Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Prosze o Pomoc!!!!!!

• Autor: amator Data: 2007-12-14 04:24:16

Witam bardzo serdecznie wszystkich i prosze niesmialo o pomoc. Otoz obiecalam starszemu panu ze sie dowiem kto jest autorem tego wiersza . Kiedys odwiedzil cmentarz w Polsce i na jednym z nagrobkow znalazl ten cytat i stal tam tak dlugo az go zapamietal.
    " sa lzy co jak ogien pala
    sa serca co nie zala
    sa winy na ktore nie ma sedziego
    wiec jesli ktos placze nie pytaj dlaczego"

Prosze Was o jakas informacje na ten temat, zdaje sobie sprawe ze nie jest to portal literacki ale wiem ze wsrod Zarlokow jest wielu polonistow wiec mam cicha nadzieje ze mi pomozecie.
    Amator

• Autor: Paola_r Data: 2007-12-14 06:27:46

Witaj,
    Wydaje mi się, że raczej nie znajdziesz autora. Skojarzyło mi się to ze starymi sztambuchami, pamiętnikami, do których często wpisywano takie teksty. Zachowały się po dziś dzień, ale na próżno szukać by autora większości z nich, chyba, że byłyby to cytaty z utworów znanych poetów.
    Po wyguglaniu wyskoczyło mi to : http://www.zyczenia24.info.pl/content/blogcategory/84/238/
    Tam jest masa tego rodzaju czterowierszy, które większość z nas pamięta z wpisów do pamiętników. Niestety, anonimowych dzis autorów.
    Pozdrawiam. Paola

• Autor: olka76 Data: 2007-12-14 09:13:10

Ja mam taki wiersz w moim dziecinnym pamiętniku!!! Wpisała mi go moja nieżyjąca już Babcia. Autor jest rzeczywiście nieuchwytny.

• Autor: Anika Data: 2007-12-14 10:38:54

To prawda raczej autora sie nie znajdzie,na cmentarzach jest sporo tego typu wierszykow

Przejdź do pełnej wersji serwisu