Forum

Kuchenne porady

Mleczko kokosowe

  • Autor: Mloda Data: 2007-12-30 12:18:55

    Kochani, przed Swietami moja mama po raz pierwszy kupila puszke mleczka kokosowego i calkiem o nim zapomniala...:) Pomyslalam ze mozna by bylo je zurzyc na Sylwestra, wiec z tad moja prosba o podanie jakis przepisow na ciasta z wykorzystaniem tego mleczka. W ogole mam pytanie, czy te mleczko trzeba gotowac tak jak mleko slodzone w puszce, do uzyskania masy karmelowej??? Prosze o porady, z gory dziekuje!

  • Autor: Wróbelek Data: 2007-12-30 13:54:03

    A może zrobisz likier Malibu

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2007-12-30 21:33:14

    Ja kiedys tez kupilam mleczko kokosowe w puszce i wlasnie je wykorzystalam do malibu,nie zrobie tego wiecej.Nie wiem moze tylko mnie to mleczko nie podeszlo ale one najzwyczajniej smierdzi ma taki jakis dziwny zapach,moze wlasnie taki zapach ma miec mleczko kokosowe,myslalam ze moze moje jest zepsute i kupilam drugie z zupelnie innej firmy i w innym sklepie i tak samo smierdzialo,postanowilam zrobic to malibu i tylko zniszczylam alkohol, od czasu do czasu kogos poczestowalam ale niestety innym tez nie za bardzo podchodzilo,w koncu wylalam to cale malibu,wiem ze czesto sie tego mleczka uzywa do niektorych potraw azjatyckich,moze w potrawie bedzie inaczej smakowalo.

  • Autor: Mloda Data: 2008-01-02 22:06:07

    Dziekuje Wam za porady i wypowiedzi. Niestety (albo stety:)) malibu nie zrobilam, bo w barku stoja jeszcze dwa likierki. Nie znalazlam pomyslu na wykorzystanie mleczka do jakiegos ciasta, wiec zostalo w puszce i dalej zajmuje miejsce w lodowce:) Napewno moja mama je kiedys do czegos wykorzysta...
    Zycze duzo szczescia i ciekawych pomyslow w Nowym Roku!

  • Autor: nonka4 Data: 2008-01-03 17:46:53

    http://wielkiezarcie.com/przepis23478.html
    http://wielkiezarcie.com/przepis7292.html
    karmelu raczej nie uzysksz bo ono nie jest tak słodzone
    Pzdr

  • Autor: Eithel Data: 2008-01-03 18:19:52

    zupa mleczna!!!

  • Autor: nonka4 Data: 2008-01-03 17:50:45

    "mleko" to nazwa umowna,generalnie jest rzadkie jak woda i ma mdły smak,te z puszek nadaje się właśnie do obróbek kulinarnych,szczególnie właśnie do kurczaka.
    Pzdr

  • Autor: kokliko Data: 2008-01-07 04:27:55

    Do potraw hinduskich, pelno przepisow na WZ, albo do tajskich.
    Najmniejsze zastosowanie ma w deserach. Ale zawsze nalezy
    dodac troche czuszki, czy innych pikanterii zeby  z dania miesnego nie
    wyszedl wlasnie deser.Sprobuj jakies curry, gwarantuje, ze wyjdzie pycha!

  • Autor: kasia d Data: 2008-01-09 09:11:45

    zgadza, sie, najlepiej zrobic z niego kurczaka po tajsku! ktos tu podal przepis. [ycha! ja BARDZO CZESTO ROBIE

Przejdź do pełnej wersji serwisu