Forum

Kuchenne porady

pomoc z wysylaniem zamrozonego miesa

• Autor: aniae Data: 2007-12-25 02:36:22

Mam pytanie. Mieszkam w usa i chcialabym wyslac mieso do mojej mamy w Polsce ale nie wiem jak przygotowac mieso na ta przesylke. Slyszlam cos o suchym lodzie ale nie wiem ile takie mieso moze byc przechowywane i czy podczas przesylania nic sie nie stanie.
    Prosze o pomoc. Z goru dziekuje.

• Autor: luckystar Data: 2007-12-25 15:39:20

Aniu, po pierwsze nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz wysylac mieso ze Stanow (sama mieszkam w Stanach) do Polski, przeciez latwiej wyslac Mamie pieniadze i sobie kupi jakie mieso chce, bo jak widac na WZ miesa w Polsce nie brakuje. Jesli jednak upierasz sie przy wysylce to polecam znalezienie firmy wysylajacej miedzynarodowo, ktora zrobi to fachowo i z gwarancja, ze mieso sie nie zepsuje.
    Z tym, ze taka wysylka bedzie Cie pewnie kosztowac drozej niz samo mieso. Co do suchego lodu to absolutnie nie polecam 'bawienia" sie nim, bo taka "zabawa" moze sie okazac niebezpieczna w skutkach. Sama korzystalam z suchego lodu w czasie 11 dniowej awarii elektrycznosci, byl to jedyny sposob na przechowanie pelnej lodowki, ale nie jest to latwe i moze byc niebezpieczne, suchy lod moze spowodowac poparzenia jesli nie wiesz jak sie z nim obchodzic.
    Pakowanie do wysylki suchym lodem musi tez byc robione fachowo. Zamawialam wielokrotnie rozne artykuly spozywcze, pakowane w suchy lod i wiem, ze musi on byc odpowiednio uksztaltowany do gabarytow przesylki, czego nie bedziesz w stanie zrobic sama.
    Takie jest moje zdanie, przemysl to i podejmij odpowiednia decyzje.

• Autor: bahus Data: 2007-12-30 12:22:20

Aniae, widać, że dawno w Polsce nie byłaś. Jesteśmy w Unii (mam nadzieję, że o tym już słyszałaś) Sklepy są naprawdę pełne. Mięsa i wyrobów z niego jest pewnie więcej niż w niektórych sklepach w USA. Wiem również, że wysyłka mięsa (nie przetworzonego) ze względów sanitarnych jest niedozwolona. Do tego celu służą specjalne kontenery chłodnie i wyspecjalizowane firmy. Jeżeli już koniecznie musisz i stać Cię na wyrzucanie pieniędzy to wyślij konserwy, choć te polskie są pewnie dużo smaczniejsze (dla Polaka oczywiście)
    Bahus

Przejdź do pełnej wersji serwisu