Zostałam kiedyś poczęstowana pysznymi robionymi w domu kartofelkami marcepanowymi. Do masy marcepanowej użyto wody różanej. W żadnym sklepie jej nie znalazłam, może jeszcze w herbapolu. Mam zamiar zrobić marcepan do przełożenia piernika i zastanawiam się czy mogłabym wodę różaną zastąpić sokiem z dzikiej róży z dodatkiem soku z cytryny... Czy mogę tym zepsuć masę marcepanową ? Może ktoś z Was ma takie próby na swoim koncie...:))))
Alidab, moja siostra kupila mi w Wawie wode rozana za 8zl w Samirze, i gdzies ja widzialam jeszcze w sieci. Zaraz poszukam. Jest super wydajna i nie zastapisz jej niczym :) Uzywam jej do aromatyzowania konfitury, do makaronikow.. Ostatnio widzialam koktajl pomidorowo-rozany Ferran Adria ale chyba nie jestem na to przygotowana. Doba lece poszukac. Znalazlam tutaj Bylo jeszcze na mniamie i jeszcze gdzies...
Mam tez wode z kwiatu pomaranczy, moze jadlas cos dobrego z ta woda? ;-) bo ja zrobilam z nia buraczki po marokansku i niestety mi nie podchodzi. Troche mydlany smak.
Dziękuję Wam dziewczyny...:))) Jutro sprawdzę w Rossmanie, może się uda... Chciałabym jeden piernik przełożyć masą marcepanową z dodatkiem wody różanej. Jak dla mnie zdecydowanie na plus wpływa na smak marcapanu...:))) Natomiast kiedyś u znajomych jadłam sałatkę owocową z przewagą pomarańczy o intrygującym smaku, która była polana sosem zrobionym na bazie octu balsamicznego, oliwy i właśnie tej wody z kwiatów pomarańczy. Było ciekawe bo inne... ale jakoś nie tęsknię do tego smaku, może dlatego, że słodko-pikantne klimaty mnie nie pociągają. Warto jednak poeksperymentować w miarę możliwości, oczywiście...:)))
Ja robilam kiedys sok z kwiatu rozy cukrowej. Moze to zupelnie co inne szukasz ale co mi tam, napisze. Świezo zebrane platki rozy, dokladnie nalezy przeplukac, posypac troche kwaskiem cytrynowym i zalac wrzaca woda. Na nastepny dzien odcedzic powstala wode rozana i zagotowac z cukrem. Pozniej do butelek i pasteryzowac.
Sok z płatków różanych ( tych, które uciera się na surowo na konfiturę) - to ja mam , właśnie taki domowy. Też kombinowałam, czy nie dałoby się zastąpić nim wody różanej ale podobno to nie to samo....:)))
Woda ta ktora mam w domu sklada sie z esencji naturalnej z platkow rozy i wody destylowanej. Ma bardzo intensywny aromat. Cos a la tanie perfumy rozane ;-)
Mysle ze mozna pokombinowac z przepisami, ale teraz chyba trudno o platki roz? Znalazlam na stronie gery.pl przepis na wode rozana podobny do przepisu alelen. 1/4kg platkow rozy zalac 1l wody oraz sokiem z 1 cytryny. Odstawic na 1-2 dni. Przechowywac w lodowce. Ale co z tego wyjdzie nie wiem. Pozdrawiam Aga
ps.dzieki za pomysl na marcepan :-) wykorzystam. Ale chcialabym wiedziec czy dodajesz wody rozanej do zwyklej masy migdalowej (takiej bezwonnej) czy do marcepana?
Dzięki Aga za wszelkie informacje na temat wody różanej. Ja jeszcze nie dodawałąm nigdy ale ta masa, którą kosztowałam u znajomych była robiona z mielonych migdałów a nie z gotowego marcepana i do niej była dodana woda różana. Ja także będę robić marcepan (z mielonych migdałów) i spróbuję do małej częśći masy dodać mojego soku z dzikiej róży i zobaczę jaki będzie efekt. Chcę Ci powiedzieć, że ten sok ma obłędny różany zapach i piękny różowy kolor. To co próbujemy ??? ....:)))
Az sie zaslinilam.. kurcze na co ja czekam.. mam migdaly mam wode rozana a ciasto piernikowe w lodowce ehh.. :-) Ali.. zdradz jeszcze dokladnie jak zrobisz ten marcepan. Powiedzmy cukier puder i migdały 1:1? + woda różana czy jeszcze białka ociupinkę? ;-)
Ale fajnie...:))) Aga, ja nie używam w kuchni pod żadnym pozorem surowych jaj (ani żółtka ani białka) .W związku z tym w tej sytuacji "zwiążę" masę marcepanową alkoholem i sokiem różanym. Zastanawiam się tylko jakiego alkoholu nnajlepiej użyć... Nie mam niestety likieru różanego ale myślę, że winiak lub jarząbiak też mógłby być. Ja na wszelki wypadek zrobię taką próbę na niewielkiej ilości masy bo szkoda byłoby mi tego marcepanu.... Wiesz, że masę marcepanową trzeba zrobić dzień wcześniej ? To jak, zaczynamy dzisiaj od przygotowania masy? ....:)))))
Wiem jedna masa marcepanowa zrobilam wczoraj sie mrozi, ale ona jest juz mocno marcepanowa i z surowym bialkiem, to dlatego ze bede ja piekla, takze zrobie druga. Ale mam tylko 150g migdałów, no może 200 uzbieram wystarczy? na maly pierniczek? Tez nie uzywam surowych jajek, ale nie chcialabym zeby marcepan sie pokruszyl.. Mam nalewke rozana, wzmocnie ja woda rozana.. bedzie dobrze? Migdaly rozdrabniam w malakserze, ma strukture kaszy mannej.. moze tak byc? Tylko co ja zrobie z taka iloscia piernika??? ;-)
Aga, wystarczy....:))) Potraktujmy to jako eksperyment. Ja robię marcepan z większej porcji ale reszta tradycyjnie z likierem Amaretto. Musi koniecznie wystarczyć na kartofelki. To w takim razie trzeba zrobić wymarsz do kuchni... Pytasz, co zrobisz z taką ilością piernika ? Przywitasz z nim Nowy Rok - taki sprawdzony piernik doskonale się do tego nadaje...:)))
Mój marcepan z mokrym okładem czeka na jutro... Szczerze mówiąc dodawałam tego soku z róży i dodawałam i jakoś nie mogłam doczekać się spodziewanego efektu. W każdym razie tak "na świeżo" to nie ten smak o który mi chodziło... ale jadalne...:)))
Użytkownik alidab napisał w wiadomości: > Mój marcepan z mokrym okładem czeka na jutro... Szczerze mówiąc dodawałam tego > soku z róży i dodawałam i jakoś nie mogłam doczekać się spodziewanego efektu. > W każdym razie tak "na świeżo" to nie ten smak o który mi > chodziło... ale jadalne...:)))
:-) Przekonam się na Sylwestra :-) Bardzo jestem ciekawa tego smaku.
Zostałam kiedyś poczęstowana pysznymi robionymi w domu kartofelkami marcepanowymi. Do masy marcepanowej użyto wody różanej.
W żadnym sklepie jej nie znalazłam, może jeszcze w herbapolu. Mam zamiar zrobić marcepan do przełożenia piernika i zastanawiam się
czy mogłabym wodę różaną zastąpić sokiem z dzikiej róży z dodatkiem soku z cytryny...
Czy mogę tym zepsuć masę marcepanową ? Może ktoś z Was ma takie próby na swoim koncie...:))))
Alidab, moja siostra kupila mi w Wawie wode rozana za 8zl w Samirze, i gdzies ja widzialam jeszcze w sieci. Zaraz poszukam. Jest super wydajna i nie zastapisz jej niczym :)
Uzywam jej do aromatyzowania konfitury, do makaronikow..
Ostatnio widzialam koktajl pomidorowo-rozany Ferran Adria ale chyba nie jestem na to przygotowana.
Doba lece poszukac.
Znalazlam tutaj
Bylo jeszcze na mniamie i jeszcze gdzies...
Mam tez wode z kwiatu pomaranczy, moze jadlas cos dobrego z ta woda? ;-) bo ja zrobilam z nia buraczki po marokansku i niestety mi nie podchodzi. Troche mydlany smak.
ja mam z kwiatu pomaranczy ale jak dla mnie za mocna.poszukaj w bomi jak masz dostep
Ja wode roznana widzialam w rosmanie
Dziękuję Wam dziewczyny...:)))
Jutro sprawdzę w Rossmanie, może się uda... Chciałabym jeden piernik przełożyć masą marcepanową z dodatkiem wody różanej.
Jak dla mnie zdecydowanie na plus wpływa na smak marcapanu...:)))
Natomiast kiedyś u znajomych jadłam sałatkę owocową z przewagą pomarańczy o intrygującym smaku, która była polana sosem zrobionym na bazie octu balsamicznego, oliwy i właśnie tej wody z kwiatów pomarańczy.
Było ciekawe bo inne... ale jakoś nie tęsknię do tego smaku, może dlatego, że słodko-pikantne klimaty mnie nie pociągają.
Warto jednak poeksperymentować w miarę możliwości, oczywiście...:)))
Ja robilam kiedys sok z kwiatu rozy cukrowej. Moze to zupelnie co inne szukasz ale co mi tam, napisze.
Świezo zebrane platki rozy, dokladnie nalezy przeplukac, posypac troche kwaskiem cytrynowym i zalac wrzaca woda. Na nastepny dzien odcedzic powstala wode rozana i zagotowac z cukrem. Pozniej do butelek i pasteryzowac.
Sok z płatków różanych ( tych, które uciera się na surowo na konfiturę) - to ja mam , właśnie taki domowy. Też kombinowałam, czy nie dałoby się zastąpić nim wody różanej ale podobno to nie to samo....:)))
Woda ta ktora mam w domu sklada sie z esencji naturalnej z platkow rozy i wody destylowanej. Ma bardzo intensywny aromat. Cos a la tanie perfumy rozane ;-)
Mysle ze mozna pokombinowac z przepisami, ale teraz chyba trudno o platki roz?
Znalazlam na stronie gery.pl przepis na wode rozana podobny do przepisu alelen.
1/4kg platkow rozy zalac 1l wody oraz sokiem z 1 cytryny. Odstawic na 1-2 dni. Przechowywac w lodowce. Ale co z tego wyjdzie nie wiem.
Pozdrawiam
Aga
ps.dzieki za pomysl na marcepan :-) wykorzystam. Ale chcialabym wiedziec czy dodajesz wody rozanej do zwyklej masy migdalowej (takiej bezwonnej) czy do marcepana?
Dzięki Aga za wszelkie informacje na temat wody różanej. Ja jeszcze nie dodawałąm nigdy ale ta masa, którą kosztowałam u znajomych była robiona z mielonych migdałów a nie z gotowego marcepana i do niej była dodana woda różana.
Ja także będę robić marcepan (z mielonych migdałów) i spróbuję do małej częśći masy dodać mojego soku z dzikiej róży i zobaczę jaki będzie efekt. Chcę Ci powiedzieć, że ten sok ma obłędny różany zapach i piękny różowy kolor.
To co próbujemy ??? ....:)))
Az sie zaslinilam.. kurcze na co ja czekam.. mam migdaly mam wode rozana a ciasto piernikowe w lodowce ehh..
:-)
Ali.. zdradz jeszcze dokladnie jak zrobisz ten marcepan.
Powiedzmy cukier puder i migdały 1:1? + woda różana czy jeszcze białka ociupinkę? ;-)
Ale fajnie...:)))
Aga, ja nie używam w kuchni pod żadnym pozorem surowych jaj (ani żółtka ani białka) .W związku z tym w tej sytuacji "zwiążę" masę marcepanową alkoholem i sokiem różanym. Zastanawiam się tylko jakiego alkoholu nnajlepiej użyć... Nie mam niestety likieru różanego ale myślę, że winiak lub jarząbiak też mógłby być. Ja na wszelki wypadek zrobię taką próbę na niewielkiej ilości masy bo szkoda byłoby mi tego marcepanu.... Wiesz, że masę marcepanową trzeba zrobić dzień wcześniej ?
To jak, zaczynamy dzisiaj od przygotowania masy? ....:)))))
Wiem jedna masa marcepanowa zrobilam wczoraj sie mrozi, ale ona jest juz mocno marcepanowa i z surowym bialkiem, to dlatego ze bede ja piekla, takze zrobie druga. Ale mam tylko 150g migdałów, no może 200 uzbieram wystarczy? na maly pierniczek?
Tez nie uzywam surowych jajek, ale nie chcialabym zeby marcepan sie pokruszyl..
Mam nalewke rozana, wzmocnie ja woda rozana.. bedzie dobrze?
Migdaly rozdrabniam w malakserze, ma strukture kaszy mannej.. moze tak byc?
Tylko co ja zrobie z taka iloscia piernika??? ;-)
Aga, wystarczy....:))) Potraktujmy to jako eksperyment.
Ja robię marcepan z większej porcji ale reszta tradycyjnie z likierem Amaretto. Musi koniecznie wystarczyć na kartofelki.
To w takim razie trzeba zrobić wymarsz do kuchni...
Pytasz, co zrobisz z taką ilością piernika ? Przywitasz z nim Nowy Rok - taki sprawdzony piernik doskonale się do tego nadaje...:)))
Mój marcepan z mokrym okładem czeka na jutro... Szczerze mówiąc dodawałam tego soku z róży i dodawałam i jakoś nie mogłam doczekać się spodziewanego efektu. W każdym razie tak "na świeżo" to nie ten smak o który mi chodziło... ale jadalne...:)))
Użytkownik alidab napisał w wiadomości:
> Mój marcepan z mokrym okładem czeka na jutro... Szczerze mówiąc dodawałam tego
> soku z róży i dodawałam i jakoś nie mogłam doczekać się spodziewanego efektu.
> W każdym razie tak "na świeżo" to nie ten smak o który mi
> chodziło... ale jadalne...:)))
:-) Przekonam się na Sylwestra :-)
Bardzo jestem ciekawa tego smaku.