Chce zrobic placki ale utrzec je bym chciala wczesniej, wiem ze ziemniaki czarnieja, czy jest cos co bym mogla do tych utartych ziemniakow dodac? Czy jest taka mozliwosc? Ostatnio mam wiele pytan poniewaz zadko gotowalam z polskiej kuchni. Dzieki za pomoc Kaska
To co ty chcesz z tej masy robić?Patrzeć się na nią czy placki smażyć?Kurczę,ja nigdy nie trzymałam długo starkowanej masy,zaraz smażyłam placki,ale do końca smażenia nie ciemniała.Smaż te placki,bo wszyscy pewnie głodni.Myślę,że się nie obraziłaś?Pozdrawiam.
Widzisz kochana-ja nie wiem kiedy moj piekny zawita z pracy tak ze nie chce robic na ostatnia chwile ja lubie byc gotowa i jak przyjedzie do domu to rach-ciach i gotowe-nie obrazilam sie raczej sie usmialam.
A tak na marginesie,to miałam kiedyś koleżankę Kaśkę,która miała ksywę Balbina i wyjechała do Stanów w 1990r i od tamtej pory nie mam z nia kontaktu,ale to chyba nie ty,bo nie ten rocznik(chociaż bliski).
Moja babcia tak samo robila, dodawala mniej maki do plackow i od razu posypywala cienka warstwa maki, zeby nie bylo widac ciasta i ja robie podobnie i problemow nie ma ;)))
Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości: > Chce zrobic placki ale utrzec je bym chciala wczesniej,wiem ze ziemniaki > czarnieja, czy jest cos co bym mogla do tych utartychziemniakow dodac?
Ja sie czernieniem ziemniakow nie przejmuje. Jesli zdarzy mi sie zrobic za duzo masy, ktora zostaje na drugi dzien, odstawiam ja w misce do lodowki, szczelnie przykrywajac przezroczysta folia. Na drugi dzien, zdejmuje lyzka cienka warstwe poszarzalej masy, ktora jest tylko na gorze, reszte mieszam i smaze placki. Smakuja tak samo, nie zauwazylam, zeby calosc ciemniala tak jak wierzchnia warstwa.
Ja mam sprawdzony sposób wierzch ciasta posypuję dużą ilością mąki....a potem jak chcę usmażyć placki to po prostu zdejmuję wierzchnią wartswę i kolor pozostaje ten sam :)
No to sie pochwale, wyszly placki bomba- starlam na tarce o duzych oczkach, jajko, maka,cebulka, czosnek,pietruszka i.......lyzeczka proszku do pieczenia. Tak jak mi radziliscie posypalam wierzch maka i postaly sobie 1.5 h i nic nie szczarnialao. Dzieki jeszcze raz. Zdjecia nie zdazylam zrobic bo placuszki zniknely w mgnieniu oka. Pozdrawiam Kaska
Ja czasem tez scieram ziemniaki na placki na tarce o duzych oczkach sa bardzo chrupiace .Daje prawie to same skladniki co ty czyli jajko,czosnek,cebulka,maka ale dodaje tez startego zoltego sera, startego na tarce o duzych oczkach sprobuj kiedys,nam bardzo smakuja.
Ok, już "po ptokach' i placki zrobione, ale ja tylko dodam że do masy ziemniaczanej daję pół tabletki zmiażdzonej witaminy C. I nie ciemnieje. Pozdrawiam.
Chce zrobic placki ale utrzec je bym chciala wczesniej,
wiem ze ziemniaki czarnieja, czy jest cos co bym mogla do tych utartych
ziemniakow dodac? Czy jest taka mozliwosc?
Ostatnio mam wiele pytan poniewaz zadko gotowalam z polskiej kuchni.
Dzieki za pomoc Kaska
Do starkowanych ziemniaków dodaj gorącego mleka (ok.pół szklanki)nie więcej,ono wybieli masę ziemniaczaną.Mam nadzieję,że zdążyłam z poradą.Pozdrawiam.
Jest taki proszek nazywa sie onewe ,tylko szczypta tego proszku i masa nie czernieje
nie znam tego proszku
i jak dlugo moga postac
To co ty chcesz z tej masy robić?Patrzeć się na nią czy placki smażyć?Kurczę,ja nigdy nie trzymałam długo starkowanej masy,zaraz smażyłam placki,ale do końca smażenia nie ciemniała.Smaż te placki,bo wszyscy pewnie głodni.Myślę,że się nie obraziłaś?Pozdrawiam.
Widzisz kochana-ja nie wiem kiedy moj piekny zawita z pracy
tak ze nie chce robic na ostatnia chwile ja lubie byc gotowa
i jak przyjedzie do domu to rach-ciach i gotowe-nie obrazilam sie raczej sie usmialam.
A tak na marginesie,to miałam kiedyś koleżankę Kaśkę,która miała ksywę Balbina i wyjechała do Stanów w 1990r i od tamtej pory nie mam z nia kontaktu,ale to chyba nie ty,bo nie ten rocznik(chociaż bliski).
Mozesz sobie mnie zobaczyc na nasza-klasa.pl
zapisalam sie do naszej WZ klasy
Można dodac kurkumy szczypte i 3/4 łyżki śmietany ,ale też długo nie postoją bo po czasie zciemnieją.
Ogladalam na alegro ale tego nie idzie u was kupic ja to kupilam na ebay http://cgi.ebay.de/ONEWE-Konservierungsmittel-Pack-mit-5-Beuteln-a-20g_W0QQitemZ190063486923QQihZ009QQcategoryZ8438QQcmdZViewItem#ebayphotohosting Juz kiedys jak mieszkalam w polsce sprowadzali to z DDR
Moja babcia,a było to juz bardzo dawno,starte na placki ziemniaki posypywała warstwą mąki.I tak prawie zawsze dodaje sie ją do placków ziemniaczanych.
Moja babcia tak samo robila, dodawala mniej maki do plackow i od razu posypywala cienka warstwa maki, zeby nie bylo widac ciasta i ja robie podobnie i problemow nie ma ;)))
Użytkownik Balbina71 napisał w wiadomości:
> Chce zrobic placki ale utrzec je bym chciala wczesniej,wiem ze ziemniaki
> czarnieja, czy jest cos co bym mogla do tych utartychziemniakow dodac?
Ja sie czernieniem ziemniakow nie przejmuje. Jesli zdarzy mi sie zrobic za duzo masy, ktora zostaje na drugi dzien, odstawiam ja w misce do lodowki, szczelnie przykrywajac przezroczysta folia. Na drugi dzien, zdejmuje lyzka cienka warstwe poszarzalej masy, ktora jest tylko na gorze, reszte mieszam i smaze placki. Smakuja tak samo, nie zauwazylam, zeby calosc ciemniala tak jak wierzchnia warstwa.
Ja mam sprawdzony sposób wierzch ciasta posypuję dużą ilością mąki....a potem jak chcę usmażyć placki to po prostu zdejmuję wierzchnią wartswę i kolor pozostaje ten sam :)
Dzieki za porady babeczki ide trzec jeszcze nie wiem recznie czy ....
dam znac co mi z tego wyszlo.
Balbinko jak znalesc WZ na naszej klasie?
Zerknij tu: http://nasza-klasa.pl/school/105725
Napisałam, ale smakosia była szybsza:)))) więc usuwam..
Dzieki :) Juz sie dopisalam do Was...mam nadzieje,ze moglam bez pytania :) Pozdrawiam
Oczywiscie ze moglas-witaj w naszej klasie
No to sie pochwale, wyszly placki bomba-
starlam na tarce o duzych oczkach, jajko, maka,cebulka, czosnek,pietruszka i.......lyzeczka proszku do pieczenia.
Tak jak mi radziliscie posypalam wierzch maka i postaly sobie 1.5 h i nic nie szczarnialao. Dzieki jeszcze raz.
Zdjecia nie zdazylam zrobic bo placuszki zniknely w mgnieniu oka.
Pozdrawiam Kaska
Ja czasem tez scieram ziemniaki na placki na tarce o duzych oczkach sa bardzo chrupiace .Daje prawie to same skladniki co ty czyli jajko,czosnek,cebulka,maka ale dodaje tez startego zoltego sera, startego na tarce o duzych oczkach sprobuj kiedys,nam bardzo smakuja.
Ok, już "po ptokach' i placki zrobione, ale ja tylko dodam że do masy ziemniaczanej daję pół tabletki zmiażdzonej witaminy C. I nie ciemnieje. Pozdrawiam.