Użytkownik edita1987 napisał w wiadomości: > Proszę doradźcie mi jak można w prosty i szybki sposób wykonać Jezusa do > stajenki.
Do szopki w kościele... Do szopki w domu(dużej, małej): figurka może mieć wymiary od ....do... Ma to być do jasełek w szkole, przedszkolu... Jeśli chcesz "podpowiedzi"... Czy to ma być z ciasta, marcepanu ... do szopki z pierników...etc.etc...
> basiaaa a możesz mi podpowiedzieć jak babcia go wykonuje?Z góry dziekuje! Przepraszam ,że odrazu nie dałam odpowiedzi . Teraz to nadrabiam . Babcia , wykonuje to w następujący sposób ; włóczkę nawija na podłużną tekturkę , robi coś w rodzaju podłużnego pompona ,nie przecina go lecz związuje ok. 2 cm od góry z czego powstaje główka .Przewiązuje w pasie i dzieli to na dwie części to nogi . Ręce to nawinięcie na krótszą tekturkę , zwiazuje w połowie i przekłada w pod główką czyli w korpusie . Końce włóczki związuje z czego powstają stopy i dłonie .Dodaje oczka , usta , włosy i na koniec szyje ubranka z resztek materiału .To wykonanie napisałam najprościej jak umiałam , ale tu może podziałac Twoja wyobrażnia. Życzę udonych Jezuska .W ten sposób można wykonać wszystkie postacie do szopki .
Proszę doradźcie mi jak można w prosty i szybki sposób wykonać Jezusa do stajenki. Chce zrobić szopke drewniana taką nie wielką,aby można postawić na biórku lub stole.
Najłatwiej chyba z masy solnej. W galerii są fotki takich prac (z masy solnej), więc jesli zgłosisz sie do Autora/ki napewno podpowie, co i jak. albo skorzystaj z naszych artykułow, choćby Skolopendry (baranek z marcepana)
Najprościej i najszybciej, to tak: narysować na bloku technicznym głowke dzidziusia z aureolą, narysować zamknięte oczka, nosek, buźkę, pomalować kredkami i wyciąć tak, żeby pozostawić długa szyję -5 cm. Tę szyję owinąć kawłeczkiem białego materiału tak, żeby powstał becik. Przewiazać ten becik cieniutką wstążeczką i już :) Po południu wstawię zdjęcie.
Proszę doradźcie mi jak można w prosty i szybki sposób wykonać Jezusa do stajenki.
Użytkownik edita1987 napisał w wiadomości:
> Proszę doradźcie mi jak można w prosty i szybki sposób wykonać Jezusa do
> stajenki.
Do szopki w kościele...
Do szopki w domu(dużej, małej): figurka może mieć wymiary od ....do...
Ma to być do jasełek w szkole, przedszkolu...
Jeśli chcesz "podpowiedzi"...
Czy to ma być z ciasta, marcepanu ... do szopki z pierników...etc.etc...
basiaaa a możesz mi podpowiedzieć jak babcia go wykonuje?Z góry dziekuje!
Przepraszam ,że odrazu nie dałam odpowiedzi . Teraz to nadrabiam .
Babcia , wykonuje to w następujący sposób ; włóczkę nawija na podłużną tekturkę , robi coś w rodzaju podłużnego pompona ,nie przecina go lecz związuje ok. 2 cm od góry z czego powstaje główka .Przewiązuje w pasie i dzieli to na dwie części to nogi . Ręce to nawinięcie na krótszą tekturkę , zwiazuje w połowie i przekłada w pod główką czyli w korpusie . Końce włóczki związuje z czego powstają stopy i dłonie .Dodaje oczka , usta , włosy i na koniec szyje ubranka z resztek materiału .To wykonanie napisałam najprościej jak umiałam , ale tu może podziałac Twoja wyobrażnia. Życzę udonych Jezuska .W ten sposób można wykonać wszystkie postacie do szopki .
Proszę doradźcie mi jak można w prosty i szybki sposób wykonać Jezusa do stajenki. Chce zrobić szopke drewniana taką nie wielką,aby można postawić na biórku lub stole.
Najłatwiej chyba z masy solnej. W galerii są fotki takich prac (z masy solnej), więc jesli zgłosisz sie do Autora/ki napewno podpowie, co i jak.
albo skorzystaj z naszych artykułow, choćby Skolopendry (baranek z marcepana)
Najprościej i najszybciej, to tak: narysować na bloku technicznym głowke dzidziusia z aureolą, narysować zamknięte oczka, nosek, buźkę, pomalować kredkami i wyciąć tak, żeby pozostawić długa szyję -5 cm. Tę szyję owinąć kawłeczkiem białego materiału tak, żeby powstał becik. Przewiazać ten becik cieniutką wstążeczką i już :) Po południu wstawię zdjęcie.
Piękny Jezusek.Dziękuje za rade.