Mam prośbę, byłbym zobowiązany za wskazanie przepisu na Polski tradycyjny piernik. Ale taki gdzie nie używamy gotowych przypraw piernikowych i taki jaki robiły nasze babcie. Żeby był w nim miód i orzechy (bakalie). I musi być najpyszniejszy na świecie :) Dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam!.
O...ale spóżnialski...:))) Nasze babcie o pierniku myślały grubo miesiąc przed świętami. Mało tego, one nie tylko myślały ale robiły ciasto na piernik , wynosiły w chłodne miejsce i zostawiały na 4 tygodnie. Mowa oczywiście o pierniku staropolskim, który nie ma sobie równych jeśli chodzi o smak, aromat i celebrowanie tradycji... Iglosiku, coś mi się wydaje, że nie zdążysz na święta... Na piernik tygodniowy też jest trochę za póżno chociaż czytałam ostatni komentarz i okazuje się , że został upieczony bez leżakowania a nawet jest już przełożony....;))) Może znajdziesz jakiś szybki piernik, szukaj w ciastach korzennych.
Bialka ubic na sztywno z cukrem dodac zoltka i reszte skladnikow na blaszke z pieca posmarowana tluszczem i obsypana tarta bulka ,piec okolo 50 minut na 180 stopni
Narobiles mi smaka wiec postanowilam go upiec, juz jest gotowy ,dalam mniej maki okolo 800g ,wyrosl poza blaszke a pachnie jeszcze lepiej , zrobie zdjecie i wstawie do moich przepisow.Polecam
Mam prośbę, byłbym zobowiązany za wskazanie przepisu na Polski tradycyjny piernik. Ale taki gdzie nie używamy gotowych przypraw piernikowych i taki jaki robiły nasze babcie. Żeby był w nim miód i orzechy (bakalie). I musi być najpyszniejszy na świecie :)
Dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam!.
O...ale spóżnialski...:))) Nasze babcie o pierniku myślały grubo miesiąc przed świętami. Mało tego, one nie tylko myślały ale robiły ciasto na piernik , wynosiły w chłodne miejsce i zostawiały na 4 tygodnie. Mowa oczywiście o pierniku staropolskim, który nie ma sobie równych jeśli chodzi o smak, aromat i celebrowanie tradycji...
Iglosiku, coś mi się wydaje, że nie zdążysz na święta... Na piernik tygodniowy też jest trochę za póżno chociaż czytałam ostatni komentarz i okazuje się , że został upieczony bez leżakowania a nawet jest już przełożony....;)))
Może znajdziesz jakiś szybki piernik, szukaj w ciastach korzennych.
Mam w moich przepisach, przepis na piernik od mojej kolezanki i wiem ze byl pyszny
1 kg maki
15lyzek cukru
6 jajek
1 kubek smietany
2 lyzki miodu
200gram margaryny plynnej
500g dzemu lub marmolady
2 lyzki kawy mielonej
4 lyzki kakao
3 lyzeczki paskie sody
2 lyzeczki cynamomu
troche galki muszkatalowej
bakalie
Bialka ubic na sztywno z cukrem dodac zoltka i reszte skladnikow na blaszke z pieca posmarowana tluszczem i obsypana tarta bulka ,piec okolo 50 minut na 180 stopni
Narobiles mi smaka wiec postanowilam go upiec, juz jest gotowy ,dalam mniej maki okolo 800g ,wyrosl poza blaszke a pachnie jeszcze lepiej , zrobie zdjecie i wstawie do moich przepisow.Polecam
Przepis dodalam z zdjeciem jest pulchny i pyszny