Forum

Gawędy o jedzeniu

olej w cieście drożdżowym???

  • Autor: gmosia Data: 2007-11-25 13:56:59

    czy waszym zdaniem można zastąpić margarynę olejem w cieście drożdżowym? ;P
    właśnie chcę się zabrać za bułeczki z serem, ale nie mam margaryny...
    pomocy! :D:D:D

  • Autor: Ave Data: 2007-11-25 13:59:01

    w przepisie na drożdżówke nocną jest właśnie olej, to chyba można. Inna kwestią jest proporcja tego oleju w przepisie . Ale moze ktos Ci jeszcze podpowie :)

  • Autor: gmosia Data: 2007-11-25 14:08:23

    dziękuję za szybką odpoiedz :)
    ja właśnie przymierzam się do DROŻDŻÓWEK Z SEREM autorstwa ilki76... na 1/2 kg mąki powinnam użyć 70 g masła lub margaryny...

  • Autor: alidab Data: 2007-11-25 14:14:18

    Zamiast margaryny daj 1/4 szklanki oleju. Ciasto na tym nie ucierpi...:)))

  • Autor: gmosia Data: 2007-11-25 14:42:13

    pięknie dziękję:) :) :)

  • Autor: anna-gu Data: 2007-11-26 11:30:39

    Gmosiu, oleju mozna dać objetościowo tyle, ile zajmuje podana w przepisie porcja margaryny czy masła po roztopieniu. Osobiście wolę drożdżowe z olejem, bo nie ma takiego kwaskowatego posmaku jak z masłem, czy margaryną.

  • Autor: MAŁA MI Data: 2007-11-26 20:34:44

    Witam. Wprawdzie do placka drożdżowego nigdy oleju nie dodawałam ale do ciasta na pizze zawsze wlewałam ole więc ciastom  na słodko na pewno też nie zaszkodzi Pozdrawiam Małgosia

Przejdź do pełnej wersji serwisu