Forum

Gawędy o jedzeniu

gotowanie na parze

• Autor: Masza Data: 2008-01-03 00:20:05

Witam serdecznie w Nowym Roku.
    W prezencie gwiazdkowym dostałam garnek do gotowania na parze. Na własną prośbę...
    Szukajac przepisów, bardzo się pogubiłam. Stąd moja propozycja: może stworzyć osobny dział potraw gotowanych na parze? Myślę, że poprą mnie wszyscy myślący o diecie i zdrowym odżywianiu, a może nie tylko oni? Co na to moderatorzy i inni użytkownicy WŻ?

• Autor: Kotlinka Data: 2008-01-03 17:56:04

Gorąco popieram.Zawsze chciałam więcej gotować na parze, ale te moje potrawy są jakies takie nie całkiem udane, chyba je źle przyprawiam technicznie.
    Pozdrawiam;-)

• Autor: mosar Data: 2008-01-04 11:23:43

Gorąco popieram!!! Narazie na parze gotuję ziemniaki.

• Autor: alice Data: 2008-01-30 22:46:29

To spróbuj mięsko - pycha, rybki też ale już mi mniej smakują. Ja robię cały obiadek tak: 1 piętro - mięsko posolone i popieprzone (indyk, kurczak, wieprzowinka (może być zamrożone), 2 - ziemniaczki, 3 mix warzywny - marchewka, fasolka zielona, kalafior, brokuły. Włączam wszystko na ok 30-40 min i idę zajmować się miłymi sprawami. Potem wykładam na talerze i półmiski. Warzywka i czasami ziemniaczki polewam lekko masełkiem i cała rodzinka pałaszuje aż miło (nawet mojemu 7-miesięcznemu synkowi też podaję warzywka tylko rozdrobnione). Próbowałam też ryż ale za długo trzeba czekać. Jestem bardzo za stworzeniem takiej zakładki bo bardzo się przyda. Pzdr

• Autor: jasia Data: 2008-01-31 09:55:11

Ja gotuję rybki na parze, sa pyszniutkie.
    Rozmrożone filety posypuje przyprawą do ryb

• Autor: Bodek Data: 2008-01-05 11:04:48

polecam :)

http://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=62

• Autor: Anna Latala Data: 2008-01-31 11:10:42

w moim rodzinnym regionie Swiętokrzyskim te kluski nazywają sie parowańce lub parowce :-) Kojarzą mi sie z przedszkolem bo tam często jej jadałam no i moja mama je ragularnie robi i są pyszne!! w przedszkolu jadłam z musem truskawkowym a w domu z bitą śmietaną :) mmmm ale mi smaku narobiłeś!

• Autor: anax23 Data: 2008-06-09 19:05:38

nie mam garnka do gotowania na parze.Czy mogę gotować jarzynki na druszlaku i przykryć pokrywką czy to już nie to samo.A jakie macie garnki jakieś firmowe.

• Autor: Balbina71 Data: 2008-06-26 18:47:22

Spokojnie mozesz gotowac na durszlaku jarzynki, nie ma zadnej roznicy. Pozdrawiam

• Autor: saburg Data: 2008-06-26 19:48:41

Warto zainwestować w parowar elektryczny.Naprawdę poprawia jakość życia. Umożliwia przygotowanie  dosłownie całego obiadu za jednym zamachem. Ostatnio chodzi mi po głowie parę pomysłów - jak przetestuję na rodzinie i przeżyją to je zamieszczę :))

• Autor: saburg Data: 2008-06-26 19:52:05

I jeszcze jedno. Są do kupienie niezłe, rozkładane wkładki ze stali nierdzewnej chyba firmy Fackelman. Niezbyt drogie a skuteczne!

Przejdź do pełnej wersji serwisu