Forum

Kuchenne porady

Prawdziwy piernik-jak zrobić?

• Autor: Iglosik Data: 2007-12-20 17:16:20

Mam prośbę, byłbym zobowiązany za wskazanie przepisu na Polski tradycyjny piernik. Ale taki gdzie nie używamy gotowych przypraw piernikowych i taki jaki robiły nasze babcie. Żeby był w nim miód i orzechy (bakalie). I musi być najpyszniejszy na świecie :)
    Dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam!.

• Autor: alidab Data: 2007-12-20 17:44:09

O...ale spóżnialski...:)))  Nasze babcie o pierniku myślały grubo miesiąc przed świętami. Mało tego, one nie tylko myślały ale robiły ciasto na piernik , wynosiły w chłodne miejsce i zostawiały na 4 tygodnie. Mowa oczywiście o pierniku staropolskim, który nie ma sobie równych jeśli chodzi o smak, aromat i celebrowanie tradycji...
    Iglosiku, coś mi się wydaje, że nie zdążysz na święta... Na piernik tygodniowy też jest trochę za póżno chociaż  czytałam ostatni komentarz  i okazuje się , że został upieczony bez leżakowania a nawet jest już przełożony....;)))
    Może znajdziesz jakiś szybki piernik, szukaj w ciastach korzennych.

• Autor: Natka64 Data: 2007-12-20 18:56:15

Mam w moich przepisach, przepis na piernik od mojej kolezanki i wiem ze byl pyszny

1 kg maki
    15lyzek cukru
    6 jajek
    1 kubek smietany
    2 lyzki miodu
    200gram margaryny plynnej
    500g dzemu lub marmolady
    2 lyzki kawy mielonej
    4 lyzki kakao
    3 lyzeczki paskie sody
    2 lyzeczki cynamomu
    troche galki muszkatalowej
    bakalie

Bialka ubic na sztywno z cukrem dodac zoltka i reszte skladnikow na  blaszke  z pieca  posmarowana tluszczem i obsypana tarta bulka ,piec okolo 50 minut na 180 stopni

• Autor: Natka64 Data: 2007-12-20 20:28:47

Narobiles mi smaka wiec postanowilam go upiec, juz jest gotowy ,dalam mniej maki okolo 800g ,wyrosl poza blaszke  a pachnie jeszcze lepiej  , zrobie zdjecie i wstawie do moich przepisow.Polecam

• Autor: Natka64 Data: 2007-12-21 00:03:16

Przepis dodalam  z zdjeciem jest pulchny i pyszny

Przejdź do pełnej wersji serwisu