Forum

Kuchenne porady

Tupperware-zakalec.

• Autor: Beata500 Data: 2007-12-06 10:52:41

Mam pytanie.Czy ktoś piecze w formach silikonowych tupperware?Skusiłam się na zakup formy do pieczenia babek.Za pierwszm razem zakalec,można powiedzieć -piękny.Nawet się nie przejełam,bo babki nie wychodzą mi z zakalcem,a ten był taki klasyczny.Ale dzisiaj piekłam drugi raz i to samo.Tym razem się zdenerwowałam.Piekłam z wypróbowanego przepisu.No,raz może się zdarzyć.Ale przecież nie będę rodzince codziennie serwować do kawy zakalca.Zrobiłam sobie prezent mikołajkowy i co mam go wyrzucić?Trochę szkoda 100 zł.Może ktoś wie,czy ja coś robię źle,czy może jednak trzeba te formy smarować np.tłuszczem?Bardzo proszę o pomoc.

• Autor: piq Data: 2007-12-06 13:21:21

Znalzłam taką informację :

Powierzchnia nie przywierająca: wystarczy delikatnie natłuścić formę do pierwszego użycia. Natłuszczanie nie jest konieczne aż do momentu umycia formy.

Z czego wynika, że jednak trzeba smarować... Życzę udanego następnego wypieku.

• Autor: Beata500 Data: 2007-12-06 13:42:37

W instrukcji ,którą dostałam do formy,jest napisane,że przed użyciem umyć w wodzie z płynem,ale nie natłuszczać.Myślę,że problem musi tkwić gdzie indziej,ale dzięki za chęć pomocy.

• Autor: Glumanda Data: 2007-12-06 15:31:43

Hej, z tego co ja wiem.. natluscic trzeba taka foremke przed pierwszym uzyciem a potem juz nie trzeba... chyba, ze sie ja umylo w zmywarce. Zmywarka bardzo odtluszcza.
    Ja kiedys nie dowierzalam i tez tak upieklam ciasto nie natluszczajac foremki i nie potrafilam go wyciagnac.
    Jesli robisz bardzo suche ciasto np. drozdzowe, to lepiej maznij lekko tluszczem. Babki ucierane, z tluszczem nie wymagaja tego.
    Nie zniechecaj sie.. Te formy sa naprawde rewelacyjne, a ciasta maja piekny polysk ...
    Mam kilka takich foremek, male i duze.. i dzialaja bez zarzutu.
    Czy mozna w PL reklamowac taka foremke?? a moze tylko jakas akwizytorka Tupperware, przyjdzie do Ciebie, aby pokazac jak to ma w praktyce funkcjonowac.

• Autor: makusia Data: 2007-12-06 18:12:57

własnie , też tak myslę , na allegro mozna kupić taniej , ale akwizytorka wytlumaczy i wszystko objaśni , więc zrób pokaz u siebie w domku i wszystkiego sie dowiesz :)

• Autor: Eithel Data: 2007-12-06 19:39:24

ja bym jednak natluscila bo badz co badz ale ciasto sie wtedy lepiej wspina.moze zrobic to oliwa przeciez:)

• Autor: Trusia Data: 2007-12-06 19:13:40

Ja mam dwie takie foremki tupperware i zakalec nigdy mi nie wyszedl. Może to wina mąki lub jajek? A może za dlugo tyrzymałaś ciasto po upieczeniu w tej foremce. Ja zawsze wyciągam gdy tylko troche przestygnie i ciasto da się złapać gołymi rękoma. Foremki nie smaruje.

• Autor: Beata500 Data: 2007-12-06 19:51:49

Trusiu,a pieczesz z własnych przepisów,czy tylko z tych dołączonych do foremek.?Produkty sprawdzone,a babki już w piekarniku opadają  chwilę po wyłączeniu grzałek,zupełnie jak serniki.I chyba wtedy tworz sią zakalec.

• Autor: Trusia Data: 2007-12-07 14:34:58

Pieke głównie z własnych przepisów, również pasztety w tych foremkach zapiekałam. Niestety nie mam pojęcia co tworzy tego twojego akalca :( ale może dziewczyny mają rację i powinnaś skontaktować się z dystrybutorką tupperware, może ona coś poradzi. Przypomnialo mi się jeszcze, że ja zawsze wkladam te foremki do zimnego piekarniaka, nie nagżewam przed pieczeniem nawet przy drożdżowym cieście.

• Autor: Beata500 Data: 2007-12-07 14:57:20

Spróbuję włożyć do zimnego,jak nie wyjdzie ,to już nie będę próbować.Dzięki i pozdrawiam.

• Autor: pandora Data: 2007-12-11 23:06:01

Pomijając rodzaj formy, z tego opisu najbardziej by mi wynikało, że nie są po prostu dopieczone - w każdej formie "padnie", a chyba w silikonowych trzeba piec ciut dlużej (wolniej się nagrzewają)
    p.

• Autor: AsiulkaPINK Data: 2007-12-12 10:38:46

Nowa forme nalezy umyc ciepla woda z plynem do mycia naczyn, aby zmyc z niej tzw. "warstwe zabezpieczajaca", to samo robi sie z stolnica Tupperware. Przed pierwszym pieczeniem, nalezy forme nasmarowac nieco tluszczem. Wszystkie produkty Tupperware maja dozywotnia gwarancje. Jesli to nie pomoze skonsultuj sie z przedstawicielka Tupperware.

Przejdź do pełnej wersji serwisu