Szukam bardzo pilnie przepisu na marynowanie szynki do wędzenia. Znalazłam jakis przepis na www.dawnakuchnia.republika.pl , ale prosze o jakies praktyczne rady ewentualnie inny przepis. Pozdrawiam A.
Tutaj masz wiele do wyboru. Bardzo ciekawe przepisy i cos do poczytania, jak kogos interesuje. http://www.wedlinydomowe.pl/index.php Tylko poszperac trzeba.
Ja do marynowania, a właściwie peklowania używam Soli Peklowej z ZIOŁOPEX -u, do kupienia na pewno w TESCO i Kauflandzie - w innych sklepach też możesz poszukać. Na odwrocie jest dawkowanie - ja oprócz tego dodaję jeszcze zwykłej soli, bo wędzonki były mało słone - jak dla nas. Do dużego gara wsypuję tą sól, daję ząbki czosnku (nawet nie obieram), ziele ang., pierz ziarnisty, liść laurowy, jałowiec, goździki i co tam jeszcze chcesz (ja daję jeszcze trochę tymianku i cząbru), niektórzy zalecają dodać trochę cukru. Wlewam wodę żeby sól się rozpuściła, wkładam mięso i dolewam tyle wody, żeby mięso było całkowicie przykryte (obciążam talerzem - nic nie może wystawać) i do piwnicy na jakieś 14 dni. Moje mięsko już się pekluje od piątku. Powodzenia i pozdrawiam
ja też proponuje tą stronkę jest super i nie zwlekaj bo szynki się marynuje przy tej temperaturze od 10 do 14dni powodzenia.Poszukaj przepisów"DZIADKA"
Bardzo wszystkim dzikuje za rady i przepisy, pewnie skorzystam ze wszystkich po trochu. A ta stronka wędliny domowe, ,faktycznie jest extra! Wesołej szynki na Święta życzę !
Szukam bardzo pilnie przepisu na marynowanie szynki do wędzenia. Znalazłam jakis przepis na www.dawnakuchnia.republika.pl , ale prosze o jakies praktyczne rady ewentualnie inny przepis. Pozdrawiam A.
Tutaj masz wiele do wyboru. Bardzo ciekawe przepisy i cos do poczytania, jak kogos interesuje.
http://www.wedlinydomowe.pl/index.php
Tylko poszperac trzeba.
Pozdrawiam eryk
Bardzo dziekuje:)
Wesołosmacznych świąt!
Ja do marynowania, a właściwie peklowania używam Soli Peklowej z ZIOŁOPEX -u, do kupienia na pewno w TESCO i Kauflandzie - w innych sklepach też możesz poszukać. Na odwrocie jest dawkowanie - ja oprócz tego dodaję jeszcze zwykłej soli, bo wędzonki były mało słone - jak dla nas. Do dużego gara wsypuję tą sól, daję ząbki czosnku (nawet nie obieram), ziele ang., pierz ziarnisty, liść laurowy, jałowiec, goździki i co tam jeszcze chcesz (ja daję jeszcze trochę tymianku i cząbru), niektórzy zalecają dodać trochę cukru. Wlewam wodę żeby sól się rozpuściła, wkładam mięso i dolewam tyle wody, żeby mięso było całkowicie przykryte (obciążam talerzem - nic nie może wystawać) i do piwnicy na jakieś 14 dni. Moje mięsko już się pekluje od piątku. Powodzenia i pozdrawiam
ja też proponuje tą stronkę jest super i nie zwlekaj bo szynki się marynuje przy tej temperaturze od 10 do 14dni powodzenia.Poszukaj przepisów"DZIADKA"
Bardzo wszystkim dzikuje za rady i przepisy, pewnie skorzystam ze wszystkich po trochu. A ta stronka wędliny domowe, ,faktycznie jest extra!
Wesołej szynki na Święta życzę !
Ja widziałem jeden przepis na marynowanie mięsa.
I myślę, że jest dobry.
Już miałam coś dodać,ale zerknęłam na datę wpisu ...i stwierdziłam,że "pilnośc"tematu już dawno wygasła.