Slodka smietanka to raczej nie jest. Ma smak lekko kwaskowy a to dlatego, ze do slodkiej smietanki o wysokiej zawartosci tluszczu dodaje sie kultury bakterii. Domowym sposobem mozna go zrobic dodajac do smietanki 36% niewielka ilosc kwasnego mleka lub smietany.
Dorotka ma racje, przypomnialo mi sie, ze we Francji kupowalismy cos takiego, faktycznie, bylo to geste, tluste i kwaskowate. Biedny chlopak, nie wie co ma zrobic, trzy baby i trzy rozne odpowiedzi! Pozdrawiam.
Użytkownik edek444 napisał w wiadomości: > Kto mnie podpowie gdzie w Warszawie można kupić CREME FRAICHE
Kochane DZIEWCZYNY, co to jest creme fraiche - wiem, powiem więcej wiem jak to można zrobić domowym sposobem, ale mnie się nie bardzo chce. Sądziłem, że można kupić gotowca. Wszystkim serdeczne dzięki
Można kupić gotowca - z ramy (w stu procentach nie jestem pewna czy to rama - w buteleczce z pękatym brzuszkiem i ciut wydłużonej szyjce) - zobacz w lodówce w jakimś markecie w poblizu śmietan
Boże Drogi toż to wyrób śmietanopodobny, paskudny w smaku (margarynowy) i zawartości ("E" coś tam). Precz z Ramą! Obawiam się, że do Creme Fraiche ma się tak jak Dosia do Masła Extra.
Kto mnie podpowie gdzie w Warszawie można kupić CREME FRAICHE
W kazdym sklepie. To slodka smietanka, taka do ubijania.
Slodka smietanka to raczej nie jest. Ma smak lekko kwaskowy a to dlatego, ze do slodkiej smietanki o wysokiej zawartosci tluszczu dodaje sie kultury bakterii. Domowym sposobem mozna go zrobic dodajac do smietanki 36% niewielka ilosc kwasnego mleka lub smietany.
Tu sie mylisz. Przynajmniej w Niemczech jest to bardzo gesta kwasna smietana o wysokej zaartosci tlusczu okolo 30%.
Dorotka ma racje, przypomnialo mi sie, ze we Francji kupowalismy cos takiego, faktycznie, bylo to geste, tluste i kwaskowate.
Biedny chlopak, nie wie co ma zrobic, trzy baby i trzy rozne odpowiedzi! Pozdrawiam.
Kochana mari dla pociechy dla pytajacego.przynajmniej my jestesmy teraz jednej mysli :-) Pozdrawiam serdecznie
Użytkownik edek444 napisał w wiadomości:
> Kto mnie podpowie gdzie w Warszawie można kupić CREME FRAICHE
Kochane DZIEWCZYNY, co to jest creme fraiche - wiem, powiem więcej wiem jak to można zrobić domowym sposobem, ale mnie się nie bardzo chce. Sądziłem, że można kupić gotowca. Wszystkim serdeczne dzięki
Można kupić gotowca - z ramy (w stu procentach nie jestem pewna czy to rama - w buteleczce z pękatym brzuszkiem i ciut wydłużonej szyjce) - zobacz w lodówce w jakimś markecie w poblizu śmietan
Boże Drogi toż to wyrób śmietanopodobny, paskudny w smaku (margarynowy) i zawartości ("E" coś tam). Precz z Ramą! Obawiam się, że do Creme Fraiche ma się tak jak Dosia do Masła Extra.
Nie wiem - sama nie korzystałam. Pamiętam tylko nazwę na opakowaniu.