Mam pytanie.Czy ktoś piecze w formach silikonowych tupperware?Skusiłam się na zakup formy do pieczenia babek.Za pierwszm razem zakalec,można powiedzieć -piękny.Nawet się nie przejełam,bo babki nie wychodzą mi z zakalcem,a ten był taki klasyczny.Ale dzisiaj piekłam drugi raz i to samo.Tym razem się zdenerwowałam.Piekłam z wypróbowanego przepisu.No,raz może się zdarzyć.Ale przecież nie będę rodzince codziennie serwować do kawy zakalca.Zrobiłam sobie prezent mikołajkowy i co mam go wyrzucić?Trochę szkoda 100 zł.Może ktoś wie,czy ja coś robię źle,czy może jednak trzeba te formy smarować np.tłuszczem?Bardzo proszę o pomoc.
Powierzchnia nie przywierająca: wystarczy delikatnie natłuścić formę do pierwszego użycia. Natłuszczanie nie jest konieczne aż do momentu umycia formy.
Z czego wynika, że jednak trzeba smarować... Życzę udanego następnego wypieku.
W instrukcji ,którą dostałam do formy,jest napisane,że przed użyciem umyć w wodzie z płynem,ale nie natłuszczać.Myślę,że problem musi tkwić gdzie indziej,ale dzięki za chęć pomocy.
Hej, z tego co ja wiem.. natluscic trzeba taka foremke przed pierwszym uzyciem a potem juz nie trzeba... chyba, ze sie ja umylo w zmywarce. Zmywarka bardzo odtluszcza. Ja kiedys nie dowierzalam i tez tak upieklam ciasto nie natluszczajac foremki i nie potrafilam go wyciagnac. Jesli robisz bardzo suche ciasto np. drozdzowe, to lepiej maznij lekko tluszczem. Babki ucierane, z tluszczem nie wymagaja tego. Nie zniechecaj sie.. Te formy sa naprawde rewelacyjne, a ciasta maja piekny polysk ... Mam kilka takich foremek, male i duze.. i dzialaja bez zarzutu. Czy mozna w PL reklamowac taka foremke?? a moze tylko jakas akwizytorka Tupperware, przyjdzie do Ciebie, aby pokazac jak to ma w praktyce funkcjonowac.
własnie , też tak myslę , na allegro mozna kupić taniej , ale akwizytorka wytlumaczy i wszystko objaśni , więc zrób pokaz u siebie w domku i wszystkiego sie dowiesz :)
Ja mam dwie takie foremki tupperware i zakalec nigdy mi nie wyszedl. Może to wina mąki lub jajek? A może za dlugo tyrzymałaś ciasto po upieczeniu w tej foremce. Ja zawsze wyciągam gdy tylko troche przestygnie i ciasto da się złapać gołymi rękoma. Foremki nie smaruje.
Trusiu,a pieczesz z własnych przepisów,czy tylko z tych dołączonych do foremek.?Produkty sprawdzone,a babki już w piekarniku opadają chwilę po wyłączeniu grzałek,zupełnie jak serniki.I chyba wtedy tworz sią zakalec.
Pieke głównie z własnych przepisów, również pasztety w tych foremkach zapiekałam. Niestety nie mam pojęcia co tworzy tego twojego akalca :( ale może dziewczyny mają rację i powinnaś skontaktować się z dystrybutorką tupperware, może ona coś poradzi. Przypomnialo mi się jeszcze, że ja zawsze wkladam te foremki do zimnego piekarniaka, nie nagżewam przed pieczeniem nawet przy drożdżowym cieście.
Pomijając rodzaj formy, z tego opisu najbardziej by mi wynikało, że nie są po prostu dopieczone - w każdej formie "padnie", a chyba w silikonowych trzeba piec ciut dlużej (wolniej się nagrzewają) p.
Nowa forme nalezy umyc ciepla woda z plynem do mycia naczyn, aby zmyc z niej tzw. "warstwe zabezpieczajaca", to samo robi sie z stolnica Tupperware. Przed pierwszym pieczeniem, nalezy forme nasmarowac nieco tluszczem. Wszystkie produkty Tupperware maja dozywotnia gwarancje. Jesli to nie pomoze skonsultuj sie z przedstawicielka Tupperware.
Mam pytanie.Czy ktoś piecze w formach silikonowych tupperware?Skusiłam się na zakup formy do pieczenia babek.Za pierwszm razem zakalec,można powiedzieć -piękny.Nawet się nie przejełam,bo babki nie wychodzą mi z zakalcem,a ten był taki klasyczny.Ale dzisiaj piekłam drugi raz i to samo.Tym razem się zdenerwowałam.Piekłam z wypróbowanego przepisu.No,raz może się zdarzyć.Ale przecież nie będę rodzince codziennie serwować do kawy zakalca.Zrobiłam sobie prezent mikołajkowy i co mam go wyrzucić?Trochę szkoda 100 zł.Może ktoś wie,czy ja coś robię źle,czy może jednak trzeba te formy smarować np.tłuszczem?Bardzo proszę o pomoc.
Znalzłam taką informację :
Z czego wynika, że jednak trzeba smarować... Życzę udanego następnego wypieku.
W instrukcji ,którą dostałam do formy,jest napisane,że przed użyciem umyć w wodzie z płynem,ale nie natłuszczać.Myślę,że problem musi tkwić gdzie indziej,ale dzięki za chęć pomocy.
Hej, z tego co ja wiem.. natluscic trzeba taka foremke przed pierwszym uzyciem a potem juz nie trzeba... chyba, ze sie ja umylo w zmywarce. Zmywarka bardzo odtluszcza.
Ja kiedys nie dowierzalam i tez tak upieklam ciasto nie natluszczajac foremki i nie potrafilam go wyciagnac.
Jesli robisz bardzo suche ciasto np. drozdzowe, to lepiej maznij lekko tluszczem. Babki ucierane, z tluszczem nie wymagaja tego.
Nie zniechecaj sie.. Te formy sa naprawde rewelacyjne, a ciasta maja piekny polysk ...
Mam kilka takich foremek, male i duze.. i dzialaja bez zarzutu.
Czy mozna w PL reklamowac taka foremke?? a moze tylko jakas akwizytorka Tupperware, przyjdzie do Ciebie, aby pokazac jak to ma w praktyce funkcjonowac.
własnie , też tak myslę , na allegro mozna kupić taniej , ale akwizytorka wytlumaczy i wszystko objaśni , więc zrób pokaz u siebie w domku i wszystkiego sie dowiesz :)
ja bym jednak natluscila bo badz co badz ale ciasto sie wtedy lepiej wspina.moze zrobic to oliwa przeciez:)
Ja mam dwie takie foremki tupperware i zakalec nigdy mi nie wyszedl. Może to wina mąki lub jajek? A może za dlugo tyrzymałaś ciasto po upieczeniu w tej foremce. Ja zawsze wyciągam gdy tylko troche przestygnie i ciasto da się złapać gołymi rękoma. Foremki nie smaruje.
Trusiu,a pieczesz z własnych przepisów,czy tylko z tych dołączonych do foremek.?Produkty sprawdzone,a babki już w piekarniku opadają chwilę po wyłączeniu grzałek,zupełnie jak serniki.I chyba wtedy tworz sią zakalec.
Pieke głównie z własnych przepisów, również pasztety w tych foremkach zapiekałam. Niestety nie mam pojęcia co tworzy tego twojego akalca :( ale może dziewczyny mają rację i powinnaś skontaktować się z dystrybutorką tupperware, może ona coś poradzi. Przypomnialo mi się jeszcze, że ja zawsze wkladam te foremki do zimnego piekarniaka, nie nagżewam przed pieczeniem nawet przy drożdżowym cieście.
Spróbuję włożyć do zimnego,jak nie wyjdzie ,to już nie będę próbować.Dzięki i pozdrawiam.
Pomijając rodzaj formy, z tego opisu najbardziej by mi wynikało, że nie są po prostu dopieczone - w każdej formie "padnie", a chyba w silikonowych trzeba piec ciut dlużej (wolniej się nagrzewają)
p.
Nowa forme nalezy umyc ciepla woda z plynem do mycia naczyn, aby zmyc z niej tzw. "warstwe zabezpieczajaca", to samo robi sie z stolnica Tupperware. Przed pierwszym pieczeniem, nalezy forme nasmarowac nieco tluszczem. Wszystkie produkty Tupperware maja dozywotnia gwarancje. Jesli to nie pomoze skonsultuj sie z przedstawicielka Tupperware.