A to ciekawe! Mi jeszcze zaden ananas nie dojrzal, wrecz czytalam, ze to prawie niemozliwe bo ananasy bardzo zle dojrzewaja po zakupie. Dopoki nie nauczylam sie jak kupic w miare dojrzalego ananasa po kilku dniach lezakowania- -czekajac az dojrzeja - psuly mi sie po prostu...
Ja robie tak: wybieram tylko ananasy zdrowe i co najwazniejsze te ktorym daje sie latwo wyrwac lisc ze srodka czuba. To ,ze ananas jest dojrzaly. Lubie kotlety lub tosty zapiekane z plastrami ananasa szynka i serem. Do tych potraw lepiej mi smakuje ananas swiezy nie ten z puszki. Lubie dziennie jeden czy dwa plastry pojadac jak mam ochote na cos slodkiego, mozna tez zmiksowac ananasa i zamrozic. Mozna uzyc do ciast (do kremow trzeba obgotowac) bo zetna mleko a kremy z zelatyna sie nie zetna. Winne temu sa enzymy z ananasa rozszczepiajace bialko.. Ananasa mozna klasc na pizze, zapiekanki czy tez uzyc do napoi na przyklad do pinacolady.Nadkrojonego ananasa kklade przekrojem do dolu na talerzyku i tak przechowuje do tygodnia. UWAGA! Nigdy w lodowcwe , moim zdaniem, traci wtedy aromat.
Najprościej: zjedz go -pychota...........tylko niech sobie dojrzeje, bo prosto ze sklepu często są nie całkiem dojrzałe-po kilku dniach dochodzą;-)
A to ciekawe! Mi jeszcze zaden ananas nie dojrzal, wrecz czytalam, ze to prawie niemozliwe bo ananasy bardzo zle dojrzewaja po zakupie. Dopoki nie nauczylam sie jak kupic w miare dojrzalego ananasa po kilku dniach lezakowania- -czekajac az dojrzeja - psuly mi sie po prostu...
Ja robie tak: wybieram tylko ananasy zdrowe i co najwazniejsze te ktorym daje sie latwo wyrwac lisc ze srodka czuba. To ,ze ananas jest dojrzaly. Lubie kotlety lub tosty zapiekane z plastrami ananasa szynka i serem. Do tych potraw lepiej mi smakuje ananas swiezy nie ten z puszki. Lubie dziennie jeden czy dwa plastry pojadac jak mam ochote na cos slodkiego, mozna tez zmiksowac ananasa i zamrozic. Mozna uzyc do ciast (do kremow trzeba obgotowac) bo zetna mleko a kremy z zelatyna sie nie zetna. Winne temu sa enzymy z ananasa rozszczepiajace bialko.. Ananasa mozna klasc na pizze, zapiekanki czy tez uzyc do napoi na przyklad do pinacolady.Nadkrojonego ananasa kklade przekrojem do dolu na talerzyku i tak przechowuje do tygodnia. UWAGA! Nigdy w lodowcwe , moim zdaniem, traci wtedy aromat.