Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Żelazko - jakie ?

• Autor: lucka33 Data: 2007-12-11 10:17:58

Mam do was ptyanie ( dziwne moze ? ) , chce sobie kupic nowe zelazko , ale wogole nie mam pojecia jakie . Jak weszlam do sklepu pani zaczela wymieniac mi zalety kilku i juz calkiem jestem zielona .
    moze ktos z Was wie jakie jest " najlepsze " ?
    Dodam ze mam na ten zakup przeznaczone ok 300 zł .

• Autor: marcia2003 Data: 2007-12-11 11:18:04

Ja mam zelazko firmy Tefal i jestem zadowolona ... nawet bardzo

• Autor: aga1 Data: 2007-12-11 11:24:00

Świetne są żelazka Tefala i Brauna,np.to http://www.allegro.pl/item281001796_zelazko_braun_18890_protektor_najtaniej_.html                      

• Autor: lucka33 Data: 2007-12-11 11:43:31

No  wlasnie i tu jest bol firmy Tefal i Braunt mają taki wybor , ze nic nie wiem juz . Moze ktos ma jakes sprawdzone ? .
    na allegro tez patrzylam , ale za duzo tego jak dla mnie .

• Autor: ekkore Data: 2007-12-11 11:49:25

Ja obecnie mam brauna - już jakieś 10 lat. Wcześniej miałam philipsa (też coś koło tego) - do dzisiaj służy mojej mamie, kupowali jakieś nowe żelazka (z tych tańszych) - ale żadno nie dorównywało mojemu.

Kupując zwróć uwagę, aby miało filtr odkamieniający (ja to mam, choć nie jest mi do niczego potrzebne, bo korzystam z wody z odwróconej osmozy). Ważny też jest stop, z którego wykonana jest płyta grzejna. I funkcja parowania w pionie (mój mąż uważał, że to wyprasuje mu koszulę powieszoną na wieszaku od początku, a nie tylko niewielkie zagniecenia - jakże był rozczarowany. Choć teraz podobno są juz takie żelazka - te drogie z bazą dokującą)

• Autor: emma Data: 2007-12-11 12:10:59

Witam,
    Ja mam od półtora roku żelazko Tefal Aquaspeed 110 w kolorze niebieskim. Jest to najlepsze żelazko jakim przyszło mi prasować w moim dotychczasowym życiu. Ma duży otwor do nalewania wody, kabel jest obrotowy i nie przeszkadza w prasowaniu, stopa żelazka ma bardzo duży obszar, pozwala szybko i dokładnie wyprasować nawet największe zagięcia.
    http://www.ceneo.pl/104161

Polecam to żelazko, bo naprawdę jest tego warte!!!

• Autor: lucka33 Data: 2007-12-11 12:23:04

Mam pytnie . czy te zalzko przeprasuje pare warsw ? Chodzi mi konkretni o poskladane zeczy , bo czytalam ze zelazka Tefal to ptrafią ?

• Autor: emma Data: 2007-12-11 13:10:58

Przeprasuje, ja bardzo często tak robię.
    Pozdrawiam.

• Autor: AsiulkaPINK Data: 2007-12-11 16:21:53

Polecam Philpis model GC 4440. Jest rewelacyjne.

• Autor: cailleach Data: 2007-12-11 18:50:16

Pomyśl najpierw, co wolisz - żelazko ze stopą teflonową czy na przykład szafirową (jakiś stop, gładziutki metal bez powłoki)? Ja mam Braun (jeden z modeli freestyle) z taką właśnie gładką stopą - bo zawsze mi się wydawało, ze teflon stawia opór, jakby się kleił (absolutnie subiektywne odczucie) a poza tym bałam się, że zaraz ten teflon porysuję. Poza tym, niektórzy lubią mieć automatyczne wyłączanie po jakimś czasie - przydaje się roztargnionym i "wczesnodzieciatym" jak nagle trzeba wszystko rzucić. Niektóre modele Brauna mają też dołączoną stopę do prasowania czarnych rzeczy bez wyświecania, ale nie wiem, na ile się to przydaje. Ja z mojego jestem zadowolona, moja mama ma też brauna jakieś 10 lat i nic się nie dzieje, system odkamieniania działa bardzo dobrze, co jest ważne, jak się zapomni wody destylowanej kupić :) Aha, prasowanie w pionie się przydaje, np do weluru, żeby "włoski" postawić po zwykłym prasowaniu, czy żeby garnitur z szafy nie wyglądał jak z szafy na facecie :)
    Pytaj jakby co o konkrety, jak się co sprawdza, na pewno każdy coś będzie mógł powiedzieć. Powodzenia! Anka

• Autor: ekkore Data: 2007-12-11 19:06:42

Mówisz o zapominalskich - przypomniała mi się przygoda  sprzed lat (jakoś mój braun wtedy był nowy). Wyjechaliśmy na długi majowy weekend do Kłajpedy - coś 5 dni. Dzień wcześniej prasowałam rzeczy na wyjazd. Żelazka nie wyłączyłam.

A że jest nadal włączone zauważyłam dopiero na drugi dzień po powrocie - zastanowiło mnie dziwne pykanie co jakiś czas. Myślałam, że zemdleję z wrażenia. Dobrze, że nic się nie stało - żelazko się włączało i wyłączało. I dobrze, że nie przypomniałam sobie w połowie urlopu... Ale już nigdy potem nie zdarzyło mi się zapomnieć....

• Autor: cailleach Data: 2007-12-11 19:09:50

Uffff :) faktycznie miałaś szczęście... No i te teraz miewają takie całkowite wyłączenie automatyczne, np. po półgodzinie, dla tych co nigdy nie są pewni :)

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-12-11 19:09:06

Ja mam zelazko brauna Opitistyle jakies dwa lata temu je kupilam kosztowalo okolo 50euro ,czasem w cenie promocyjnej mozna je dostac juz za okolo 30euro.W polskich sklepach ceny wygladaja mniej wiecej podobnie http://www.ceneo.pl/93989 tutaj mozesz poczytac sobie o zelazku.Ja jestem zadowolona z tego zakupu.Fajne sa tez zelazka Tefala warto sie w ich ofercie tez rozejrzec.

Przejdź do pełnej wersji serwisu