Mam zamiar zrobić dzisiaj piernik staropolski, ale kupiłam kilka przypraw do piernika, otworzyłam, powąchałam i zauważyłam, że każda ma inny zapach. Niektóre to nawet nie mają zapachu piernika a inne są aż za bardzo mocno aromatyczne. Która według Was przyprawa jest najlepsza, jakiej firmy, bo chyba wpływa to na smak piernika?
Użytkownik Tereska* napisał w wiadomości: > Mam zamiar zrobić dzisiaj piernik staropolski, ale kupiłam kilka przypraw do > piernika, otworzyłam, powąchałam i zauważyłam, że każda ma inny zapach. > Niektóre to nawet nie mają zapachu piernika a inne są aż za bardzo mocno > aromatyczne. Która według Was przyprawa jest najlepsza, jakiej firmy, bo chyba > wpływa to na smak piernika?
Wg mnie najlepsza kotanyi. W miare swieze przyprawy, intensywny aromat, nie kupuje mieszanek do ktorych dodawana jest maka. A ostatnio sama robie mieszanke :-)
Nastawiając dwa tygodnie temu piernik użyłam przyprawy do pierników Prymatu. Oglądałam w sklepie etykiety kilku przypraw, nie było, niestety, Kotanyi. Prymat wydał mi się w porządku, jeśli chodzi o smak i aromat. (miałam też pozytywne doświadczenia z ich przyprawą do ziemniaków i pewnie dlatego dojrzewa piernik właśnie z Prymatem ;)
Mam zamiar zrobić dzisiaj piernik staropolski, ale kupiłam kilka przypraw do piernika, otworzyłam, powąchałam i zauważyłam, że każda ma inny zapach. Niektóre to nawet nie mają zapachu piernika a inne są aż za bardzo mocno aromatyczne. Która według Was przyprawa jest najlepsza, jakiej firmy, bo chyba wpływa to na smak piernika?
uzylam 3 roznych. gellwe, dr edkera i jeszcze jakis
Użytkownik Tereska* napisał w wiadomości:
> Mam zamiar zrobić dzisiaj piernik staropolski, ale kupiłam kilka przypraw do
> piernika, otworzyłam, powąchałam i zauważyłam, że każda ma inny zapach.
> Niektóre to nawet nie mają zapachu piernika a inne są aż za bardzo mocno
> aromatyczne. Która według Was przyprawa jest najlepsza, jakiej firmy, bo chyba
> wpływa to na smak piernika?
Wg mnie najlepsza kotanyi. W miare swieze przyprawy, intensywny aromat, nie kupuje mieszanek do ktorych dodawana jest maka.
A ostatnio sama robie mieszanke :-)
Zgadzam sie z aga999, dla mnie tez najlepsza jest z firmy Kotanyi.
Ja najczęściej używam przyprawy z firmy Prymat
ja uzyłam do swojego piernika 2 x prymat i 1x kotnay + troche imbiru, bo w prymacie go nie ma :)
Nastawiając dwa tygodnie temu piernik użyłam przyprawy do pierników Prymatu.
Oglądałam w sklepie etykiety kilku przypraw, nie było, niestety, Kotanyi. Prymat wydał mi się w porządku, jeśli chodzi o smak i aromat.
(miałam też pozytywne doświadczenia z ich przyprawą do ziemniaków i pewnie dlatego dojrzewa piernik właśnie z Prymatem ;)
Ja również użyłam Prymatu - dodałam tylko imbiru, bo nie ma go w składzie :)) I piernik pięknie pachnie!!! Pozdrawiam
a ja tez lubie te przyprawy ale ich nie uzylam bo w zadnym sklepie nie bylo ale mam u siebie 2 centra handlowe!!!
Nie dodałaś wcale do ciasta przyprawy do piernika ani własnej mieszanki ???
oj dodalam:Pgellwe,dr oetkera i jakiej innej firmy ale ladnie pachnialy:)
Polecam tak jak inni Prymat + imbir piernik wychodzi wyśmienity Kotany tesz jes ok
Ja używam przypraw Kamisa, najbardziej mi odpowiadają a pernik i pierniczki pięknie pachną i cudownie smakująi.