Forum

Gawędy o jedzeniu

ciasto francuskie

  • Autor: makusia Data: 2007-11-29 17:34:54

    kochani zakupiłam gotowe ciasto francuskie , i wlasnie ... mam do Was prosbę o wasze sprawdzone pysznosći na tym cieście , liczę na Was :))) pozdrawiam  i dziekuję

  • Autor: Krystyna911 Data: 2007-11-29 17:47:48

    Proszę bardzo : np. kurczak i bardzo szybka i dobra przekąska

  • Autor: makusia Data: 2007-11-29 20:51:04

    zrobię te slimaczki w sobotę :)) dziekuję ślicznie :))

  • Autor: renataz36 Data: 2007-11-29 17:48:22

    Polecam moje paszteciki z ciasta francuskiego, robi się szybko, brawie z niczego no i bardzo prosto i szybko

  • Autor: jola Data: 2007-11-29 18:02:21

    Zgadzam się paszteciki są pyszne ,zrobię je do barszczu na Andrzejki.

  • Autor: makusia Data: 2007-11-29 20:52:23

    skorzystam nastepnym razem , brzmi smacznie , zapisalam , dziekuję :)))

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-11-29 18:02:23

    Makusia ja tez kupilam pudelko Phylo i tak szukam co z tym zrobic.
    Znajoma mi powiedziala aby rozlozyc jeden kawalek ciasta posmarowac go maslem
    ulozyc nastepny kawalek i na to ulozyc szynke i ser, zawinac jak rolade i pokroic w centymetrowe kawalki.
    Ulozyc na papierze do pieczenia i siup do piekarnika.
    Zrobie na weekend i zobaczymy jak wyjdzie. Ale jak ktos ma jeszcze lepsze przepisy to czekamy
    Pozdrowienia Kaska

  • Autor: smakosia Data: 2007-11-29 18:38:08

    Lepsze... to nie powiem, bo to kwestia gustu, ale ja robiłam filety z łososia w cieście francuskim. Cały, duży płat zawijałam w ciasto a po upieczeniu kroiłam w plastry. Do środka można dać koperek. Chyba Pascal kiedyś robił takie danie.

  • Autor: makusia Data: 2007-11-29 20:53:10

    mniam ;)) świetny pomysł

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-30 16:10:04

    http://kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,2334

    ja chcialam zrobic je na swieta i zastapic filo francuskim i zastanawiam sie czy wyjdzie?

  • Autor: makusia Data: 2007-11-30 21:50:52

    daj znać jak wyszła strucla :))

  • Autor: Eithel Data: 2007-12-01 13:03:05

    dobra.ale to w okolicach swiat bedzie:)

  • Autor: Kotlinka Data: 2007-11-29 19:00:27

    Ze słodkości polecam:

    http://wielkiezarcie.com/przepis25556.html


    Ostatnio użyłam zamiast gruszek-śliwek, wyszlo rewelacyjne.

  • Autor: ANUTSCHKA Data: 2007-11-29 19:31:53

    Ja robię te ślimaczki ilki na Andrzejki. Już nie raz robiłam i polecam; łatwe + pyszne :

    http://wielkiezarcie.com/przepis22316.html

  • Autor: makusia Data: 2007-11-29 20:54:51

    slicznie dziekuję , wiedziałam ze na Was mozna liczyć :)) tylko poszukam jeszcze cos słodkiego , chyba ze ktoś ma coś sprawdzonego ?  :))

  • Autor: alidab Data: 2007-11-29 21:34:45

    A może gruszki w cieście francuskim - te, które zaproponowała Ci Kotlinka ? Można uzyć gruszek ze słoika (w syropie).

  • Autor: makusia Data: 2007-11-30 12:28:30

    tak Alidab , narobiłam smaczka moim chłopakom i zrobię w niedziele :))

  • Autor: nikolka Data: 2007-11-29 22:20:33

    Makusiu ja proponuje upiec tartaletki z brzoskwinia i platkami migdalowymi  Oto przepis :  Skladniki :1 op ciasta francuskiego , 3- 4 brzoskwinie ( zalezy jakie sa duze ) , 2 lyzki podprazonych platkow migdalowych , kawaleczek masla ( ok 25 g ) , cukier puder , 1 ubite jajko.
    Przyrzadzenie : Ciasto podzielic nozem na 4 rowne kwadraty .Nastepnie ostrym nozem naciac ciasto wzdluz ( ok 1 cm od brzegu tak , zeby po upieczeniu byly wypukle ). Brzoskwinie pokroic w plasterki i ulozyc na srodku ciastek . Na owoce polozyc po kawaleczku masla i posypac cukrem pudrem . Brzegi ciastek posmarowac jajkiem . Piec 20 - 25 min w 180 st.C  Jakies 10 min przed koncem pieczenia polozyc na ciastkach platki migdalowe i kontynuowac pieczenie. Podawac z kleksem bitej smietanki lub mascarpone

  • Autor: makusia Data: 2007-11-30 12:27:22

    oj widze ze musze jeszcze dokupić ciasta , tyle tych pysznosci:)) dzieki stokrotne ;))

  • Autor: Eithel Data: 2007-11-30 16:15:06

    a ja zawijam tak jak na ciastka francuskie z cukierni:
    nutelle,powidla sliwkowe,mus jablkowy,powidla pozeczkowe,zurawinowe,wisnie ze sloika.
    pozypuje ciastka cukrem lub cukrem z cynamonem(zalezy od nadzienia)
    musy swiatnie sie sprawdzaja:)

  • Autor: Baśka Data: 2007-11-30 20:13:20

    Właśnie skończyliśmy kolację,były na nią paróweczki zawijane w ciasto francuskie,pycha.Stwierdzilismy jednak,że lepiej dać zamiast parówek jakieś kiełbaski.Z reszty zrobiłam gruszki i jabłka w cieście francuskim.Też już zostało tylko wspomnienie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu