Forum

Kuchenne porady

Placki ziemniaczane-pomocy szybko

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-05 21:17:09

    Chce zrobic placki ale utrzec je bym chciala wczesniej,
    wiem ze ziemniaki czarnieja, czy jest cos co bym mogla do tych utartych
    ziemniakow dodac? Czy jest taka mozliwosc?
    Ostatnio mam wiele pytan poniewaz zadko gotowalam z polskiej kuchni.
    Dzieki za pomoc Kaska

  • Autor: minczin1 Data: 2007-12-05 21:26:14

    Do starkowanych ziemniaków dodaj gorącego mleka (ok.pół szklanki)nie więcej,ono wybieli masę ziemniaczaną.Mam nadzieję,że zdążyłam z poradą.Pozdrawiam.

  • Autor: Natka64 Data: 2007-12-05 21:29:34

    Jest taki proszek nazywa sie onewe ,tylko szczypta tego proszku i masa nie czernieje

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-05 21:30:46

    nie znam tego proszku

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-05 21:31:31

    i jak dlugo moga postac

  • Autor: minczin1 Data: 2007-12-05 21:37:26

    To co ty chcesz z tej masy robić?Patrzeć się na nią czy placki smażyć?Kurczę,ja nigdy nie trzymałam długo starkowanej masy,zaraz smażyłam placki,ale do końca smażenia nie ciemniała.Smaż te placki,bo wszyscy pewnie głodni.Myślę,że się nie obraziłaś?Pozdrawiam.

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-05 22:24:25

    Widzisz kochana-ja nie wiem kiedy moj piekny zawita z pracy
    tak ze nie chce robic na ostatnia chwile ja lubie byc gotowa
    i jak przyjedzie do domu to rach-ciach i gotowe-nie obrazilam sie raczej sie usmialam.

  • Autor: minczin1 Data: 2007-12-05 21:43:34

    A tak na marginesie,to miałam kiedyś koleżankę Kaśkę,która miała ksywę Balbina i wyjechała do Stanów w 1990r i od tamtej pory nie mam z nia kontaktu,ale to chyba nie ty,bo nie ten rocznik(chociaż bliski).

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-05 22:21:47

    Mozesz sobie mnie zobaczyc na nasza-klasa.pl
    zapisalam sie do naszej WZ klasy

  • Autor: chmurka Data: 2007-12-05 21:30:16

     Można dodac kurkumy szczypte i 3/4 łyżki śmietany ,ale też długo nie postoją bo po czasie zciemnieją.

  • Autor: Natka64 Data: 2007-12-05 21:41:02

    Ogladalam na alegro ale tego nie idzie u was kupic ja to kupilam na ebay http://cgi.ebay.de/ONEWE-Konservierungsmittel-Pack-mit-5-Beuteln-a-20g_W0QQitemZ190063486923QQihZ009QQcategoryZ8438QQcmdZViewItem#ebayphotohosting Juz kiedys jak mieszkalam w polsce sprowadzali to z DDR

  • Autor: Baśka Data: 2007-12-05 22:10:33

    Moja babcia,a było to juz bardzo dawno,starte na placki ziemniaki posypywała warstwą mąki.I tak prawie zawsze dodaje sie ją do placków ziemniaczanych.

  • Autor: nadia Data: 2007-12-05 22:30:24

    Moja babcia tak samo robila, dodawala mniej maki do plackow i od razu posypywala cienka warstwa maki, zeby nie bylo widac ciasta i ja robie podobnie i problemow nie ma ;)))

  • Autor: Wkn Data: 2007-12-05 22:12:09

    Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
    > Chce zrobic placki ale utrzec je bym chciala wczesniej,wiem ze ziemniaki
    > czarnieja, czy jest cos co bym mogla do tych utartychziemniakow dodac?

    Ja sie czernieniem ziemniakow nie przejmuje. Jesli zdarzy mi sie zrobic za duzo masy, ktora zostaje na drugi dzien, odstawiam ja w misce do lodowki, szczelnie przykrywajac przezroczysta folia. Na drugi dzien, zdejmuje lyzka cienka warstwe poszarzalej masy, ktora jest tylko na gorze, reszte mieszam i smaze placki. Smakuja tak samo, nie zauwazylam, zeby calosc ciemniala tak jak wierzchnia warstwa.

  • Autor: agulinia Data: 2009-07-19 11:31:59

    Ja mam sprawdzony sposób wierzch ciasta posypuję dużą ilością mąki....a potem jak chcę usmażyć placki to po prostu zdejmuję wierzchnią wartswę i kolor pozostaje ten sam :)

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-05 22:29:08

    Dzieki za porady babeczki ide trzec jeszcze nie wiem recznie czy ....
    dam znac co mi z tego wyszlo.

  • Autor: nire Data: 2007-12-06 07:21:57

    Balbinko jak znalesc WZ na naszej klasie?

  • Autor: smakosia Data: 2007-12-06 07:50:16

    Zerknij tu: http://nasza-klasa.pl/school/105725

  • Autor: alfa_beta Data: 2007-12-06 07:52:51

    Napisałam, ale smakosia była szybsza:)))) więc usuwam.. 

  • Autor: nire Data: 2007-12-06 08:03:14

    Dzieki :) Juz sie dopisalam do Was...mam nadzieje,ze moglam bez pytania :) Pozdrawiam

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-06 14:32:18

    Oczywiscie ze moglas-witaj w naszej klasie

  • Autor: Balbina71 Data: 2007-12-06 17:46:20

    No to sie pochwale, wyszly placki bomba-
    starlam na tarce o duzych oczkach, jajko, maka,cebulka, czosnek,pietruszka i.......lyzeczka proszku do pieczenia.
    Tak jak mi radziliscie posypalam wierzch maka i postaly sobie 1.5 h i nic nie szczarnialao. Dzieki jeszcze raz.
    Zdjecia nie zdazylam zrobic bo placuszki zniknely w mgnieniu oka.
    Pozdrawiam Kaska

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-12-06 18:06:57

    Ja czasem tez scieram ziemniaki na placki na tarce o duzych oczkach sa bardzo chrupiace .Daje prawie to same skladniki co ty czyli jajko,czosnek,cebulka,maka ale dodaje tez startego zoltego sera, startego na tarce o duzych oczkach sprobuj kiedys,nam bardzo smakuja.

  • Autor: malbec Data: 2007-12-06 18:30:59

    Ok, już "po ptokach' i placki zrobione, ale ja tylko dodam że do masy ziemniaczanej daję pół tabletki zmiażdzonej witaminy C. I nie ciemnieje. Pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu