Forum

Kuchenne porady

Ratunku!

• Autor: mniszek Data: 2007-12-01 20:41:11

Witam wszystkich bardzo serdecznie jestem tutaj nowa ,lecz z waszych wspaniałych przepisów korzystam od ponad roku.Mam wielką prośbę-. w tym roku tuż przed świętami mimo szczerych chęci braknie mi czasu na pieczenie ciast.Możecie uchylić rąbka tajemnicy,jakie ciasta można zamrozić,i czy są tak samo smaczne.Oj i jeszcze jedno jak mrozić?Z góry dziękuję za porady.

• Autor: Regi Data: 2007-12-01 20:52:58

Świetnie się nadaje Strucla makowa Maryli http://wielkiezarcie.com/przepis3661.html Po upieczeniu i ostygnięciu owijam folią i wkładam do zamrażarki. W razie potrzeby odmrażam, lukruję i jest.

• Autor: mniszek Data: 2007-12-01 21:01:36

Nigdy tak nie robiłam,ale do odważnych świat należy.Dzięki

• Autor: ekkore Data: 2007-12-02 07:58:37

Ja mrożę praktycznie wszystkie ciasta. Strata na smaku zawsze jakaś jest - dla mnie najbardziej odczuwalna przy ciastach z kremem tzw. karpatkowym. Ale nie jest to jakieś drastyczne, aby powiedzieć wiecej nie mrożę.
    Mrożenie najlepeij znoszą ciasta drożdżowe - potem można je odświeżyć w mikrofalówce czy piekarniku (choć nie jest to konieczne). Ważne, aby nie były polukrowane. I tak się rozpuści. A z mikrofalówki może się wydobyć  malowniczy swąd - mam doświadczenie z gotowym lukrem ze sklepu - całe ciasto musiałam wyrzucić. I wiecej ciasta do mrożenia nie lukruję

• Autor: chmurka Data: 2007-12-02 12:39:04

Mroziłam ciasta tortowe ale pokrojone na porcje są dobre .No nigdy nie będą takie jak świeże.

• Autor: małgoska Data: 2007-12-02 15:24:51

moja mam mrozila sernik w sumie konsystencji nie zmienił a smak tylko delikatnie

• Autor: anari74 Data: 2007-12-02 16:50:30

mrożę część ciast przygotowanych na święta i mam jak znalaz na nowy rok bo upiekę zawsze ich tak wiele że mam przesyt pieczeniowy.

• Autor: Trusia Data: 2007-12-03 16:17:36

Ja często mrożę strucle i piernik albo spody biszkoptowe. Smaku nie zmieniają. Zawijam je dokładnie w folię spożywczą i do zamrażalnika, potem tylko wyciągam na kilka godzin przed jedzeniem. Nie radzę lukrować przed zamrożeniem ale polew czekoladowa nie doznaje uszczerbku przy mrożeniu. Pozdrawiam.

• Autor: mniszek Data: 2007-12-04 12:58:17

Moje Laseczki,wielkie wielkie dzięki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu