szukam przepisu na masę makową,tzn .mak do makowcy .wiem,że daje się miód,rodzynki,skórkę i mak,ja mam mak sypki w paczce już zmielony,ale co dalej-proszę o podpowiedź
Gosiu, przyłączam się do twojej prośby, bo również szukam przepisu na takową masę - nie wiem jak ty, ale ja do drożdzowej strucli.. żeby się ta masa nie sypała za bardzo ;).
pracowalam kiedys w cukierni i do dzis robie w domu taka mase makowa jak kiedys tzn.
najpierw zaparzam mak-zalewam go zimna woda jakies 3-4 cm ponad il maku i zagotowuje a jak wody sporo ubedzie wygotowuje ja niemal do zera ciagle mieszajac zeby sie nie zaczelo przypalac.
Potem jak mak wystygnie miele go w maszynce do miesa (najczesciej 2x). do maku dodaje bakalie (wg upodobania), miod zamiast cukru, troche masla lub margaryny (ok. 1 lyzki na 0,5 kg maku) i 1 jajko. wszystko dokladnie wymieszam. Jesli masa jest za luzna dosypuje nieco tartej bulki lub swieza bulke ale wczesniej mocno rozkruszam ja miedzy palcami (bez skorki.
I masa gotowa ;-)
Ja tez mam juz gotowy mak w paczce mielony,a wiec moge doradzic jak ja robie a wiec ciasto robie z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis27722.html wychodza mi 2 makowce z tego ciasta i robie mase makowa w taki sposob mak juz mam zmielony to rozpuszczam maslo i miod (2 lyzki masla i 2 lyzki miodu),dodaje mak,bakalie(ok.150 g),i cukier(150 g cukru).Mieszac i smazyc 10 minut.Mase wystudzic.Utrzec z 2 zoltkami,polaczyc piana z bialek.Ciasto posmarowac masa.
szukam przepisu na masę makową,tzn .mak do makowcy .wiem,że daje się miód,rodzynki,skórkę i mak,ja mam mak sypki w paczce już zmielony,ale co dalej-proszę o podpowiedź
pracowalam kiedys w cukierni i do dzis robie w domu taka mase makowa jak kiedys tzn. najpierw zaparzam mak-zalewam go zimna woda jakies 3-4 cm ponad il maku i zagotowuje a jak wody sporo ubedzie wygotowuje ja niemal do zera ciagle mieszajac zeby sie nie zaczelo przypalac. Potem jak mak wystygnie miele go w maszynce do miesa (najczesciej 2x). do maku dodaje bakalie (wg upodobania), miod zamiast cukru, troche masla lub margaryny (ok. 1 lyzki na 0,5 kg maku) i 1 jajko. wszystko dokladnie wymieszam. Jesli masa jest za luzna dosypuje nieco tartej bulki lub swieza bulke ale wczesniej mocno rozkruszam ja miedzy palcami (bez skorki. I masa gotowa ;-)
Ja tez mam juz gotowy mak w paczce mielony,a wiec moge doradzic jak ja robie a wiec ciasto robie z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis27722.html
wychodza mi 2 makowce z tego ciasta i robie mase makowa w taki sposob mak juz mam zmielony to rozpuszczam maslo i miod (2 lyzki masla i 2 lyzki miodu),dodaje mak,bakalie(ok.150 g),i cukier(150 g cukru).Mieszac i smazyc 10 minut.Mase wystudzic.Utrzec z 2 zoltkami,polaczyc piana z bialek.Ciasto posmarowac masa.