Strucla 2½ szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru ¼ szklanki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki mielonego cynamonu 10 warstw ciasta filo 55 g masła, stopionego mak do posypania
Nadzienie makowe Zmielić mak z cukrem w malakserze, a następnie przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać, często mieszając, na małym ogniu, aż mak wchłonie mleko. Dodać masło oraz ekstrakt waniliowy i odstawić do wystygnięcia. Przygotować ciasto filo zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w misce żurawinę z cukrem, miodem, wanilią i cynamonem. Rozłożyć na blacie warstwę ciasta filo i posmarować ją cienką warstewką masła. Powtórzyć te czynności z kolejnymi warstwami, układając je jedną na drugiej. Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta nałożyć makowe nadzienie, zostawiając po 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Na makową masę przełożyć żurawinę. Zawinąć do góry krótsze boki ciasta i ostrożnie zwinąć struclę, zaczynając od strony z nadzieniem. Ułożyć struclę na przygotowanej blasze krawędzią ciasta do dołu. Posmarować stopionym masłem, posypać makiem i piec 20-25 min, aż ciasto się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć struclę przynajmniej na 15 min do ostygnięcia. Kroić na ukośne plastry. Podawać na ciepło lub zimno.
Zamiast strucli można przygotować rożki makowo-żurawinowe. Posmarowane masłem ciasto filo przekroić na 5 pasów. Nakładać po łyżce nadzienia w jednym końcu i zawijać w trójkąt. Ułożyć na blasze, posmarować stopionym masłem i posypać makiem. Piec 15-20 min, aż ciasto będzie złociste.
Anna Olson
tylko chcialam mak zastapic masa z puszki(bo sie z tym wszystkim nie wyrobie) a fillo francuskim(bardziej mi smakuje) ale nie wiem czy w takim razie mam zawijac je w rulon tak jak jest wprzepisie czy uzyc 2 platow ciasta i zrobic w tortownicy?(zurawiny beda i z nich sok wycieka i dlatego mam taki dylemat) jak myślicie?
chce upiec na wigilie to ciacho:
STRUCLA MAKOWO-ŻURAWINOWA
trudność: łatwe
Nadzienie makowe¾ szklanki maku
4 łyżki cukru
1/3 szklanki mleka 2%
1 łyżka masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Strucla
2½ szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
½ szklanki cukru
¼ szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
10 warstw ciasta filo
55 g masła, stopionego
mak do posypania
Nadzienie makowe
Zmielić mak z cukrem w malakserze, a następnie przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać, często mieszając, na małym ogniu, aż mak wchłonie mleko. Dodać masło oraz ekstrakt waniliowy i odstawić do wystygnięcia. Przygotować ciasto filo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać w misce żurawinę z cukrem, miodem, wanilią i cynamonem. Rozłożyć na blacie warstwę ciasta filo i posmarować ją cienką warstewką masła. Powtórzyć te czynności z kolejnymi warstwami, układając je jedną na drugiej. Wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta nałożyć makowe nadzienie, zostawiając po 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Na makową masę przełożyć żurawinę. Zawinąć do góry krótsze boki ciasta i ostrożnie zwinąć struclę, zaczynając od strony z nadzieniem. Ułożyć struclę na przygotowanej blasze krawędzią ciasta do dołu. Posmarować stopionym masłem, posypać makiem i piec 20-25 min, aż ciasto się zezłoci. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć struclę przynajmniej na 15 min do ostygnięcia. Kroić na ukośne plastry. Podawać na ciepło lub zimno.
Zamiast strucli można przygotować rożki makowo-żurawinowe. Posmarowane masłem ciasto filo przekroić na 5 pasów. Nakładać po łyżce nadzienia w jednym końcu i zawijać w trójkąt. Ułożyć na blasze, posmarować stopionym masłem i posypać makiem. Piec 15-20 min, aż ciasto będzie złociste.
Anna Olson
tylko chcialam mak zastapic masa z puszki(bo sie z tym wszystkim nie wyrobie) a fillo francuskim(bardziej mi smakuje) ale nie wiem czy w takim razie mam zawijac je w rulon tak jak jest wprzepisie czy uzyc 2 platow ciasta i zrobic w tortownicy?(zurawiny beda i z nich sok wycieka i dlatego mam taki dylemat)
jak myślicie?
i co nikt mi nie doradzi?
zmienilam proporcje,dodalam troche od siebie i uipeklam rolade francuska...wyszlo pysznie:P