Za dwa tygodnie chciałam zrobić ryz po kubańsku jako dodatkowe ciepłe danie.Ale nie mam pojęcia ile potrzebuję ryżu i reszty składników na 14 osób.Przepis mama dostała od kuzynki ale też bez proporcjii.Proszę o pomoc a tu przepis.
ryż po kubańsku
2 szl. ryżu 2 ząbki czosnku olej pieczarki,cebula groszek konserwowy kukurydza papryka czerwona 3-4 łyzki koncentrat pomidorowy sól,pieprz,wegeta,bulion Ryż z czosnkiem podsmazyć na złoty kolor na oleju.pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju.Podsmazony ryż zalać bulionem 4 szklanki od razu dodac pieczarki ,puszkę groszku kukurydzy, paprykę w kostkę,mały koncentrat pomidorowy.doprawić do smaku przyprawami.Gotować na małym ogniu aż wsiąknie cały bulion a potem dać pod poduszkę.
Za dwa tygodnie chciałam zrobić ryz po kubańsku jako dodatkowe ciepłe danie.Ale nie mam pojęcia ile potrzebuję ryżu i reszty składników na 14 osób.Przepis mama dostała od kuzynki ale też bez proporcjii.Proszę o pomoc a tu przepis.
ryż po kubańsku
2 szl. ryżu
2 ząbki czosnku
olej pieczarki,cebula
groszek konserwowy
kukurydza
papryka czerwona
3-4 łyzki koncentrat pomidorowy
sól,pieprz,wegeta,bulion
Ryż z czosnkiem podsmazyć na złoty kolor na oleju.pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju.Podsmazony ryż zalać bulionem 4 szklanki od razu dodac pieczarki ,puszkę groszku kukurydzy, paprykę w kostkę,mały koncentrat pomidorowy.doprawić do smaku przyprawami.Gotować na małym ogniu aż wsiąknie cały bulion a potem dać pod poduszkę.
zapomniałam dopisac fileta z kurczaka też podsmażamy na oleju.