Może Cię rozczaruję, ale u mnie tradycja. Makowiec, sernik, piernik... ach jeszcze strucla orzechowa, ale ta do obdarowania ;). Będą jeszcze makówki. Więcej chyba nie trzeba, co za dużo to nie zdrowo... heh ;). Takie jest moje zdanie... święta powinny być tradycyjne. Chyba, że się ma gości to oczywiście można coś bardziej "wykwintnego" oczywiście. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)).
ja mniej tradycyjnie, robie rolade biszkoptowa z kremem lekko alkoholowym, do tego ciasto cappuccino, ktorego przepis znalazlam na tym forum i od tej pory gosci na moim stole, no i jedno tradycyjne ciasto czyli orzechowiec
U mnie bardziej obficie:) Oczywiście piernik, makowiec, sernik z brzoskwiniami, keks, a do tego krówka, szarlotka i może jeszcze kolorowy jabłecznik (chyba ekkore? taki z galaretkami), ale nie jestem całkiem pewna.
u mnie w tym roku miodownik, milky way, i zebra serowo-makowa.
nie mam reguły co do ciast. Te bardziej tradycyjne zjemy u rodziców.
aha i może rurki z kremem zrobię....
Ja też robie tradycyjne ciasta na święta, ale zawsze szukam na takie okazje jeszcze czegoś innego i nowego, aby zaskoczyć gości, rodzinke!!!! A może ktoś ma super przepis na seromakowiec, duzo dobrych opini na jego temat słyszałam
Jakie macie ciasta na święta oprócz tradycyjnego makowca, piernika, sernika. Moze coś z kokosem??????
Może Cię rozczaruję, ale u mnie tradycja. Makowiec, sernik, piernik... ach jeszcze strucla orzechowa, ale ta do obdarowania ;). Będą jeszcze makówki. Więcej chyba nie trzeba, co za dużo to nie zdrowo... heh ;). Takie jest moje zdanie... święta powinny być tradycyjne. Chyba, że się ma gości to oczywiście można coś bardziej "wykwintnego" oczywiście. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)).
Ja będę piekła sero-makowiec i keks
U mnie bardziej obficie:) Oczywiście piernik, makowiec, sernik z brzoskwiniami, keks, a do tego krówka, szarlotka i może jeszcze kolorowy jabłecznik (chyba ekkore? taki z galaretkami), ale nie jestem całkiem pewna.
a ja właśnie rozpoczęłam pieczenie: makowiec, sernik, "mon cheri" (znalezione na tym forum) i moją ulubioną "śliwkę w czekoladzie"
Pozdrawiam
ja piekę jeszcze murzynka,babeczki kruche z makiem,trzy bita i coś na zimno z galaretką
u mnie w tym roku miodownik, milky way, i zebra serowo-makowa. nie mam reguły co do ciast. Te bardziej tradycyjne zjemy u rodziców. aha i może rurki z kremem zrobię....
Ciężkie ciasto Krysi Thompson
Strucla orzechowa
Makowiec w kruchym cieście
Jabłecznik z rodzynkami na kruchym cieście
Ja też robie tradycyjne ciasta na święta, ale zawsze szukam na takie okazje jeszcze czegoś innego i nowego, aby zaskoczyć gości, rodzinke!!!! A może ktoś ma super przepis na seromakowiec, duzo dobrych opini na jego temat słyszałam