Forum

Kuchenne porady

Zoltka z jajek

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-12-03 17:49:13

Mam pytanie czy mozna zoltka jajek tez mrozic?Bede robila pierniki z podwojnej porcji ------> http://wielkiezarcie.com/przepis26322.html i zostanie mi 8 zoltek.Czy mozna takie zoltka zamrozic?Czy wogole ktos mrozil zoltka.Dodam ze tydzien przed swietami corka ma urodziny i chcialam zrobic ciasto na kruchym spodzie.A moze od razu z tych zoltek zrobic ciasto kruche i je zamrozic?Czy mozna ciasto kruche surowe mrozic?Czekam na porady od doswiadczonych w tej kwestii.I z gory dziekuje za wyrozumialosc,bo nie ma doswiadczenia z mrozeniem tych skladnikow.

• Autor: ekkore Data: 2007-12-03 18:10:51

Nie wiem jak żółtka - ale na pewno możesz mrozić kruche ciasto nie upieczone (przecież do pleśniaka nawet specjalnie mrozisz - aby potem zetrzeć na tarce - a jak zamrozisz to jaka różnica kilka godzin czy kilka dni (tygodni)?).

• Autor: basiaaa Data: 2007-12-03 18:54:09

W latach osiemdziesiątych mroziłam całe jajka . Jak były potrzebne to rozmrażałam i piekłam ciasto .

• Autor: basiaaa Data: 2007-12-03 19:29:45

Użytkownik basiaaa napisał w wiadomości:
    > W latach osiemdziesiątych mroziłam całe jajka . Jak były potrzebne to
    > rozmrażałam i piekłam ciasto .
    Zapomniałam dodać ,że jajka wybijałam do woreczków foliowych lub do małych pojemniczków i dopiero mroziłam .

Przejdź do pełnej wersji serwisu