Forum

Kuchenne porady

Ananas

• Autor: Fidżi Data: 2008-01-01 20:25:43

Mam jednego świeżego ananasa i nie wiem jak go wykorzystać.Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

• Autor: Kotlinka Data: 2008-01-01 21:23:29

Najprościej: zjedz go -pychota...........tylko niech sobie dojrzeje, bo prosto ze sklepu często są nie całkiem dojrzałe-po kilku dniach dochodzą;-)

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-01-02 16:32:19

A to ciekawe! Mi jeszcze zaden ananas nie dojrzal, wrecz czytalam, ze to prawie niemozliwe bo ananasy bardzo zle dojrzewaja po zakupie. Dopoki nie nauczylam sie jak kupic w miare dojrzalego ananasa po kilku dniach lezakowania- -czekajac az dojrzeja -  psuly mi sie po prostu...

Ja robie tak: wybieram tylko ananasy zdrowe i co najwazniejsze te ktorym daje sie latwo wyrwac lisc ze srodka czuba. To ,ze ananas jest dojrzaly. Lubie kotlety lub tosty zapiekane z plastrami ananasa szynka i serem. Do tych potraw lepiej mi smakuje ananas swiezy nie ten z puszki. Lubie dziennie jeden czy dwa plastry pojadac jak mam ochote na cos slodkiego, mozna tez zmiksowac ananasa i zamrozic. Mozna uzyc do ciast (do kremow trzeba obgotowac) bo zetna mleko a kremy z zelatyna sie nie zetna. Winne temu sa enzymy z ananasa rozszczepiajace bialko.. Ananasa mozna klasc na pizze, zapiekanki czy tez uzyc do napoi na przyklad do pinacolady.Nadkrojonego ananasa kklade przekrojem do dolu na talerzyku i tak przechowuje do tygodnia. UWAGA! Nigdy w lodowcwe , moim zdaniem, traci wtedy aromat.

Przejdź do pełnej wersji serwisu