znalazłam przepis na salceson z grzybów leśnych. Chciałam zapytać czy robiłyście coś takiego i czy zamiast grzybów leśnych można dodać pioczarki . z góry dziękuję i pozdrawiam
Robilam wiele razy salceson z grzybow lesnych.Salceson jest wspanialy .Warto zrobic. Robilam tez z pieczarek i ....tu jest problem ,pieczarki nie maja tej "kleistosci'co lesne grzyby .Salceson jest tez smaczny ale jest z krojeniem,.Rozsypuje sie przy krojeniu.
Przepis mam z dawnych dodatkow do 'Przyjaciolki" z lat 70-80. Ok 1/2kg grzybow obgotowanych a nastepnie posiekanych/niezbyt drobno/ 4 jajka na twardo pokroic w kostke 2 jajka surowe 1-2 cebule posiekane i "zeszklone"na tluszczu 15 dkg boczku wedzonego pokrojonego w kostke sol i pieprz do smaku Wszystko razem dokladnie wymieszac /do uzuskania jednolitej masy/ nastepnie zawinac w gaze /zwiazac z obu koncow/ i gotowac ok.20 min Wyjac z wody obciazyc deseczka .Po wystygnieciu sciagnac gaze zawinac w folie i dac do lodowki. Kroic w plastry 1 cm. Z pieczarek nie da sie ladnie pokroic ale tez jest dobre.
trzeba kurka wypróbować koniecznie. ale pytanko malutkie grzybki muszą być świeże, czy mogą być suszone też. Jak świerze to przyjdzie mi poczekać na sezon grzybowy w przyszłym roku niestety
znalazłam przepis na salceson z grzybów leśnych. Chciałam zapytać czy robiłyście coś takiego i czy zamiast grzybów leśnych można dodać pioczarki . z góry dziękuję i pozdrawiam
Hmmm. Brzmi apetycznie... Wypróbowałaś już? Jak wyszło, wrzuć do przepisów, cooooo? Dzięki! Anka
nie nie próbowałam, nie mam leśnych grzybów , miałam mrożone ale się skonczyły.Dlatego ciekawa jestem czy można zastąpić leśne grzyby pieczarkami.
Może spróbuj z boczniakami? Są bardziej ... grzybowe
- miększe i cieńsze niż pieczarki.
Robilam wiele razy salceson z grzybow lesnych.Salceson jest wspanialy .Warto zrobic. Robilam tez z pieczarek i ....tu jest problem ,pieczarki nie maja tej "kleistosci'co lesne grzyby .Salceson jest tez smaczny ale jest z krojeniem,.Rozsypuje sie przy krojeniu.
A można prosić przepis? Nic nie znalazłam przez "szukaj". Dzięki z góry!
Ok 1/2kg grzybow obgotowanych a nastepnie posiekanych/niezbyt drobno/
4 jajka na twardo pokroic w kostke
2 jajka surowe
1-2 cebule posiekane i "zeszklone"na tluszczu
15 dkg boczku wedzonego pokrojonego w kostke
sol i pieprz do smaku
Wszystko razem dokladnie wymieszac /do uzuskania jednolitej masy/
nastepnie zawinac w gaze /zwiazac z obu koncow/ i gotowac ok.20 min
Wyjac z wody obciazyc deseczka .Po wystygnieciu sciagnac gaze zawinac w folie i dac do lodowki.
Kroic w plastry 1 cm. Z pieczarek nie da sie ladnie pokroic ale tez jest dobre.
trzeba kurka wypróbować koniecznie. ale pytanko malutkie
grzybki muszą być świeże, czy mogą być suszone też.
Jak świerze to przyjdzie mi poczekać na sezon grzybowy w przyszłym roku niestety
Mary, proszę, wpisz to może do Przepisów, bo tutaj może zaginąć w ferworze przedświątecznym, a byłoby szkoda, bo brzmi smakowicie
Z góry dziękuję !
Dzieeeęki, to musi być rewelacja! tylko trzeba świeżych grzybków doczekać... Chyba że zobaczę z tymi boczniakami :)