Forum

Rozmowy wolne i frywolne

NOWY ROK !!!!!!!!!!! a jak?????

• Autor: shiraja Data: 2007-12-12 10:05:47

witam żarłoczki. Ja startuję w temacie zbliżonym do tematu luckystar, ale założyłam nowy wątek, co by
    nie zaśmiecać tamtego.

Sprawa bardzo na czasie, ponieważ dotyczy zwrotu NOWY ROK. Jestem ciekawa jak piszecie go przy wysyłaniu kartek
    świątecznych, chodzi mi tutaj o popularne bardzo życzenia: SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. Z małej, czy dużej litery:
    szczęśliwego Nowego Roku, czy szczęśliwego nowego roku. ??????????????????????????????????????????????????

Ja przyznam się pisałam zawsze z dużej litery. Oglądając ostatnio program (jakiś śniadaniowy, już nie pamiętam) dowiedziałam się, że.......
     'Nowy Rok' jest to święto 1 stycznia, czyli trwa ono cały 1 DZIEŃ, natomiast 'nowy rok' no to całe 12 miesięcy. I teraz życząc komuś szczęśliwego Nowego Roku, życzymy danej osobie generalnie szczęśliwego tylko tego jednego dnia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Poprawnie jest więc pisać ten zwrot z małych liter, bo życzenia dotyczą wówczas całego roku.

Ja zawsze pisałam z dużych liter i przyznam się szczerze, że bardzo się przyzwyczaiłam do takiego wyglądu. Pisząc z małych jakoś tak dziwnie mi to wygląda. Faktycznie jednak te rozumowanie sprawy (małe, duże- no wielkie chyba powinno być litery ;)   ) ma swój sens.

co sądzicie i jak piszecie. czekam na odpowiedzi i pozdrawiam bardzo świątecznie...............

• Autor: lucy73 Data: 2007-12-12 10:37:45

Witaj! Życzenia na cały rok zapisuje się tak , jakby dotyczyły pierwszego dnia w roku - święta , czyli dużymi literami .Taki jest zwyczaj.    Jednak pisownia małymi literami nie jest traktowana jak błąd ortograficzny.

• Autor: aga1 Data: 2007-12-12 14:14:41

Na kartkach świątecznych Nowy Rok zawsze piszę z dużych liter, w zdaniach typu-Wszyscy zastanawiają się, co nam przyniesie rozpoczynający się nowy rok.-piszę małymi literami.Tak naprawdę nigdy nad tym się nie zastanawiałam czy to jest poprawnie czy nie bo jak dotąd uważałam,że nie popełniam żadnego błędu(nigdy przynajmniej nie został mi on wytknięty).Nie zauważyłam też by nauczyciele zwracali na to uwagę(ostatnio robiłam z córką kartki świąteczne na szkolny kiermasz i wszystkie tak były wypisane).Chyba taka forma pisania jest już ogólnie przyjęta...Pozdrawiam:)

• Autor: Janek Data: 2007-12-12 17:09:18

Dziś napisałem sie już dużo, więc krótko : prawidłowo stosujesz pisownię w obu przypdkach, uzasadniasz również.
    Przecież życzysz komuś Całego Roku, a nie "Szczęśliwego Dnia Pierwszego w Nowym Roku", ... a że zaczyna się każdy nowy rok 1 stycznia ( wg naszego kalendarza gregoriańskiego)...to juz nie nasza wina.

P.S.
    (Takie jest moje zdanie.)

• Autor: nadia Data: 2007-12-12 14:24:09

Szczesliwego Nowego Roku zawsze pisze z duzej litery, bo to ladniej wyglada na kartce i wiadomo, ze szczegolnie chodzi o ten pierszy dzien nowego roku, ale zyczenia skladamy na caly rok. Dla mnie duze litery: Nowy Rok, oznacza caly dlugi rok... a jesli chodzi o telewizje to musza zaciekawic czyms telewidzow, obojetnie czy to prawda czy tez wymyslona na poczekaniu teoria ;) zycze Ci Szczesliwego Nowego Roku 2008 ;)

• Autor: shiraja Data: 2007-12-12 16:44:37

ja też życzę ci Szczęśliwego Nowego Roku 2008
    wg mnie tak pisane wygląda dużo ładniej niż z małych liter....

• Autor: Balbina71 Data: 2007-12-12 17:15:05

Ja pisze cale zdanie duzymi literami i z glowy. SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU.....

Przejdź do pełnej wersji serwisu