Forum

Kuchenne porady

Prawdziwy ambasador - przepis

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-14 19:23:05

    Potrzebuje Waszej pomocy.Poproszono mnie o upieczenie ciasta ambasador (oryginalnego ambasadora), ja nieopatrznie sie zgodziłam, jestem na Wżecie więc nie ma problemu i okazało sie że jest problem: w przepisach są ciasta ambasador ale biszkoptowe i murzynkowate i który jest ten oryginalny???? Nie ma pojęcia!! Podpowiedzcie mi , nie chce popełnić gafy.

  • Autor: anna-gu Data: 2007-12-14 19:45:49

    Danusiu, z mojego zeszytu z przepisami sprzed 30 lat od weselnej kucharki wynika, że są w ambasarorze dwa biszkopty - jasny i ciemny. Ciemny na spodzie, na to masa ciemna z bakaliami, dalej biszkopt jasny i biała masa z owocami (brzoskwinie lub ananasy). Na wierzchu polewa lub plastry owoców i galaretka. Tych "prawdziwych" jest bardzo wiele i nie wiadomo, który jest najprawdziwszy. :)

  • Autor: Paola_r Data: 2007-12-14 21:01:23

    Danusiu, nie wiem, czy to ten oryginalny, ale przeklepię ze swojego starego zeszytu :

    Masa podstawowa :
    1/2 l mleka
    1 jajko
    4 żółtka
    10 łyżek cukru
    2 lekko kopiaste łyżki mąki
    2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    ok. 1 1/2 kostki masła (? teraz sie dziwię)

    Masa I :
    masa podstawowa
    a do tego 2 duże pomarańcze obrane i rozdrobnione
    może być trochę skórki kandyzowanej
    ewentualnie kropla aromatu

    Masa II :
    masa podstawowa
    a do tego 10 dag orzechów rozdrobnionych
    10 dag rodzynek posiekanych
    10 dag migdałów rozdrobnionych
    1 płaska łyżka kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady startej na terce

    III - biszkopt z 2 jajek.

    -
    Masa podstawowa :
    1/2 l mleka z cukrem zagotować, Żółtka z mąką rozmieszać z resztą mleka, wlać na gotujące się mleko i na małym ogniu ugotować delikatny budyń. Wystudzić.

    Upiec biszkopt.

    Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzony krem budyniowy. Wlać stopniowo kieliszek wódki i dobrze wymieszać.

    Utartą masę podzielić na dwie części,  do każdej z nich dodać odpowiednie składniki.

    Na warstwie biszkopta ułożyć warstwę pomarańczową, potem czekoladowo-bakaliową i zalać po wierzchu pomarańczową galaretką.

    Tyle.

    Czy to ten jeden, właściwy, nie wiem. Zwie się jednak "Ambasador".

  • Autor: Krystyna911 Data: 2007-12-14 21:03:58

    No faktycznie dwa zupełnie inne ciasta występują pod tą samą nazwą. Wiele lat temu to murzynkowate było nazywane ambasadorem, ale ja myślę że chodzi o takiego ambasadora. Ja sam nie piekłam, ale zostałam poczęstowana przy okazji jakiejś dużej wystawnej imprezy. To było prawie jak "niebo w gębie". Ale czy nie prościej było by zapytac jakie ciasto mają na myśli? Bo przecież chyba nie będziesz robiła dwóch różnych ciast.

  • Autor: elkab Data: 2007-12-15 11:04:07

    Ja dostałam przepis od cioci, która piekła na weselach. W jej wykonaniu ambasador to jasny biszkopt i dwie masy

    tu zamieszczam link
    http://wielkiezarcie.com/przepis1408.html

  • Autor: dankarz Data: 2007-12-15 11:41:00

    Dzięki dziewczyny za porady!! Napewno skorzystam z Waszych przepisów. Pozdrawiam danka

Przejdź do pełnej wersji serwisu