dopiero na sylwestra. Pozdrawiam :)
a tu znalazlam tez niby opium .. ale troche inny
http://domczekolady.eu/sklep.htm#opium
Tort makowy OPIUM
Dwie warstwy jasnego biszkoptu nasączonego ponczem migdałowym z rumem, z dodatkiem maku i masy makowo-bakaliowej, przełożone musem z białej czekolady o smaku migdału z dodatkiem marcepana