Forum

Rozmowy wolne i frywolne

wieniec z pierniczkow czyli jak popsuc sobie nastroj

• Autor: kiiri Data: 2007-12-13 08:54:02

Jak w temacie niestety :/ wczoraj wieczorem zaczelam robic swiateczny wieniec na drzwi z piernikow wiec je upieklam, udekorowalam lukrem posklejalam itd.... wyszedl calkiem fajny... tylko ze przy owijaniu srebrna nitka za mocno przycisnelam i mi pekl w 3 miejscach ;( bede probowala to jeszcze kleic ale nie mam kropelki,
    jak na razie swiateczny nastroj sie skutecznie wycofal z mojego domu

• Autor: kiiri Data: 2007-12-13 08:56:00

Przepraszam ze tak zasmiecam forum ale jest mi smutno bo sie cieszylam jak dziecko ze wreszcie bed miec wianek na drzwiach na Swieta ;(

• Autor: Wkn Data: 2007-12-13 09:17:59

Napisz coś więcej, z czego dokładnie miał być ten wieniec - z ciasta piernikowego czy z pierników z masy solnej. Po chęci użycia kropelki do sklejenia wnioskuję, że raczej nie miał być jadalny.
    Takie są czasem uroki rękodzieła, że pod koniec pracy coś gruchnie i wszystko na marne albo nadaje się do mozolnej naprawy.
    Ten wieniec robiłaś według jakiegoś konkretnego przepisu?

pozdrawiam

• Autor: kiiri Data: 2007-12-13 09:27:01

Wianuszek widzialam w TV jako ozdoba gdzies tam w tle. Z zalozenia jadalny mial nie byc, tylko do ozdoby- robilam prosto -upieklam i posklejalam pierniczki do okola i mialam ozdabiac - wczoraj przed zlamaniem wygladal tak:

zostalo mi tylko dodanie u gory 1 duzej i 2 malych bombek i chcialam jeszcze osdobic w kilku miejscach srebrnym cieniutkim drucikiem no i w tym momencie mi sie zlamalo - 3 pierniczki pekly posrodku :( Bede probowac to ratowac tylko sie zastanawiam jak:

1. Musze isc kupic kropelke i po prostu to skleich - bedzie widac pekniecia ale bedzie mniej roboty
    2. Zostalo mi jeszcze kilka pierniczkow z dziurka wiec pomyslalam ze moze postarac sie jakos odskrobac te zlamane pierniczki i na ich miejsce przykleic nowe - tylko nie wiem czy sie uda...

Jak myslisz WKN ktory sposob bedzie lepszy?

• Autor: kiiri Data: 2007-12-13 09:53:22

Hmm.... moze sie udac! Dam znac wieczorem albo jutro rano jak mi sie udalo i czy mi sie udalo jakos to skleic... Oby... Dziekuje Wam :)

• Autor: bunia Data: 2007-12-13 10:10:40

śliczny:)))

• Autor: Maddalena Data: 2007-12-13 15:25:57

przesliczny, ratuj to co sie da:)

• Autor: Wkn Data: 2007-12-13 19:48:56

Użytkownik Maddalena napisał w wiadomości:
    > przesliczny, ratuj to co sie da:)

a jak się nie da, to nam wysyłaj - jako ozdobę powiesimy, bo połamany na pewno i tak jest śliczny :)

• Autor: Janek Data: 2007-12-13 11:16:19

Może wytnij tekturowe koło i podklej od spodu całość. tylko nie "kropelką. Lepsza byłaby "osmiorniczka" lub klej do obuwia, zachowują plastyczność po wyschnięciu, a miejsca sklejenia posypałbym nawet brokatem.
    Po sklejeniu i tak będzie słabsze w miejscu klejenia, a takie kółko-podkład wzmocni całość.

• Autor: kiiri Data: 2007-12-13 12:56:34

Serdecznie dziekuje Ci Janku za rade. Na pewno podkleje pierniczki mam nadzieje ze beda lepiej trzymaly :)

• Autor: kiiri Data: 2007-12-14 11:05:44

Kochani! Udalo sie!
    Najpierw probowalam posklejac ale pierniczki sie kruszyly wiec ostatecznie je odskrobalam i dokleilam nowe :) Wianuszek jest sliczny :) HURA!

• Autor: tajger Data: 2007-12-14 11:15:02

To super,bo wianuszek jest naprawde śliczny:))). A czy ostateczna wersja różni sie od załączonego już zdjęcia?.Jesli tak to proszę o zdjęcie:))
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu