Forum

Kuchenne porady

mak w puszcze

  • Autor: kasia d Data: 2008-01-01 12:19:17

    czy ktos moze wie ile taki mak mi wytrzyma w lodowce po otworzeniu? bo mam taka spora puszke i nie ma  szans zebym go naraz zuzyla....

  • Autor: Eithel Data: 2008-01-01 12:26:22

    oj..no jak masz bakaland to sa bardzo wydajne..mi starczyla i do makowca i do klusek...moja resztka stoi w lodowce tydzien i narazie sie chyba nic nie dzieje...ale teraz w moim przypadku probowanie nie jest obiektywne bo co chcwilke boli brzuch..ale mysle ze jak ja otworzysz to moze postac tak z tydzien..w koncu to puszka...mak ma duzo tluszczu.powinien byc dobrze zakonserwowany..hm..a masz jakis fajny bprzepisik na resztki takiego maku?ale zeby nie byl za bardzo pracochlonny...

  • Autor: olcieek Data: 2008-01-01 12:39:54

    Upiec można makowiec japoński z jabłkami (japoniec czy jakkolwiek się to nazywa :P )
    Odkąd weszły puszki zawsze robię z całej :)
    To ciasto można spokojnie przechowywać poza lodówką, a z dnia na dzień jest coraz smacniejsze.

  • Autor: Basia99999 Data: 2008-01-01 15:23:43

    Ja makowieć zamrażam, to sam mak napewno też można

  • Autor: kasia d Data: 2008-01-02 10:58:13

    ja wlasnie zawsze mokowo jablkowy robie. to moj podstawowy makowiec. :)

  • Autor: Ave Data: 2008-01-01 16:23:27

    a moze torcik makowy :)
    szybko i bezbolesnie :)

    na dużą tortownicę (na mniejsza wystarczy chyba z połowy składników :) tylko muszę się "zmusić" do wklepania przepisu, a moze juz cos takiego jest na WŻ ?

    puszka maku,
    1/3 do 1/2 szkl. cukru
    15 dkg masła
    5 dkg bułki tartej
    6 jajek
    masa karpatkowa, albo dla leniwych (jak ja) - gotowa masa śmietankowa dr Otkera, z dodatkiem soku z cytryny i spirytusem - do przełożenia i dekoracji

  • Autor: HCICK Data: 2008-01-01 17:36:53

    przede wszystkim nie trzymaj go w puszcze.szkodliwe cokolwiek otwarte trzeba z puszek wyjmować.  przełóż najlepiej do wyparzonego suchego słoja i zakręć.

  • Autor: Trusia Data: 2008-01-01 19:10:02

    rada o wyłożeniu maku z puszki jest bardzo dobra, a jeśli chodzi o przechowywanie to ja taki mak przekładam do woreczka i zamrażam. Wtedy napewno nic mu nie będzie i mogę go wykożystać wtedy kiedy chce.

  • Autor: kasia d Data: 2008-01-02 10:57:21

    serio? myslalam ze nie wolno maku mrozic, przyznam sie myslalam o tym ale doszlam do wniosku ze jakos nie bardzo mi to pasuje...
    dzieki! ale jak mak wytrzymuje tydzien w lodowce to chyba dam rade :)

  • Autor: Eithel Data: 2008-01-02 18:12:19

    nawet dluzej:)dzisiaj zjadlam ten co stal od wigili i jeszcze dobry byl:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu