Forum

Kuchenne porady

Nalesniki surowe... Dlaczego??

  • Autor: collin Data: 2007-12-08 13:30:23

    Ja jak zwykle problemy z gotowaniem. Tym razem nelesniki, robie je bardzo czesto, ale niestety nie zawsze mi wychodza, poniewaz czasami sa tak jakby surowe w srodku. Ciasto po usmazeniu jest lepkie. Zawsze sie kombinuje i dodaje wiecej mleka lub maki itd. i jakos to naprawiam po paru nalesnikach wyrzuconych do smieci. Ale nie wiem dlaczego tak naprawde one sa "surowe", "klejace", w srodku. Prosze o podpowiedz co jest przyczyna, przynajmniej wtedy mniej nalesnikow wyladuje w smietniku.hihihi pozdrawiam papa.

  • Autor: piq Data: 2007-12-08 13:47:12

    Czy masz jakiś przepis na ciasto naleśnikowe czy też robisz je "na oko"? Może Twoje naleśniki są po prostu za grube ??? I jeszcze jedno.. ciasto naleśnikowe przed smażeniem powinno postac tak z pól godziny aby mąka napęczniała.
    Ja robie tak:
    1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka ciepłej wody
    2-3 łyżki oleju
    sól

    Naleśniki wychodzą smaczne i zawsze się udają.

  • Autor: collin Data: 2007-12-08 14:49:46

    Robie wszystko na oko. Nie mam swojego przepisu jakiegos specjalnego. Jejku juz sama nie wiem. Ciasto postalo nawet wiecej niz 0.5 godz., napewno z czyms przesadzam ale z czym??`nie mam pojecia

  • Autor: ekkore Data: 2007-12-08 14:56:39

    Pierwsze naleśniki często wychodzą gumowate, klejące z powodu za mało rozgrzanej patelni. Ale ten problem przy następnych naleśnikach znika. Jeżeli środek masz nie dosmażony - może za grubo lejesz ciasto? A może to wina patelni - mam taką jedną, której środek nigdy się dobrze nie nagrzewa (aż dziwne prawda) i wszystko, a szczególnie placki ziemniaczane, co chcę smażyć na środku jest surowe

  • Autor: piq Data: 2007-12-08 15:15:56

    Też miałam taką.

  • Autor: Mońcia Data: 2007-12-08 17:58:04

    Ja proponuje kupić specjalną patelnie do naleśników-ja mam taką niemiecką i jestem bardzo zadowolona.Patelnia bardzo szybko się nagrzewa,ciasto nie przywiera,naleśniki smażą się błyskawicznie i są pyszne.Patelnia ta nadaje się także do przyrządzania omletów.

  • Autor: Kry Data: 2007-12-08 18:37:37

    Problem może też tkwić w mleku. Staram się nie używać mleka z kartonika, tylko takiego w worku foliowym. Te w kartonikach są tak naładowane chemią, że gdy go użyję  to zawsze mam problem z naleśnikami.Objawy są dokładnie takie jak opisała to collin.

  • Autor: Juciaaa Data: 2007-12-08 18:57:31

    moim zdaniem za malo rozgrzana patelnia - musi byc bardzo rozgrzana mi zawsze pierwszys nalesnik nie wychodzi i robie bardzo cienkie wtedy nie maja prawa byc surowe w srodku

  • Autor: Anika Data: 2007-12-09 12:43:19

    Moze robisz za grube a moze to wina patelni .Nie wszystkie sa dobre .Pozdrawiam

  • Autor: collin Data: 2007-12-10 11:12:59

    Caly czas smaze na tej samej patelni ,wiec mysle ze nie o patelnie chodzi. Ale mleko czesto daje z kartonu i to 3,5 % bo lubie tluste mleko, wiec zawsze takie mam w lodowce. Moze to jest przyczyna?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2007-12-10 11:26:04

    raczej nie. Ja tezuzywam niemieckiego co prawda ale rownierz z kartonu i wszystko jest ok. Mysle,ze jesli patelnia jest ok to albo smazysz w zbyt wysokiej temperaturze i z wierzchu wygladaja gotowe choc sa w srodku surowe albo nie dodajesz wody (czesc wodyzamiast mleka). Ja smaze cieniutkie nalesniki na srednim ogniu. Nigdy nie mam surowych. A oprocz mleka dobrze jest dodac troche wody. Gdy jest zbyt wiele wody nalesniki sie lamia, gdy zbyt duzo mleka wychodza ciapowate jakies takie ciezkie a ja lubie cieniutkie. Natomiast smazac grubsze bardziej biszkoptowe to wtedy smaze powoli na raczej mniej niz srednim ogniu. Do tego ciasta daje samo mleko bez wody

  • Autor: ewelinka212 Data: 2008-01-27 16:41:16

    witam
    chyba wiem o co chodzi one nie sa surowe ale tak jakby gumiaste i zakalcowate w środku, nie sa puszyste tylko gumki takie?
    ja robiłam nalesniki z kwaśnym mlekiem i zawsze jak mi tak wyszły to podobno mleko za kwasne, wiem z dośw. ze do cienkich naleśników np. na krokiety trzeba chudsze mleko wtedy są własnie elastyczne ale nie gumiaczki, a z tym zakalcem w środku stawiam ze faktycznie ciasto powinno postać i możesz dodac szczypte sody jezeli chcesz nalesniki bardziej puszyste

  • Autor: agness Data: 2008-01-29 14:26:19

    Ja tu widze jedna przyczyne-za grubo jejesz mase .Bardzo czesto robie nalesniki tez na oko-mleko daje rozne jakie akurat mam i z "folii"i z kartonu i nigdy nie zostawiam ciasta do "odlezenia"smaze po 5minutach od zrobienia.Patelnie mam teflonowa taka zwykła.
    W skład ciasta jakie robie wchodzi-jajko,maka,mleko ,ok szkl wody i szczypta soli.

Przejdź do pełnej wersji serwisu