Witam! Chciałabym zapytać czy może ktoś zna przepis na przygotowanie chińskich bułeczek? Są one sprzedawane w sklepach, bardzo mi zasmakowały i chciałabym przygotować je samodzielnie:) Czy może ktoś posiada na nie przepis? Pozdrawiam!
Obawiam się, że po upieczeniu w piekarniku nie uzyskasz tego efektu, o który Ci chodzi. Tam ciasto będzie się wysuszało. No ale zawsze możesz zrobić jedną porcję i zaryzykować upieczenie w piekarniku.
Myślę, że co do piekarnika masz rację. Farsz z kurczaka jest na pewno świetny, jednak go pewnie nie zrobię, bo tu gdzie mieszkam nie m dostępu do takich rzeczy jak np. pędy bambusa czy te grzybki. Czy można je czymś zastąpić?
A to jest przepis z chinskiej restauracji, w ktorej kiedys przez miesiac pracowalam:
300 g maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia lub sody 110 g cukru 125 ml mleka 90 ml wody 60 ml oleju
Make, proszek do pieczenia i cukier wsypac do miski. Mleko wymieszac z woda i olejem i powoli dodawac do maki i zagniatac, az powstanie miekkie ciasto. Ciasto polozyc na posypanej maka stolnicy i zagniatac przez ok. 2 minuty. Owinac w folie spozywcza i odstawic na godzine w chlodne miejsce. Po godzinie zagniesc jeszcze raz ciasto na stolnicy posypanej maka. Z ciasta uformowac walek o dlugosci 40 cm. Walek ten podzielic na 16 kawalkow o dlugosci 2,5 cm. Z kazdego kawalka uformowac kulke. Przykryc je sciereczka. Kazda kulke nakladamy na dlon i formujemy z niej miseczke, na jej srodku kladziemy lyzeczke farszu, skladamy brzegi razem i skrecajac palcamy laczymy je. Przykrywamy je wilgotna sciereczka, zeby ciasto nie wyschlo. Babmusowe naczynie do duszenia wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na nim buleczki laczeniem na dol. Garnek napelnic woda i ja zagotowac. Naczynko bambusowe nakladamy na garnek i gotujemy na parze ok. 20 minut.
Jesli nie mamy bambusowego naczynia mozna uzyc sitka, ale trzeba je rowniez wylozyc papierem.
Farsz dajemy wg upodoban. Ja najbardziej lubie z kurczakiem.
(ilosc farszu dobrana do proporcji ciasta podanej wyzej)
6 chinskich grzybkow Mu-Err, suszonych 1 lyzka oleju 1 lyzeczka imbirz w proszku lub 3 lyzeczki swiezego, drobno pokrojonego (najlepszy jest swiezy) 3 zabki czosnku, drobno pokrojone 250 g miesa z kurczaka, drobno pokeojonego 2 lyzki pedow bambusa z puszki, drobno pokrojonych 4 mlode cebulki lub kawalek pory 2 lyzeczki jasnego sosu sojowego 1/4 lyzeczki soli 2 lyzeczki maki ziemniaczanej wymieszanej z 2 lyzeczkami bulionu drobiowego (plynnego)
Grzyby wlozyc do miseczki i zalac je wrzatkiem, zostawic na 10-15 minut o napecznienia. Po tym czasie odlac wode i wycisnayc z nich reszte plynu. Nastepnie pokroic je drobno, twarde nozki usunac. W woku lub na patelni rozgrzac olej, podsmazyc na nich lekko czosnek z imbirem. Dodac mieso z kurczaka i smazyc 3 minuty, zeby nabralo koloru. Nastepnie dodajemy bam,busa, cebulke, sos sojowy oraz make ziemniaczana wymieszana z bulionem i ciagle mieszajac doprowadzic do zgestnienia. Farsz przelozyc na talerz i zostawic do calkowitego wystudzenia.
Witam! Chciałabym zapytać czy może ktoś zna przepis na przygotowanie chińskich bułeczek? Są one sprzedawane w sklepach, bardzo mi zasmakowały i chciałabym przygotować je samodzielnie:) Czy może ktoś posiada na nie przepis? Pozdrawiam!
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11339
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11339
link aktywny,chciałam napisać na niebiesko :)
Dziękuję Wam bardzo, o to mi chodziło! Pozdrawiam!
Myślicie, że można je upiec w piekarniku?
Obawiam się, że po upieczeniu w piekarniku nie uzyskasz tego efektu, o który Ci chodzi. Tam ciasto będzie się wysuszało. No ale zawsze możesz zrobić jedną porcję i zaryzykować upieczenie w piekarniku.
Myślę, że co do piekarnika masz rację. Farsz z kurczaka jest na pewno świetny, jednak go pewnie nie zrobię, bo tu gdzie mieszkam nie m dostępu do takich rzeczy jak np. pędy bambusa czy te grzybki. Czy można je czymś zastąpić?
Mozesz uzyc zwyklych suszonych grzybow a pedy bambusa po prostu ominac.
A to jest przepis z chinskiej restauracji, w ktorej kiedys przez miesiac pracowalam:
300 g maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia lub sody
110 g cukru
125 ml mleka
90 ml wody
60 ml oleju
Make, proszek do pieczenia i cukier wsypac do miski. Mleko wymieszac z woda i olejem i powoli dodawac do maki i zagniatac, az powstanie miekkie ciasto. Ciasto polozyc na posypanej maka stolnicy i zagniatac przez ok. 2 minuty. Owinac w folie spozywcza i odstawic na godzine w chlodne miejsce. Po godzinie zagniesc jeszcze raz ciasto na stolnicy posypanej maka.
Z ciasta uformowac walek o dlugosci 40 cm. Walek ten podzielic na 16 kawalkow o dlugosci 2,5 cm. Z kazdego kawalka uformowac kulke. Przykryc je sciereczka. Kazda kulke nakladamy na dlon i formujemy z niej miseczke, na jej srodku kladziemy lyzeczke farszu, skladamy brzegi razem i skrecajac palcamy laczymy je. Przykrywamy je wilgotna sciereczka, zeby ciasto nie wyschlo. Babmusowe naczynie do duszenia wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na nim buleczki laczeniem na dol. Garnek napelnic woda i ja zagotowac. Naczynko bambusowe nakladamy na garnek i gotujemy na parze ok. 20 minut.
Jesli nie mamy bambusowego naczynia mozna uzyc sitka, ale trzeba je rowniez wylozyc papierem.
Farsz dajemy wg upodoban. Ja najbardziej lubie z kurczakiem.
a tak wyglada gotowe ciasto
czy moglabys napisac jak zrobic taki kurczakowy farsz ;>
Farsz z kurczaka:
(ilosc farszu dobrana do proporcji ciasta podanej wyzej)
6 chinskich grzybkow Mu-Err, suszonych
1 lyzka oleju
1 lyzeczka imbirz w proszku lub 3 lyzeczki swiezego, drobno pokrojonego (najlepszy jest swiezy)
3 zabki czosnku, drobno pokrojone
250 g miesa z kurczaka, drobno pokeojonego
2 lyzki pedow bambusa z puszki, drobno pokrojonych
4 mlode cebulki lub kawalek pory
2 lyzeczki jasnego sosu sojowego
1/4 lyzeczki soli
2 lyzeczki maki ziemniaczanej wymieszanej z 2 lyzeczkami bulionu drobiowego (plynnego)
Grzyby wlozyc do miseczki i zalac je wrzatkiem, zostawic na 10-15 minut o napecznienia. Po tym czasie odlac wode i wycisnayc z nich reszte plynu. Nastepnie pokroic je drobno, twarde nozki usunac.
W woku lub na patelni rozgrzac olej, podsmazyc na nich lekko czosnek z imbirem. Dodac mieso z kurczaka i smazyc 3 minuty, zeby nabralo koloru. Nastepnie dodajemy bam,busa, cebulke, sos sojowy oraz make ziemniaczana wymieszana z bulionem i ciagle mieszajac doprowadzic do zgestnienia. Farsz przelozyc na talerz i zostawic do calkowitego wystudzenia.
A to zdjecie grzybkow:
u gory sa suszone, na dole juz wymoczone
Dzieki Maleno za przepisy :)
Nie ma naprawde za co.
bardzo dziekuje malenko