Forum

Kuchenne porady

Bigos-czy można pasteryzować?

  • Autor: rdeejay Data: 2007-12-12 14:57:31

  • Autor: małgoska Data: 2007-12-12 15:03:43

    oczywiscie ze tak, mozna również mrozic

  • Autor: rdeejay Data: 2007-12-12 15:08:23

    Użytkownik małgoska napisał w wiadomości:
    > oczywiscie ze tak, mozna również mrozic
    A mam jeszcze pytanko: ile czasu pasteryzować i jak długo można przechowywać?Dziękuję za wcześniejszą i tę odpowiedz..

  • Autor: gosik Data: 2007-12-12 15:49:31

    Ja słoki 0,9l gotuję ok. 30 min. wyłączam gaz i zostawiam do ostygnięcia w garnku. Mam słoiki gotowane we wrześniu i są ok. - przechowuję w piwnicy. Pozdrawiam

  • Autor: malutka_megi Data: 2007-12-12 17:32:32

    a ja nakladam gotujący bigos w wyparzone gotowana woda sloiki zakrecam i stawiam do gory dnem i do piwnicy lub lodowki po wystygnieciu.

  • Autor: renataz36 Data: 2007-12-12 17:27:02

    Ja zwykle robię większą ilość bigosu i jak już jest gotowy wyłączam i od razu wkładam do słoików i natychmiast zakręcam. Odwracam słoiki do góry nogami i zanim wystygnie sam słoik ulegnie tzw pasteryzacji, nakrętka zrobi się wklęsła. Zawsze tak przechowuję bigos (nigdy nie mrożę) nawet do 2 miesięcy, bo poprostu nie lubie smaku rozmrażanej kapusty.

  • Autor: emerytka Data: 2007-12-12 17:33:27

    Ja robię dokładnie tak samo.....-  gorący do słoików!

  • Autor: rdeejay Data: 2007-12-12 18:34:43

    Użytkownik emerytka napisał w wiadomości:
    > Ja robię dokładnie tak samo.....- gorący do słoików!
    A czy tak samo można zrobić z fasolką po bretońsku?-narbiłem wybitnie dużo :)

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-12 18:48:50

    Pewnie że możesz, ja i bigos i fasolkę a nawet zupy (te lepsze) pateryzuje w słoikach.

  • Autor: lili10 Data: 2007-12-14 18:18:02

    Ja wlaśnie gotuję bigos i za chwile będę go nakładała w słoiki. Zakręcam bardzo gorący i gotowe. Nie pasteryzuję.Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu