Forum

Kuchenne porady

Usuwanie tluszczu z kielbasy

  • Autor: biedakziom Data: 2008-01-13 10:19:06

    Witam!
    Wartosci odzywcze kielbasy:
    Bialko - 20g/100g
    Tluszcz - 20g/100g

    Dla porownania:

    Piers z kurczaka:
    Bialko 24g/100g
    Tluszcz 0g/100g

    Niestety te produkty BARDZO roznia sie cena
    Krotko mowiac - nie stac mnie na to, zeby stale kupowac piers.

    Moim celem jest odizolowanie bialka z kielbasy od tluszczu (wytopienie lub inny posob pozbycia sie tluszczu). Gdyby sie udalo kielbasa bylaby tanim zrodlem bialka - takiego wlasnie potrzebuje. Pozatym lubie kielbase. Macie na to jakis sposob? (w najgorszym wypadku minimalizacja tluszczu).

    Pozdrawiam

  • Autor: renataz36 Data: 2008-01-13 10:42:16

    Lubie kiełbase i nawet niekdy byłam na diecie nie potrafiłam sobie jej odmówić. Stosowałam sposób, który wg mnie eleminuje sporą ilość tłuszczu, poprostu gotowałam w wodzie (broń boże nie smazyć) kawałek kiełbasy dodatkowo jeszcze nakrawając ją w paru miejscach. Spora ilość tłuszczu poprostu wygotowywała się do wody. W ten sposób napewno zjadałam mniej tłustą kiełbaske. A może to tylko moja wyobraźnia

  • Autor: biedakziom Data: 2008-01-13 12:34:54

    Dzieki, ze mi odpowiedzialas. Ile czasu trzeba gotowac kielbase od chwili zagotowania się wody?

  • Autor: renataz36 Data: 2008-01-13 19:55:14

    przyznam że nigdy nie mierzyłam dokładnie czasu gotowania, ale myślę, że od zagotowania wystarczy kilka minut, życzę smacznego

  • Autor: bahus Data: 2008-01-13 12:48:01

    Można też kiełbasę obrać z osłonki (niektórzy mówią "z flaka") i przy użyciu dwóch widelcy dokadnie porozrywać na cząstki. Następnie używając silnego szkła powiększającego i pęsety powybierać tłuszcz. W ten sposób oczyszczoną kiełbasę umieścić w nowych osłonkach (flakach) i sparzyć.. Tłuszcz przetopić z cebulką i używać jako "smarowidło" do kanapek z naszą odtłuszczoną kiełbasą.
    Bahus

  • Autor: nonka4 Data: 2008-01-13 13:52:07

    Belly Laugh

  • Autor: edziakalitowa Data: 2008-01-13 14:05:49

    wow bahus jakbym widziała mojego synka

  • Autor: EWA007 Data: 2008-01-13 16:07:52

    Ale średniej jakości kiełbasa i kurze piersi są w porównywalnych cenach. Kupując piersi masz samo mięso, i to chude, zaś w kiełbasie mięsa masz pewnie najwyżej 40-50 procent. Jak się na to popatrzy, to piersi są nawet tańsze od kiełbasy.

  • Autor: Janek Data: 2008-01-13 19:37:05

    ...kuuuuuuuuulllllllllll sposób.

  • Autor: jasia Data: 2008-01-13 23:09:37

    Noooo niezły sposób......
    to jest recepta mojego męża, to co sie wytopi...zuzyc do chlebka...
    okropienstwo....
    jestem na NIE
    pozdro jasia

  • Autor: sunny Data: 2008-01-13 23:34:50

    A grillowanie ?... Przecież grill to najlepszy sposób na wytopienie tłuszczu... zawsze można upiec ponacinane kiełbaski w piekarniku... ;)

  • Autor: Baśka Data: 2008-01-14 11:52:55

    Gdy już nikt nie chce jeść kiełbasy z powodu dużej ilości tłuszczu,zostaje mi tylko jedno (moim zdaniem),kroję kiełbasę w kostkę,lub cienkie plasterki i wkładam do mikrofalówki.Wytapia się tam wszystko;czasami nawet dobra z nazwy i ceny wędlina  aż pływa w tym co się z niej wytopiło.Kiełbasę używam do jajecznicy,kapustki czasami do naleśnikowych farszy.

  • Autor: biedakziom Data: 2008-01-19 19:52:56

    Dzieki Baśka!
    Znacie moze przyblizone wartosci odzywcze takiej 'wytopionej' kielbasy oraz upieczonej w piekarniku?
    Pozdro!

Przejdź do pełnej wersji serwisu