Forum

Kuchenne porady

smażenie ryb

• Autor: anna-gu Data: 2007-12-14 19:34:23

Wśród smacznych światecznych wątków proponuję ten - o smażeniu ryb w panierce.Mam pytanie, czy w trakcie smażenia odpada Wam do oleju panierka? Gdy smażę większą ilość filetów, 
    to gdzieś w połowie tej czynności muszę wylać tłuszcz, bo przypalają mi się na patelni drobiny bułki tartej z panierki. Olej do smażenia nagrzewam stopniowo a i tak w końcu ta bułka się przypali. Jest na to jakiś sposób? Proszę o poradę w tym rybnym dylemacie :)

• Autor: dana39 Data: 2007-12-14 21:40:17

ja piekę karpia od kilku lat w piekarniku, blachę wykładam folia aluminiową, na to wiórki masła, potem panierowane kawałki karpia, nate kawałki wiórki masła; karp wychodzi bardzo smaczny, panierka nie odpada; a przy tym nie ma bałaganu, pryskania tłuszczu itp

• Autor: smakosia Data: 2007-12-14 22:10:48

Dana, dziękuję za radę. Tak zrobię w tym roku :-) Tylko jedno pytanie - ile trzeba dać masła żeby ta skórka była chrupiaca?

• Autor: Alaewa Data: 2007-12-15 14:04:06

Jeśli rybę piecze się na ruszcie, a dodatkowo w piekarniku z termoobiegiem, nie trzeba jej obracać.

• Autor: gosik Data: 2007-12-15 13:16:16

Ja też poproszę o dokładniejszy opis - taki łopatologiczny Jaka temp., czy wkładasz do zimnego czy nagrzanego piekarnika? Ile tego masła ma być? Z góry dziękuję !

• Autor: anna-gu Data: 2007-12-15 16:12:56

To i jak tak zrobię! Patent kupuję i wielkie dzięki!

• Autor: Alaewa Data: 2007-12-15 14:01:37

Tak jak Dana, od kilku lat piekę karpia w piekarniku. Robię coś w rodzaju marynaty, złożonej z 1/4 kostki masła, soku z dwu cytryn i 4łyżek sosu sojowego. Wszystkie składniki wkładam do rondelka, gotuję ok.5min. Oczyszczoną, pokrojoną w dzwonka rybę "smaruję" marynatą, wkładam do misy i odkładam w chłodne miejsce.Przeważnie robię to dzień wcześniej, ale wystarczy 2godz. przed pieczeniem. Dobrze jest ją w tzw. międzyczasie" obracać. Ryba nie musi "pływać" w marynacie. Gdy przyjdzie kolej na karpia, w czasie Wigilii, układam dzwonka na ruszcie nagrzanego piekarnika, temp.ok.220*C. Piecze się ok.15min. Można w czasie pieczenia podlewać pozostałą marynatą, lub sosem, który spływa z ryby. Tak upieczony karpik jest soczysty, delikatny i nie tłusty. Przeważnie serwuję rybę na liściu sałaty, z dodatkiem małej cząstki cytryny. Przepis sprawdzony. Omija nas stanie przy kuchni i niezbyt przyjemny zapach powstały podczas smażenia. Polecam!!

• Autor: luckystar Data: 2007-12-15 14:25:14

Ja tez tylko pieke, w procesie smazenia panierka nasiaka tluszczem i cale danie robi sie tluste. Pieczenie jest po prostu zdrowsze :)). Pieczona panierka jest bardziej chrupiaca - polecam.

• Autor: Eithel Data: 2007-12-15 20:45:22

albo smazona panierka z otrab i roznych takich..pomimo nazy moim zdaniem jest naprawde smaczna i bardziej chrupiaca:)a pozatym ja zwykle kotlety tez czasami zapiekam(jak robie ze zwykla panierka) albo panierka z krakersow..pozatym latwiej wtedy dodac jakies dodatki (maslomaslane:P) w srodek kotleta:)ale mam taki piekernik ze musze niestety odwracac:0

• Autor: smakosia Data: 2007-12-15 23:17:19

Może coś pomieszałam, ale wiem, że jak zrobi się tzw. zastrzał, albo np. pod paznokieć podejdzie ropa to wówczas to miejsce moczy się w bardzo ciepłej wodzie z szarym mydłem. Tak zawsze radzi moja mama a nauczyła Ją tego babcia :-) Tak też radził mojej koleżance lekarz, kiedy miała problemy z paznokciem u nogi - naderwała go i zaczęły się kłopoty. Moczenie pomogło.

• Autor: renataz36 Data: 2007-12-16 15:20:43

Użytkownik smakosia napisał w wiadomości:
    > Może coś pomieszałam, ale wiem, że jak zrobi się tzw. zastrzał, albo np. pod
    > paznokieć podejdzie ropa to wówczas to miejsce moczy się w bardzo ciepłej
    > wodzie z szarym mydłem. Tak zawsze radzi moja mama a nauczyła Ją tego babcia
    > :-) Tak też radził mojej koleżance lekarz, kiedy miała problemy z paznokciem u
    > nogi - naderwała go i zaczęły się kłopoty. Moczenie pomogło.

Kochana smakosiu to chyba miała być wiadomość pod innym wątkiem... moim? hmm hehehe no i przy okazji wyszło ci wesoło i smiesznie ale się uśmiałam zastrzał pod śledzie...

• Autor: smakosia Data: 2007-12-16 19:50:26

O ja Cie kręce!!! :-DDD Faktycznie, to do wątku o moczeniu nogi :-DDD

• Autor: makusia Data: 2007-12-16 21:02:07

super extra :))) usmiałam sie dzieki :))))))

• Autor: anna-gu Data: 2007-12-15 16:15:21

Alu, instrukcja doskonała i tak zrobię! Moja rodzina nie przepada za karpiem, więc upiekę jakieś inne filety. Będzie coś nowego! :))

• Autor: Alaewa Data: 2007-12-15 20:55:06

Tę marynatę używałam piekąc łososia i pangę. Też były pyszne. Cytryna+masło pasują do każdej ryby, a sos sojowy nadaje im taki szlachetniejszy smak. Pozdrawiam i Smacznego!!

• Autor: anna-gu Data: 2007-12-15 16:16:31

Dziewczyny, wielkie dzieki za wszystkie rady, patenty, sugestie i instrukcje! Będzie ryba po nowemu :))

• Autor: smakosia Data: 2007-12-15 18:25:49

A ja nieustająco czekam na instrukcję Dany39, bo tam piecze się na blaszce pokrytej folią, karp jest w panierce, ale nie mam pewności, co do tej ilosci masła i czy w wypadku pieczenia na blaszce trzeba rybę obracać, czy nie...?

• Autor: Eithel Data: 2007-12-15 20:47:18

ja zazwyczaj tylko doslownie skraplam oliva miesa ale jak to maja byc ryby to lepiej dac tak troszke masla zeby nie wyschly..tak na oko.pewnie z lyzke na filet ale nie chcialabym zle doradzic.pozdrawiam:)

• Autor: smakosia Data: 2007-12-15 21:05:48

Dziękuję :-) Ziarnko, do ziarnka i uzbieramy trochę rad jak najlepiej smażyć w piekarniku.

• Autor: gosik Data: 2007-12-16 18:56:25

Ja również czekam na Danę, bo na ruszcie to chyba bez panierki? A tam była mowa o panierce Miejmy nadzieję, że odezwie się przed Wigilią

• Autor: makusia Data: 2007-12-16 21:03:43

też mam taką nadzieję:))

• Autor: Alaewa Data: 2007-12-17 00:34:30

Faktycznie, nie doczytałam. Mój karp jest bez panierki, dzięki temu mniej tłusty (cały tłuszcz zamiast wsiąkać w panierkę, spływa). Nam akurat bardzo to odpowiada, ale to już sprawa indywidualna.

• Autor: Kasia cz Data: 2007-12-18 04:46:54

tylko zeby nie wyszlo " gdzie kucharek 6 ...  '' :-)

• Autor: smakosia Data: 2007-12-18 08:52:59

Ciągle nie ma tej naczelnej kucharki - łoj, chyba trzeba będzie improwizować

• Autor: gosik Data: 2007-12-18 15:53:52

I ciekawe co nam z tego wyjdzie - hi hi hi - ni karp ni wydra

• Autor: smakosia Data: 2007-12-18 18:47:25

A jak się okaże, że "wydrokarp" lepszy, to tylko same korzyści z tego będą :-D

• Autor: gosik Data: 2007-12-19 10:12:19

Obyś miała rację - gorzej jak nam nic z tego nie wyjdzie O ironio Dana mieszka całkiem niedaleko ode mnie - może pochodzę i będę głośno wołać "Dana pomocy!!!!". A nuż usłyszy?

• Autor: makusia Data: 2007-12-21 09:21:26

watek do gory , moze dana zagladnie?

Przejdź do pełnej wersji serwisu