zalezy mi na sosie sałatkowym do sałatki greckiej.tradycyjnie sie podaje sos winegre a ja bym chciała sos smietanowy lub jogurtowy z czosnkiem.czy to wogule pasuje do sałatki greckiej?
Szkola radomska nakazuje pelna ortodoksje w sprawie sosu vinaigrette, czyi oliwa ,sok cyrtrynowy plus co lubimy, a tu jednak wyskoczyla szkola kielecka z wyspu Naxox, ktora przyzwala na wymieszanie jogurtu greckiego z odrobina oliwy, octu!!!, odrobina musztardy, czosnkiem, ziolami ktore lubimy( no moze niekoniecznie polski majeranek)slodkawy, w zadnym przypadku gotowy majonez polski, czyli slodkawa cudna maziajka do jajek na twardo. Skonsultowalam to z kolezanka Nana z Naxox i juz sie posluzylam, bylo swietne, tym bardziej ,ze chodzilo o to zeby rozetrzec w oliwie kilka czarnych oliwek i powoli dorzucic cale to towarzystwo do jogurtu. Wiodacym ziolem w tym przypadku byl tymianek.
W kwestii jogurtu - od niedawna kupuję (może był już i wcześniej, ale go jakoś nie zdybałam) jogurt "Grecki" Bakomy - gęsty, niekwaśny, dość tłusty - po prostu WSPANIAŁY. p.
zalezy mi na sosie sałatkowym do sałatki greckiej.tradycyjnie sie podaje sos winegre a ja bym chciała sos smietanowy lub jogurtowy z czosnkiem.czy to wogule pasuje do sałatki greckiej?
prosze o propozycje
Jasne, że pasuje ale to już nie będzie sałatka grecka.
Bahus
a tu jednak wyskoczyla szkola kielecka z wyspu Naxox, ktora przyzwala na wymieszanie jogurtu greckiego z odrobina oliwy,
octu!!!, odrobina musztardy, czosnkiem, ziolami ktore lubimy( no moze niekoniecznie polski majeranek)slodkawy, w zadnym przypadku
gotowy majonez polski, czyli slodkawa cudna maziajka do jajek na twardo.
Skonsultowalam to z kolezanka Nana z Naxox i juz sie posluzylam, bylo swietne, tym bardziej ,ze chodzilo o to zeby rozetrzec w oliwie kilka czarnych oliwek i powoli dorzucic cale to towarzystwo do jogurtu.
Wiodacym ziolem w tym przypadku byl tymianek.
dzięki
W kwestii jogurtu - od niedawna kupuję (może był już i wcześniej, ale go jakoś nie zdybałam) jogurt "Grecki" Bakomy - gęsty, niekwaśny, dość tłusty - po prostu WSPANIAŁY.
p.