Użytkownik małgoska napisał w wiadomości: > oczywiscie ze tak, mozna również mrozic A mam jeszcze pytanko: ile czasu pasteryzować i jak długo można przechowywać?Dziękuję za wcześniejszą i tę odpowiedz..
Ja słoki 0,9l gotuję ok. 30 min. wyłączam gaz i zostawiam do ostygnięcia w garnku. Mam słoiki gotowane we wrześniu i są ok. - przechowuję w piwnicy. Pozdrawiam
Ja zwykle robię większą ilość bigosu i jak już jest gotowy wyłączam i od razu wkładam do słoików i natychmiast zakręcam. Odwracam słoiki do góry nogami i zanim wystygnie sam słoik ulegnie tzw pasteryzacji, nakrętka zrobi się wklęsła. Zawsze tak przechowuję bigos (nigdy nie mrożę) nawet do 2 miesięcy, bo poprostu nie lubie smaku rozmrażanej kapusty.
Użytkownik emerytka napisał w wiadomości: > Ja robię dokładnie tak samo.....- gorący do słoików! A czy tak samo można zrobić z fasolką po bretońsku?-narbiłem wybitnie dużo :)
oczywiscie ze tak, mozna również mrozic
Użytkownik małgoska napisał w wiadomości:
> oczywiscie ze tak, mozna również mrozic
A mam jeszcze pytanko: ile czasu pasteryzować i jak długo można przechowywać?Dziękuję za wcześniejszą i tę odpowiedz..
Ja słoki 0,9l gotuję ok. 30 min. wyłączam gaz i zostawiam do ostygnięcia w garnku. Mam słoiki gotowane we wrześniu i są ok. - przechowuję w piwnicy. Pozdrawiam
a ja nakladam gotujący bigos w wyparzone gotowana woda sloiki zakrecam i stawiam do gory dnem i do piwnicy lub lodowki po wystygnieciu.
Ja zwykle robię większą ilość bigosu i jak już jest gotowy wyłączam i od razu wkładam do słoików i natychmiast zakręcam. Odwracam słoiki do góry nogami i zanim wystygnie sam słoik ulegnie tzw pasteryzacji, nakrętka zrobi się wklęsła. Zawsze tak przechowuję bigos (nigdy nie mrożę) nawet do 2 miesięcy, bo poprostu nie lubie smaku rozmrażanej kapusty.
Ja robię dokładnie tak samo.....- gorący do słoików!
Użytkownik emerytka napisał w wiadomości:
> Ja robię dokładnie tak samo.....- gorący do słoików!
A czy tak samo można zrobić z fasolką po bretońsku?-narbiłem wybitnie dużo :)
Pewnie że możesz, ja i bigos i fasolkę a nawet zupy (te lepsze) pateryzuje w słoikach.
Ja wlaśnie gotuję bigos i za chwile będę go nakładała w słoiki. Zakręcam bardzo gorący i gotowe. Nie pasteryzuję.Pozdrawiam