Forum

Kuchenne porady

sernik-upiec czy nie ?

• Autor: gosia111 Data: 2007-12-22 18:18:11

mam pytanie,chcę sobie prace świąteczne podzilić na kilka etapów bo potem w kuchni niewiadomo za co się chwycić.Pierogi już zrobiłam i zamroziłam,jutro robię zrazy,dzisiaj upiekłam biszkopt i murzyna,ale czy mozna już dzisiaj upiec sernik,dokładnie chodzi mi o karkowski????czy nie będzie to za szybko?????

• Autor: ANGELIKA Data: 2007-12-22 19:11:20

A co to jest za sernik karkowski??
    Myślę że sernik jak już coś to możesz upiec jutro 23 grudnia. Ja tak robię bo potem nie wiedziałąbym gdzie mam ręce włożyć.

• Autor: gosia111 Data: 2007-12-22 19:23:49

sernik krakowski jest na kruchym cieście i na górze ma kratkę z ciasta ,polany lukrem,taki dośc zbity-najczęściej sprzedawany w cukierni,bynajmniej kiedyś-pozdrawiam

• Autor: Wkn Data: 2007-12-22 19:55:10

Piecz i nie bój się. Sernik jest bardzo smaczny, gdy postoi dzień, dwa. Na pewno będzie smaczny w wigilię, a gdy będziesz go trzymała w chłodzie, to również w pierwszy i drugi dzień świąt.

• Autor: renataz36 Data: 2007-12-22 20:22:35

Z powodu awarii piekarnika i mojej nie piekę ciast, mam zamówione, ale upiekła bym sernik w niedziele wieczorem, A ja mam pytanie odnośnie sałatek tak np, tę jarzynową, czy można zrobić ją w niedziele, czy raczej rano w wigilię?

• Autor: Wkn Data: 2007-12-22 21:59:44

Tradycyjną jarzynową? Ja robię jutro przed południem, w lodówce może stać akurat do środy. Dłużej odradzam, skwaśnieje sobie w końcu nawet w chłodzie. Trzeba ją zjeść w ciągu kilku dni.

• Autor: alidab Data: 2007-12-22 22:47:04

Ja robię sałatkę jarzynową na święta w ten sposób, że kroję wszystkie jarzynki, mieszam i dzielę na dwie części. Jedną łączę z majonezem  i zieloną pietruszką np. rano w Wigilię a drugą część np. w pierwszy dzień świąt. W ten sposób dłużej  utrzymuje się świeża...)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu