Niedlugo bedzie tlusty czwartek i wypadaloby upiec paczki i tu mam problem, nigdy nie wyszly mi takie paczki jak np. w sklepach sa, zawsze cos jest nie tak :( Probowalam rozne przepisy i ....niewychodza, po prostu nieumiem ich robic, nad czy baaardzo boleje..... Mam prosbe, moze macie jakies sprawdzone porady na stworzenie idealnych paczkow dla takiego ''antypaczka'' jak ja ;)
Ja robię ciasto drożdzowe z 1/2kg. mąki, 5dkg. drożdzy, 1/4l mleka, 10dkg. cukru, 10dkg.margaryny, 5 żółtek, wanilia, kieliszek wódki. Po włożeniu pączków , garnek przykrywam, odwracam pączki i dosmażam w odkrytym garnku, lukruję jeszcze gorące, wtedy lukier jest szklisty.
Nadiu spróbuj z przepisu Nutelli, ja piekę tę pączki od dłuższego czasu i wychodzą bardzo dobre a przedtem też byłam antytalentem do pieczenia pączków http://wielkiezarcie.com/przepis6192.html, zapewne nie jest na niebiesko, jakoś mi nie wychodzi...
Wlasnie z tego przepisu korzystalam i wydawalo mi sie,ze jest za malo maki, wyszly paczki malo foremne - delikatnie mowiac...ale w smaku byly dobre....
Poniewaz nigdy w zyciu nie udaly mi sie paczki wiec je zarzucilam na korzysc faworkow, ale gdyby ktos mial jakis wyprobowany niezawodny!!! przepis, to moze jeszcze raz w zyciu pokusze sie.
Niedlugo bedzie tlusty czwartek i wypadaloby upiec paczki i tu mam problem, nigdy nie wyszly mi takie paczki jak np. w sklepach sa, zawsze cos jest nie tak :( Probowalam rozne przepisy i ....niewychodza, po prostu nieumiem ich robic, nad czy baaardzo boleje.....
Mam prosbe, moze macie jakies sprawdzone porady na stworzenie idealnych paczkow dla takiego ''antypaczka'' jak ja ;)
Myślę że porównywanie sklepowych pączków z domowymi nie ma sensu bo w tych z cukierni jest więcej spulchniaczy niż w jakimkolwiek innym cieście.
Napewno jest wiele przepisów na paczki ja robie z przepisu pani Bazeny Dykiel no i jestem bardzo zadowolona.
Ja robię ciasto drożdzowe z 1/2kg. mąki, 5dkg. drożdzy, 1/4l mleka, 10dkg. cukru, 10dkg.margaryny, 5 żółtek, wanilia, kieliszek wódki.
Po włożeniu pączków , garnek przykrywam, odwracam pączki i dosmażam w odkrytym garnku, lukruję jeszcze gorące, wtedy lukier jest szklisty.
Dziekuje za przepis, ktory wyprobuje...a w jakim celu sie przykrywa garnek?
Nadiu spróbuj z przepisu Nutelli, ja piekę tę pączki od dłuższego czasu i wychodzą bardzo dobre a przedtem też byłam antytalentem do pieczenia pączków http://wielkiezarcie.com/przepis6192.html, zapewne nie jest na niebiesko, jakoś mi nie wychodzi...
http://wielkiezarcie.com/przepis6192.html juz jest "na niebiesko" chociaz nie widac :)
Wlasnie z tego przepisu korzystalam i wydawalo mi sie,ze jest za malo maki, wyszly paczki malo foremne - delikatnie mowiac...ale w smaku byly dobre....
a kiedy bedzie tłusty czwartek??
tłusty czwartek już niedługo bo 31 stycznia, w tym roku bardzo krótki karnawał
korzysc faworkow, ale gdyby ktos mial jakis wyprobowany niezawodny!!!
przepis, to moze jeszcze raz w zyciu pokusze sie.
Witaj w klubie Kokliko ;)
no ale tlusty czwartek to nie tylko paczki..macie zastanawiam sie jakie ciasto upiec...tak zeby je mozna bylo zapakowav na 2 sniadanie..co wy na to?
Hmmmmm.....o ile sobie dobrze przypominam to moja mama nigdy nie przykrywala garnka a obwodka byla na paczkach