Użytkownik angela napisał w wiadomości: > Mam przepis na lukier chyba z WŻ. Ucieram mikserem jedno białko ze szklanką > cukru pudru. Lukier zawsze się udaje. Dekoruję nim pierniczki.
Potwierdzam, taki lukier jest lśniącobiały, zastyga w piękne śnieżne czapy i jest smakowicie kruchy. Trzeba tylko pamiętać, żeby używać jaj ze sprawdzonego źródła i bardzo dokładnie umyć je w gorącej wodzie. Oczywiście, ze względu na to, że jest tam surowe białko, nie powinny go jeść kobiety w ciąży.
Oj bardzo trzeba uważać na surowe jajka, wiem coś o tym. Ja taki lukier robię z pudru i ciepłego mleka + odrobina soku z cytryny lub kwasku+ jakiś olejek zapachowy.
Użytkownik elo napisał w wiadomości: > Oj bardzo trzeba uważać na surowe jajka, wiem coś o tym. Ja taki lukier > robię z pudru i ciepłego mleka + odrobina soku z cytryny lub kwasku+ jakiś > olejek zapachowy.
tez pilnie szukam przepisu na dobry lukier ale wolalabym uniknac surowego bialka. czy z zacytowanego przepisu wyjdzie podobny lukier jak w wersji z bialkiem i jakie maja byc proporcje? slyszalam tez cos o wersji cukier puder+sok z cytryny-> nie wychodzi kwasny?
Skladniki: 1/2 kg cukru pudru,1/4 l.goracej wody,mala lyzeczka octu.
Gotujemy cukier i wode z malym dodatkiem octu;ocet dodaje sie w tym celu,aby cukier w gotowaniu nie zwarzyl sie,wtedy zamiast gladkiej masy robi sie sypka.Aby udal sie lukier,musi byc cukier w miare wygotowany.Za malo wygotowany lukier nie utrze sie na pomadke,pozostanie zawsze plynny;natomiast gotowany za dlugo kamienieje podczas ucierania skrupi sie i nie bedzie gladki.Nalezy cukier zalac woda,postawic az rozpusci sie,po czym dodac octu,przykryc i gotowac ostro.Przy dobrym gotowaniu w 1/2 godz.bedzie gotow.Na dogotowaniu wystepuja na powierzchni lukru pecherzyki,podobne do perel,jasne i przejrzyste.Nalezy wtedy sprobowac lukier:metalowa lyzka np.ktora miesza sie lukier podniesc lyzke pionowo do gory,gdy ostatnia spadajaca kropla lukru pociagnie dluga nitke,syrop jest ugotowany.
Dopisuję się do tematu z trochę inną prośbą - jak zrobić kolorowy lukier? Mam juz wersję czerwoną z sokiem owocowym, ciemnobrązowa z kakao, jasnobrązowa z kawą...
Szukam domowych sposobów - bez dodawania barwników spożywczych - na lukier np. zielony, żółty i pomarańczowy. Sok z marchewki?
Czekam na Wasze pomysły i sprawdzone metody :)
Ładny zielony wychodzi kiedy pomieszasz żółty (z kurkumą) i niebieski ( z blue curacao) :) Próbowałam wcześniej zrobić zielony z rozpuszczalnego soku z kiwi, ale ten sok jest za rzadki i nie barwił.
Najlepiej najpierw dodać składnik barwiący, a potem uzupełnić wodą do żądanej konsystencji. Do smarowania lukier robisz bardziej płynny, do zdobienia np. szprycą musi być gęstszy.
Zarloczki ja mam pytanie , co do techniki dekorowania lukrem ? Czy korzystacie ze szprycy , czy moze macie inne sposoby, prosze podzielcie sie swoimi sposobami:)
Jakie przepis na lukier został użyty do udekorowania tych cudnych pierniczków na zdjęciach??? ja na ogół robiłam z cukru pudru i wody ale wychdził mi przezroczysty i częściowo wsiąkał w ciastka :(
A w sobotę robiłam warkocz imbirowy (potem wstawię przepis). Lukrowałam go lukrem pomarańczowym: Mandarynki pokroić lub rozdusić, włożyć do rondla z odrobiną wody i gotować. Można dodać aromat do ciast (dowolny). Gdy zrobi się papka przetrzeć przez sitko, aż zostaną same białe "farfocle" :D Uzyskaną "wodę" zmieszać z cukrem pudrem.
Mam przepis na lukier chyba z WŻ. Ucieram mikserem jedno białko ze szklanką cukru pudru. Lukier zawsze się udaje. Dekoruję nim pierniczki.
Użytkownik angela napisał w wiadomości:
> Mam przepis na lukier chyba z WŻ. Ucieram mikserem jedno białko ze szklanką
> cukru pudru. Lukier zawsze się udaje. Dekoruję nim pierniczki.
Potwierdzam, taki lukier jest lśniącobiały, zastyga w piękne śnieżne czapy i jest smakowicie kruchy.
Trzeba tylko pamiętać, żeby używać jaj ze sprawdzonego źródła i bardzo dokładnie umyć je w gorącej wodzie.
Oczywiście, ze względu na to, że jest tam surowe białko, nie powinny go jeść kobiety w ciąży.
Oj bardzo trzeba uważać na surowe jajka, wiem coś o tym. Ja taki lukier robię z pudru i ciepłego mleka + odrobina soku z cytryny lub kwasku+ jakiś olejek zapachowy.
ej a moze w tym wypadku lyzke tahini tez mozna uzyc zamiast jajaka..co?
Własnie szukałm przepisu na lśniący lukier bez białka,bo z tą ptasia grypą nic nie wiadomo...
dziś nie ma,jutro okaże sie że mam ją w lodówce...
Pzdr
Użytkownik elo napisał w wiadomości:
> Oj bardzo trzeba uważać na surowe jajka, wiem coś o tym. Ja taki lukier
> robię z pudru i ciepłego mleka + odrobina soku z cytryny lub kwasku+ jakiś
> olejek zapachowy.
tez pilnie szukam przepisu na dobry lukier ale wolalabym uniknac surowego bialka. czy z zacytowanego przepisu wyjdzie podobny lukier jak w wersji z bialkiem i jakie maja byc proporcje? slyszalam tez cos o wersji cukier puder+sok z cytryny-> nie wychodzi kwasny?
Skladniki:
1/2 kg cukru pudru,1/4 l.goracej wody,mala lyzeczka octu.
Gotujemy cukier i wode z malym dodatkiem octu;ocet dodaje sie w tym celu,aby cukier w gotowaniu nie zwarzyl sie,wtedy zamiast gladkiej masy robi sie sypka.Aby udal sie lukier,musi byc cukier w miare wygotowany.Za malo wygotowany lukier nie utrze sie na pomadke,pozostanie zawsze plynny;natomiast gotowany za dlugo kamienieje podczas ucierania skrupi sie i nie bedzie gladki.Nalezy cukier zalac woda,postawic az rozpusci sie,po czym dodac octu,przykryc i gotowac ostro.Przy dobrym gotowaniu w 1/2 godz.bedzie gotow.Na dogotowaniu wystepuja na powierzchni lukru pecherzyki,podobne do perel,jasne i przejrzyste.Nalezy wtedy sprobowac lukier:metalowa lyzka np.ktora miesza sie lukier podniesc lyzke pionowo do gory,gdy ostatnia spadajaca kropla lukru pociagnie dluga nitke,syrop jest ugotowany.
Dopisuję się do tematu z trochę inną prośbą - jak zrobić kolorowy lukier? Mam juz wersję czerwoną z sokiem owocowym, ciemnobrązowa z kakao, jasnobrązowa z kawą... Szukam domowych sposobów - bez dodawania barwników spożywczych - na lukier np. zielony, żółty i pomarańczowy. Sok z marchewki? Czekam na Wasze pomysły i sprawdzone metody :)
sok z marchewki zabarwi na piekny pomaranczowy. Blaknie z czasem, ale do tego czasu, to pierniczki juz dawno beda zjedzone:)
Ładny zielony wychodzi kiedy pomieszasz żółty (z kurkumą) i niebieski ( z blue curacao) :) Próbowałam wcześniej zrobić zielony z rozpuszczalnego soku z kiwi, ale ten sok jest za rzadki i nie barwił.
A czy te składniki do barwienia trzeba dać zamiast odpowiadającej im ilości wody czy jeszcze dodatkowo?
Najlepiej najpierw dodać składnik barwiący, a potem uzupełnić wodą do żądanej konsystencji.
Do smarowania lukier robisz bardziej płynny, do zdobienia np. szprycą musi być gęstszy.
Zarloczki ja mam pytanie , co do techniki dekorowania lukrem ? Czy korzystacie ze szprycy , czy moze macie inne sposoby, prosze podzielcie sie swoimi sposobami:)
Jeśli pokrywam całego piernika, używam pędzla, dolnej strony łyżeczki, lub palca. :)
Do tworzenia wzorków lub napisów używam szprycy lub wykałaczki.
Jakie przepis na lukier został użyty do udekorowania tych cudnych pierniczków na zdjęciach??? ja na ogół robiłam z cukru pudru i wody ale wychdził mi przezroczysty i częściowo wsiąkał w ciastka :(
użyta została odrobina rozmąconego białka z cukrem pudrem :)
a ciemny lukier to to samo, tylko z dodatkiem kakao.
Pozdrawiam
A w sobotę robiłam warkocz imbirowy (potem wstawię przepis).
Lukrowałam go lukrem pomarańczowym:
Mandarynki pokroić lub rozdusić, włożyć do rondla z odrobiną wody i gotować. Można dodać aromat do ciast (dowolny).
Gdy zrobi się papka przetrzeć przez sitko, aż zostaną same białe "farfocle" :D
Uzyskaną "wodę" zmieszać z cukrem pudrem.
witam a ja bym chciałą zrobic lukier do ciasteczek aspirynek który się piecze i nie peka w czasie pieczenia znacie jakiś przepis?