Mam takie pytanie .Napisz zasadę zachowania ładunku elektrycznego.To mam zrobione Ale tego nie mam-Wyjaśnij ,ze elektryzowanie ciał nie przeczy tej zasadzie.Pomocy bo jestem tępa z fizyki i nie moge tego znależc.
Podczas elektryzowania nie wytwarzamy ładunków elektrycznych tylko przegrupowujemy elektrony tak, aby uzyskać ich nadmiar lub niedobór. W wyniku tego elektryzują się dwa ciała, ale ładunkami o przeciwnych znakach. Zachodzi to w tzw. układzie izolowanym, czyli takim, który jest odizolowany elektrycznie od otoczenia. Ta prawidłowość odnosząca się do elektryzowania ciał nazywa się zasadą zachowania ładunku elektrycznego:
'Ładunek elektryczny nie powstaje z niczego i nie ginie bezpowrotnie. W izolowanym układzie ciał całkowity ładunek elektryczny, czyli suma ładunków dodatnich i ujemnych - nie ulega zmianie.'
Mam takie pytanie .Napisz zasadę zachowania ładunku elektrycznego.To mam zrobione Ale tego nie mam-Wyjaśnij ,ze elektryzowanie ciał nie przeczy tej zasadzie.Pomocy bo jestem tępa z fizyki i nie moge tego znależc.
Vitaj ^^
Podczas elektryzowania nie wytwarzamy ładunków elektrycznych tylko przegrupowujemy elektrony tak, aby uzyskać ich nadmiar lub niedobór.
W wyniku tego elektryzują się dwa ciała, ale ładunkami o przeciwnych znakach. Zachodzi to w tzw. układzie izolowanym, czyli takim, który jest odizolowany elektrycznie od otoczenia.
Ta prawidłowość odnosząca się do elektryzowania ciał nazywa się zasadą zachowania ładunku elektrycznego:
'Ładunek elektryczny nie powstaje z niczego i nie ginie bezpowrotnie. W izolowanym układzie ciał całkowity ładunek elektryczny, czyli suma ładunków dodatnich i ujemnych - nie ulega zmianie.'
Tutaj możesz się upewnić lub ew. coś dopisać ^.-