Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasto kubus ale troche inny

• Autor: Juciaaa Data: 2007-12-29 18:22:34

Witam

Mam takie pytabko czy mozna by bylo zrobic tak :)

zaczne od dolu
    Biszkopt
    nutella
    kubus z budyniami
    bita smietana

Czy raczej nie kombinowac??

Mysle ze to bedzie bardzo dobre czy raczej za slodkie:) Odpiszcie szybko

• Autor: basiaaa Data: 2007-12-29 18:30:56

Spróbawać warto . W pieczeniu eksperymenty dozwolone . Słodkości napewno będą . Jak będziesz robila , daj znac jak wyszło . POZDRAWIAM

• Autor: olcieek Data: 2007-12-29 23:54:54

No niby można eksperymetować, ale moim zdaniem nutella akurat nie pasuje do tego placka.
    Bo masa jest taka ewidetnie owocowa a ten krem orzechowo- czekoladowy raczej bedzie się kłócił..
    Ale jak chcesz to próbuj :)

A propo Kubusia to ja robiłam to ciasta trzy razy - dwa razy z zielonym pysiem, a raz z fioletowym - robił furorę - polecam ! :)

Dokładniej to u mnie wyglądało tak:
    - biszkopt w dużej prostokątnej blaszcze z 3 jaj (mi zwykle rosną duże i puszyste, wiec z trzech jest ok ;), zwłaszcza że to ma być tylko spód)
    - masa z soku i budyniu (szybko gęstnieje ;) )
    - po schłodzeniu ciasta- bita smietana usztywniona lekko dla pewności żelatyną
    - na to herbatniki jeden przy drugim
    - a na koniec gęstniejąca galaretka, tak żeby się błyszczało lekko.

Możesz zobaczyć tutaj:
    http://wielkiezarcie.com/przepis.php?przepis=22467&offset=0

Tam pisałąm w komentarzach że robiłam masę raz z margaryną a potem już bez (ah te odchudzanie:P), obydwie wersje pyszne, ale z margaryną jest takie bardziej hymm.. puszyste?
    Obydwie wersje są pyszne :)

Pozdrawiam !
    i mam nadzieje że pomogłam

• Autor: Juciaaa Data: 2007-12-30 11:00:51

Super dzieki napewno wyprubuje ale ja do bitej smeitany dodaje smietanfix nie trzeba zelatyny dodawac i szybciej i wygodniej naprawde polecam do kupienia w kazdym supermarkecie:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu