Forum

Kuchenne porady

Wino na kolację

• Autor: smakoszek121 Data: 2007-12-12 10:30:35

Witam wszystkich pierwszy raz
        Planuję romantyczną kolację przy świecach z nowo poznaną kobietą i mam dylemat dotycząćy alkoholu. Do tej pory raczej rzadko piłem wina, a chyba browarów na taką okazję nie kupię. Czy moglibyście polecić, coś dobrego, a jednocześnie nie za 300zł.

pozdrawiam
    konrad

• Autor: Bodek Data: 2007-12-12 10:35:34

polecam produkty hiszpanskie rioja :)

• Autor: smakosia Data: 2007-12-12 10:57:34

Potwierdzam, że hiszpańska Rioja jest smaczna, ale... Jesli ktoś nie pija wina, to ten smak może być zbyt "ciężki. Ma dość bogaty bukiet (jak dla mnie). Nie wiem co będziecie jedli, ale takim bezpiecznym i smacznym winem może być kalifornijskie Carlo Rossi. Cena umiarkowana, bo jakieś 21zł do 23zł. Są w sklepach białe, czerwone i różowe więc w zależności od potrawy można wybrać odpowiednie. Powodzenia :-)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2007-12-12 11:13:04

to zalezy od tego co podasz i jakie wina lubisz jesli nie ty to Twoj gosc. Wiele osob woli slodkie badz wytrawne wina. Do potraw pasuja raczej tylko wytrawne , do deseru slodkie lub polslodkie. Napisz co planujesz to latwiej bedzie poradzic

• Autor: smakoszek121 Data: 2007-12-13 10:28:24

Na kolacje planuje chyba dosyc klasycznie, bo sphagetti po bulosnku, sos wlasnej roboty, oraz mieso mielone. Nie bardzo wiem, co ona lubi, ale intuicja mi mowi, ze wina wloskie bylyby dobre. Aczkolwiek to hiszpanskie tez sobie sprobuje, zeby samemu sie doksztalcic troche. :) Natomiast co byscie polecili z wloskich, dobrego do sphagetti??

• Autor: Bodek Data: 2007-12-13 10:43:34

wybor jest pelny :)
    http://dekanter.pl/index.php?wina=wina_wloskie&wino=w%C5%82oskie&kat=139

• Autor: krysia64 Data: 2007-12-13 11:14:36

Jeżeli nie musi byc koniecznie włoskie .........to ja  polecam CI do spaghetti ......wino wytrawne Australijskie .....Captain Selection .Cabernet Sauvignon Shiraz ........tak dokładnie brzmi nazwa .
    Jest smaczne ale wytrawne.
    powodzenia

• Autor: smakoszek121 Data: 2007-12-14 13:49:59

No wlasnie, wytrawne, wolalbym cos polwytrawnego, a kojarzycie moze baci d'italia czerwone polwytrawne, dobre jest??

• Autor: kokliko Data: 2007-12-14 18:41:26

Moim zdaniem nie ma co kombinowac, do spaghetti nie podaje sie
    nigdy zadnego wina polslodkiego, czy innego polwytrawnego.
    Latem moze byc schlodzone rozowe, zima  czerwone o temperaturze pokojowej. 
    Moze byc
    chianti, rioja tez jak najbardziej wlasciwa.
    A swoja droga to nie zrozumialam jednej rzeczy w Twoim jadlospisie,
    bo jesli podajesz sos bolognese wlasnej roboty, to jest juz w nim
    mieso mielone, a ono pojawilo sie jako oddzielne danie?
    A moze cos zle przeczytalam.
    Pamietaj tylko zeby nie rozgotowac zbytnio klusek.
    No i udanej kolacji zycze.

• Autor: Bodek Data: 2007-12-15 00:44:41

a na to parmezan :) :):):):):):)

• Autor: Eithel Data: 2007-12-15 19:01:31

wazne abys podal wino w odpowiedniej temperaturze i kiieiszku!!!!to duzo robi na smak trunku. a na butelce powinno pisac. a musi to byc wloskie?

• Autor: smakoszek121 Data: 2007-12-17 16:02:37

Owszem, sos bulonski zawiera mieso mielone, ja po prostu nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Nie wiem czemu jakos chcialem podkreslic to mieso mielone, moze dlatego ze zawsze dodaje go wyjatkowo duzo ;))
    Dzieki za wszystkie polecenia, finalnie kupilem czerwone, wytrawne baci d'italia. bylo bardzo dobre, oczywiscie zamierzam rowniez wyprobowac inne, wymieniane przez was tutaj wina
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu