Forum

Gawędy o jedzeniu

Czekoladowe Fondue

  • Autor: Glumanda Data: 2008-01-07 07:11:49

    Hej, chcialam sie Was zapytac, czy macie jakies doswiadczenia w tej dziedzinie?? dostalam na prezent takie ustrojstwo, czekoladowe fondue... i... stopilam jedna czekolade, miske z czekolada postawilam na podgrzewaczu do tego... umaczalismy pare owocow w czkoladzie..mniam, mniam... po 10 minutach... czekolada zaczela sie przypalac na dole.. i caly czar prysnal! Swieczkaw podgrzewaczu ledwo co sie zdazyla rozpalic! Chce to oddac.. bo uwazam, ze cos jest nie tak.. miska zbyt blisko plomienia.. albo jak to rozumiec??? poradzcie cos...

  • Autor: kiiri Data: 2008-01-07 08:28:22

    Nigdy nie probowalam ale slyszalam ze do czekoladowego founde dodaje sie slodka smietanke - moze tak rozrzedzone nie bedzie sie przypalac tak szybko

  • Autor: gosik Data: 2008-01-07 15:58:57

    To ja się podepnę - dostałam pod choinkę zestaw do fondue no i teraz zbieram się w sobie, żeby wypróbować :)) W moim zestawie do fondue czekoladowego jest taki "garnek" porcelanowy, który wkłada się w taki nierdzewny, do którego wlewa się wodę, więc jest to jakby w kąpieli wodnej, a sam ten nierdzewny można wykorzystać do fondue mięsnego - tyle teorii :)) Mam z koleii problem, bo pisze tam, żeby używać specjalnej pasty do podgrzewania - tylko gdzie to ustrojstwo kupić, to już nie napisali. Może ktoś ma jakieś doświadzenia praktyczne, to bardzo proszę o rady
    A do czekolady, to faktycznie czytałam, że dodaje się śmietanę - ale doświadczenia nie mam.

  • Autor: Glumanda Data: 2008-01-07 17:17:35

    Juz wyczytalam w madrych ksiazkach, ze mozna dodawac... smietanki... i mocnej kawy... i likierow :)
    Co do tej pasty, to sa takie male pudelka, wielkosci jak Nivea... i dzialaja jak swieca. W kazdym sklepie, na stoisku gdzie mozna kupic foundue... powinny byc takie osiagalne.
    http://www.allegro.pl/item291596693_paliwo_pasta_do_fondue_i_podgrzewaczy.html

  • Autor: gosik Data: 2008-01-07 18:13:17

    Dzięki wielkie :)) Przynajmniej wiem o co pytać, bo do tej pory przyznam, że o takiej paście nie słyszałam Będę szukać

  • Autor: gosik Data: 2008-01-08 10:43:24

    Dzięki! Przynajmniej mam pojęcie czego szukać

  • Autor: MAŁA MI Data: 2008-01-14 20:08:42

    Kiedyś kupiłam grill pokojowy. Kamienna płyta z podgrzewaczami. W opisie grilla napisali aby do podgrzewaczy użyc pasty.W związku z tym że nikt nie umiał mi powiedziec co to jest uzyłam denaturatu . Okazało sie że całkowicie spełnia swoje zadanie. Aha i wcale nie śmierdzi jak sie pali wiec z czystym sumieniem moge ci to polecic. Pozdrawiam Małgosia

  • Autor: gosik Data: 2008-01-15 10:50:58

    Dzięki za podpowiedź

  • Autor: Edwars Data: 2008-01-23 23:07:49

    Ja kupuję paliwo do fondue na Allegro u użytkownika Merka47
    http://allegro.pl/item300311583_paliwo_do_fondue_wok_podgrzewaczy_zel_poj_1_litr.html

    jest naprawdę bardzo dobre i wydajne 18 zł. za litr !!!  polecam

  • Autor: iwonkab Data: 2008-02-26 17:10:11

    Fondue jako takie robię już od prawieków:-) Kiedyś, z braku odpowiedniego ustrojstwa, używałam do tego zwykłej kuchenki turystycznej, odpowiednio operując wielkością płomienia. Od paru lat posiadam już w pełni profesjonalny zestaw. Używałam wielu paliw (denaturat, specjalne paliwko żelowe, pasta) i najlepszy z nich jest zawsze denaturat, który faktycznie w ogóle nie śmierdzi i najłatwiej jest regulować nim wielkość płomienia. Natomiast kwestia tego czy fondue się przypala czy nie - czekoladowe fondue robi się zawsze w kąpieli wodnej (garnek w garnku), dodając do masy czekoladowej nieco śmietanki. No i, niestety, trzeba caly czas uważać na wielkość płomienia i intensywność podgrzewania (wtedy na pewno nic nie zacznie się  przyalać).
    Na pocieszenie mogę dodać że na moje pierwsze udane fondue serowe poszly 3 garnki :-)
    Jeżeli chodzi o dobre i sprawdzoe przepisy na fondue (mięsne, serowe, na słodko z licznymi "wariacjami na temat") polecam książkę Elizabeth  Meyer zu Stieghorst "Fondue" - do dostania praktycznie wkażdym sklepie oferującym zestawy do fondue.

  • Autor: Eithel Data: 2008-03-12 21:34:34

    ja robilam w zwyklych garnkach tylko czekiolade z maslem najpierw rozpuscilam w kap. wodnej i dodalam troche mleka kokos...pyszne i sie nie przypalało tylko slad po czekoladzie lecze na nodze...;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu