Forum

Kuchenne porady

groch z kapustą

  • Autor: monami Data: 2007-12-18 17:31:29

    Witam.Narobiłam grochu z kapustą.Planuje do słoików włożyć.Jak długo pasteryzować.?Dzięki za podpowiedź.

  • Autor: Wkn Data: 2007-12-18 18:22:36

    Użytkownik monami napisał w wiadomości:
    > Witam.Narobiłam grochu z kapustą.Planuje do słoików włożyć.Jak długo
    > pasteryzować.?Dzięki za podpowiedź.

    W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, po prostu groch z kapustą gorący, natychmiast po ugotowaniu przełożyłam do słoików, szczelnie zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam tak do ostygnięcia. Stał po takim potraktowaniu kilka tygodni w lodówce i miał się świetnie.

  • Autor: ASTI Data: 2007-12-18 18:26:00

    Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:

    .W ubiegłym roku nie pasteryzowałam, po prostu groch z kapustą
    > gorący, natychmiast po ugotowaniu przełożyłam do słoików, szczelnie
    > zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam tak do ostygnięcia. Stał po
    > takim potraktowaniu kilka tygodni w lodówce i miał się świetnie.
     
    Czy  moge  tak  samo  zrobic  z  bigosem ???

  • Autor: Wkn Data: 2007-12-18 19:35:51

    Użytkownik ASTI napisał w wiadomości:
    > Czy  moge  tak  samo  zrobic 
    > z  bigosem ???

    Ja tak robię, ale nigdy nie przechowuję tak przygotowanego bigosu dłużej niz kilka tygodni. Słoiki stawiam w lodówce i wyciągam, kiedy po powrocie z pracy brak czasu na przygotowanie obiadu.
    Ale z drugiej strony identycznie przygotowuję dżemy i stoją nienaruszone przez cały rok w szafce. Nie psują się. Niech się może wypowiedzą bardziej doświadczeni. Ja niestety kucharzem, tym bardziej doświadczonym nie jestem.

  • Autor: majus Data: 2007-12-18 21:09:32

    Ja wkładam w słoiki i kapustę z grochem i bigos,leczo z wędliną,ale wszystko wekuję i wtedy może stać w piwnicy długo,a w nagłej potrzebie jak znalazł.

  • Autor: orzeszek Data: 2011-12-20 09:17:59

    Czy tak przygotowany groch nie zaszkodzi na zdrowie? Chodzi o to, że jest wcześniej przygotowany i być może będzie bardziej wzdymał ?

  • Autor: kokarda Data: 2011-12-20 09:38:20

    odbiegam od temetu

    Czy mogę do tego użyć białej fasolki z puszki? jakie są wasze przepisy ulubione?

Przejdź do pełnej wersji serwisu