Użytkownik monami napisał w wiadomości: > Witam.Narobiłam grochu z kapustą.Planuje do słoików włożyć.Jak długo > pasteryzować.?Dzięki za podpowiedź.
W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, po prostu groch z kapustą gorący, natychmiast po ugotowaniu przełożyłam do słoików, szczelnie zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam tak do ostygnięcia. Stał po takim potraktowaniu kilka tygodni w lodówce i miał się świetnie.
.W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, po prostu groch z kapustą > gorący, natychmiast po ugotowaniu przełożyłam do słoików, szczelnie > zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam tak do ostygnięcia. Stał po > takim potraktowaniu kilka tygodni w lodówce i miał się świetnie.
Użytkownik ASTI napisał w wiadomości: > Czy moge tak samo zrobic > z bigosem ???
Ja tak robię, ale nigdy nie przechowuję tak przygotowanego bigosu dłużej niz kilka tygodni. Słoiki stawiam w lodówce i wyciągam, kiedy po powrocie z pracy brak czasu na przygotowanie obiadu. Ale z drugiej strony identycznie przygotowuję dżemy i stoją nienaruszone przez cały rok w szafce. Nie psują się. Niech się może wypowiedzą bardziej doświadczeni. Ja niestety kucharzem, tym bardziej doświadczonym nie jestem.
Ja wkładam w słoiki i kapustę z grochem i bigos,leczo z wędliną,ale wszystko wekuję i wtedy może stać w piwnicy długo,a w nagłej potrzebie jak znalazł.
Witam.Narobiłam grochu z kapustą.Planuje do słoików włożyć.Jak długo pasteryzować.?Dzięki za podpowiedź.
Użytkownik monami napisał w wiadomości:
> Witam.Narobiłam grochu z kapustą.Planuje do słoików włożyć.Jak długo
> pasteryzować.?Dzięki za podpowiedź.
W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, po prostu groch z kapustą gorący, natychmiast po ugotowaniu przełożyłam do słoików, szczelnie zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam tak do ostygnięcia. Stał po takim potraktowaniu kilka tygodni w lodówce i miał się świetnie.
Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
.W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, po prostu groch z kapustą
> gorący, natychmiast po ugotowaniu przełożyłam do słoików, szczelnie
> zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam tak do ostygnięcia. Stał po
> takim potraktowaniu kilka tygodni w lodówce i miał się świetnie.
Czy moge tak samo zrobic z bigosem ???
Użytkownik ASTI napisał w wiadomości:
> Czy moge tak samo zrobic
> z bigosem ???
Ja tak robię, ale nigdy nie przechowuję tak przygotowanego bigosu dłużej niz kilka tygodni. Słoiki stawiam w lodówce i wyciągam, kiedy po powrocie z pracy brak czasu na przygotowanie obiadu.
Ale z drugiej strony identycznie przygotowuję dżemy i stoją nienaruszone przez cały rok w szafce. Nie psują się. Niech się może wypowiedzą bardziej doświadczeni. Ja niestety kucharzem, tym bardziej doświadczonym nie jestem.
Ja wkładam w słoiki i kapustę z grochem i bigos,leczo z wędliną,ale wszystko wekuję i wtedy może stać w piwnicy długo,a w nagłej potrzebie jak znalazł.
Czy tak przygotowany groch nie zaszkodzi na zdrowie? Chodzi o to, że jest wcześniej przygotowany i być może będzie bardziej wzdymał ?
odbiegam od temetu
Czy mogę do tego użyć białej fasolki z puszki? jakie są wasze przepisy ulubione?