kochani zakupiłam gotowe ciasto francuskie , i wlasnie ... mam do Was prosbę o wasze sprawdzone pysznosći na tym cieście , liczę na Was :))) pozdrawiam i dziekuję
Makusia ja tez kupilam pudelko Phylo i tak szukam co z tym zrobic. Znajoma mi powiedziala aby rozlozyc jeden kawalek ciasta posmarowac go maslem ulozyc nastepny kawalek i na to ulozyc szynke i ser, zawinac jak rolade i pokroic w centymetrowe kawalki. Ulozyc na papierze do pieczenia i siup do piekarnika. Zrobie na weekend i zobaczymy jak wyjdzie. Ale jak ktos ma jeszcze lepsze przepisy to czekamy Pozdrowienia Kaska
Lepsze... to nie powiem, bo to kwestia gustu, ale ja robiłam filety z łososia w cieście francuskim. Cały, duży płat zawijałam w ciasto a po upieczeniu kroiłam w plastry. Do środka można dać koperek. Chyba Pascal kiedyś robił takie danie.
Makusiu ja proponuje upiec tartaletki z brzoskwinia i platkami migdalowymi Oto przepis : Skladniki :1 op ciasta francuskiego , 3- 4 brzoskwinie ( zalezy jakie sa duze ) , 2 lyzki podprazonych platkow migdalowych , kawaleczek masla ( ok 25 g ) , cukier puder , 1 ubite jajko. Przyrzadzenie : Ciasto podzielic nozem na 4 rowne kwadraty .Nastepnie ostrym nozem naciac ciasto wzdluz ( ok 1 cm od brzegu tak , zeby po upieczeniu byly wypukle ). Brzoskwinie pokroic w plasterki i ulozyc na srodku ciastek . Na owoce polozyc po kawaleczku masla i posypac cukrem pudrem . Brzegi ciastek posmarowac jajkiem . Piec 20 - 25 min w 180 st.C Jakies 10 min przed koncem pieczenia polozyc na ciastkach platki migdalowe i kontynuowac pieczenie. Podawac z kleksem bitej smietanki lub mascarpone
a ja zawijam tak jak na ciastka francuskie z cukierni: nutelle,powidla sliwkowe,mus jablkowy,powidla pozeczkowe,zurawinowe,wisnie ze sloika. pozypuje ciastka cukrem lub cukrem z cynamonem(zalezy od nadzienia) musy swiatnie sie sprawdzaja:)
Właśnie skończyliśmy kolację,były na nią paróweczki zawijane w ciasto francuskie,pycha.Stwierdzilismy jednak,że lepiej dać zamiast parówek jakieś kiełbaski.Z reszty zrobiłam gruszki i jabłka w cieście francuskim.Też już zostało tylko wspomnienie.
kochani zakupiłam gotowe ciasto francuskie , i wlasnie ... mam do Was prosbę o wasze sprawdzone pysznosći na tym cieście , liczę na Was :))) pozdrawiam i dziekuję
Proszę bardzo : np. kurczak i bardzo szybka i dobra przekąska
zrobię te slimaczki w sobotę :)) dziekuję ślicznie :))
Polecam moje paszteciki z ciasta francuskiego, robi się szybko, brawie z niczego no i bardzo prosto i szybko
Zgadzam się paszteciki są pyszne ,zrobię je do barszczu na Andrzejki.
skorzystam nastepnym razem , brzmi smacznie , zapisalam , dziekuję :)))
Makusia ja tez kupilam pudelko Phylo i tak szukam co z tym zrobic.
Znajoma mi powiedziala aby rozlozyc jeden kawalek ciasta posmarowac go maslem
ulozyc nastepny kawalek i na to ulozyc szynke i ser, zawinac jak rolade i pokroic w centymetrowe kawalki.
Ulozyc na papierze do pieczenia i siup do piekarnika.
Zrobie na weekend i zobaczymy jak wyjdzie. Ale jak ktos ma jeszcze lepsze przepisy to czekamy
Pozdrowienia Kaska
Lepsze... to nie powiem, bo to kwestia gustu, ale ja robiłam filety z łososia w cieście francuskim. Cały, duży płat zawijałam w ciasto a po upieczeniu kroiłam w plastry. Do środka można dać koperek. Chyba Pascal kiedyś robił takie danie.
mniam ;)) świetny pomysł
http://kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,2334
ja chcialam zrobic je na swieta i zastapic filo francuskim i zastanawiam sie czy wyjdzie?
daj znać jak wyszła strucla :))
dobra.ale to w okolicach swiat bedzie:)
Ze słodkości polecam:
http://wielkiezarcie.com/przepis25556.html
Ostatnio użyłam zamiast gruszek-śliwek, wyszlo rewelacyjne.
Ja robię te ślimaczki ilki na Andrzejki. Już nie raz robiłam i polecam; łatwe + pyszne :
http://wielkiezarcie.com/przepis22316.html
slicznie dziekuję , wiedziałam ze na Was mozna liczyć :)) tylko poszukam jeszcze cos słodkiego , chyba ze ktoś ma coś sprawdzonego ? :))
A może gruszki w cieście francuskim - te, które zaproponowała Ci Kotlinka ? Można uzyć gruszek ze słoika (w syropie).
tak Alidab , narobiłam smaczka moim chłopakom i zrobię w niedziele :))
Przyrzadzenie : Ciasto podzielic nozem na 4 rowne kwadraty .Nastepnie ostrym nozem naciac ciasto wzdluz ( ok 1 cm od brzegu tak , zeby po upieczeniu byly wypukle ). Brzoskwinie pokroic w plasterki i ulozyc na srodku ciastek . Na owoce polozyc po kawaleczku masla i posypac cukrem pudrem . Brzegi ciastek posmarowac jajkiem . Piec 20 - 25 min w 180 st.C Jakies 10 min przed koncem pieczenia polozyc na ciastkach platki migdalowe i kontynuowac pieczenie. Podawac z kleksem bitej smietanki lub mascarpone
oj widze ze musze jeszcze dokupić ciasta , tyle tych pysznosci:)) dzieki stokrotne ;))
a ja zawijam tak jak na ciastka francuskie z cukierni:
nutelle,powidla sliwkowe,mus jablkowy,powidla pozeczkowe,zurawinowe,wisnie ze sloika.
pozypuje ciastka cukrem lub cukrem z cynamonem(zalezy od nadzienia)
musy swiatnie sie sprawdzaja:)
Właśnie skończyliśmy kolację,były na nią paróweczki zawijane w ciasto francuskie,pycha.Stwierdzilismy jednak,że lepiej dać zamiast parówek jakieś kiełbaski.Z reszty zrobiłam gruszki i jabłka w cieście francuskim.Też już zostało tylko wspomnienie.