witam! i o radę pytam...czy mogę zrobić coś żeby bigos był mniej słony? zaznaczam że pierwszy raz robię bigos, wszystko było ok nawet nie dodałam soli ani grama ale dodałam mięso które już było solone nawet nie przypuszczałam że aż tak bardzo; ta sól dopiero puściła z kapustą .Mięso piekłam wczesniej bez dodatku soli tylko z cebula w piekarniku.Po wyjęciu wydawało się że jest ok ale po kilku godzinach gotowania niestety sól wzieła górę bigos pachnie pięknie,ładnie wygląda i nawet dobrze smakuje ale jest za słony.Prosze pomóżcie!
no tak może to jest dobra rada! jutro będę próbowac!to w Irlandii wszystko jestn solone albo octowe fu! a ja myślałam że takie mięcho bedzie ok do bigosu! pewnie je trzeba było n ajpierw namoczyćwielkie dzięki za podpowiedź
Moja droga goniu , jest na to rada . Dodaj do bigosu kilka obranych surowych ziemniaków i gotuj ,aż ziemniaki zmiękną . Później usuń ugotowane ziemniaki . Czynność można powtórzyć . Zawsze można dodać słodkiej ugotowanej kapusty i odrobinę cukru . Życzę powodzenia .
A ja mam podobny tzn kapuściany problem, pomóżcie i mnie. Zrobiłam kapuste z grzybami i grochem z samej kiszonej kapusty i niestety jest bardzo kwaśna. Już dodoałam trochę cukru ale mało pomaga. macie jakiś sposób?
z za kawaśną kapustą jest większy problem, niż z za słoną :( bo kwasowość reguluje sie wypłukiwaniem kwasu z kapusty, a skoro dodałaś juz grzybki i groch, to zbyt duzo nie mozna zrobić. Można dodać słodkiej kapusty, albo, jesli kwasowość jest nie do zaakceptowania - odlać całą wodę , zalać ponownie, dodać grzybków albo bulionu grzybowego, przypraw i ... zagotować raz jeszcze. Warto tą odlaną wodę zostawić, bo a nuż sie okaże , że jednak trochę kwasu trzeba wlac ponownie ;))))))
witam!
nawet nie przypuszczałam że aż tak bardzo; ta sól dopiero puściła z kapustą .Mięso piekłam wczesniej bez dodatku soli tylko z cebula w piekarniku.Po wyjęciu wydawało się że jest ok ale po kilku godzinach gotowania niestety sól wzieła górę
bigos pachnie pięknie,ładnie wygląda i nawet dobrze smakuje ale jest za słony.Prosze pomóżcie!
i o radę pytam...czy mogę zrobić coś żeby bigos był mniej słony? zaznaczam że pierwszy raz robię bigos, wszystko było ok nawet nie dodałam soli ani grama ale dodałam mięso które już było solone
Myślę, że warto dodać słodkiej kapusty. Ugotuj ją osobno a potem wymieszaj z tym bigosem.
no tak może to jest dobra rada! jutro będę próbowac!to w Irlandii wszystko jestn solone albo octowe fu! a ja myślałam że takie mięcho bedzie ok do bigosu! pewnie je trzeba było n ajpierw namoczyć
wielkie dzięki za podpowiedź
Popieram takie odsalanie bigosu :))))
A ja mam podobny tzn kapuściany problem, pomóżcie i mnie. Zrobiłam kapuste z grzybami i grochem z samej kiszonej kapusty i niestety jest bardzo kwaśna. Już dodoałam trochę cukru ale mało pomaga. macie jakiś sposób?
Moze jakas delikatna zasmazka na masełku pomoże? A na pewno doda smaku kapuście
z za kawaśną kapustą jest większy problem, niż z za słoną :( bo kwasowość reguluje sie wypłukiwaniem kwasu z kapusty, a skoro dodałaś juz grzybki i groch, to zbyt duzo nie mozna zrobić. Można dodać słodkiej kapusty, albo, jesli kwasowość jest nie do zaakceptowania - odlać całą wodę , zalać ponownie, dodać grzybków albo bulionu grzybowego, przypraw i ... zagotować raz jeszcze. Warto tą odlaną wodę zostawić, bo a nuż sie okaże , że jednak trochę kwasu trzeba wlac ponownie ;))))))