Niestety te produkty BARDZO roznia sie cena Krotko mowiac - nie stac mnie na to, zeby stale kupowac piers.
Moim celem jest odizolowanie bialka z kielbasy od tluszczu (wytopienie lub inny posob pozbycia sie tluszczu). Gdyby sie udalo kielbasa bylaby tanim zrodlem bialka - takiego wlasnie potrzebuje. Pozatym lubie kielbase. Macie na to jakis sposob? (w najgorszym wypadku minimalizacja tluszczu).
Lubie kiełbase i nawet niekdy byłam na diecie nie potrafiłam sobie jej odmówić. Stosowałam sposób, który wg mnie eleminuje sporą ilość tłuszczu, poprostu gotowałam w wodzie (broń boże nie smazyć) kawałek kiełbasy dodatkowo jeszcze nakrawając ją w paru miejscach. Spora ilość tłuszczu poprostu wygotowywała się do wody. W ten sposób napewno zjadałam mniej tłustą kiełbaske. A może to tylko moja wyobraźnia
Można też kiełbasę obrać z osłonki (niektórzy mówią "z flaka") i przy użyciu dwóch widelcy dokadnie porozrywać na cząstki. Następnie używając silnego szkła powiększającego i pęsety powybierać tłuszcz. W ten sposób oczyszczoną kiełbasę umieścić w nowych osłonkach (flakach) i sparzyć.. Tłuszcz przetopić z cebulką i używać jako "smarowidło" do kanapek z naszą odtłuszczoną kiełbasą. Bahus
Ale średniej jakości kiełbasa i kurze piersi są w porównywalnych cenach. Kupując piersi masz samo mięso, i to chude, zaś w kiełbasie mięsa masz pewnie najwyżej 40-50 procent. Jak się na to popatrzy, to piersi są nawet tańsze od kiełbasy.
Gdy już nikt nie chce jeść kiełbasy z powodu dużej ilości tłuszczu,zostaje mi tylko jedno (moim zdaniem),kroję kiełbasę w kostkę,lub cienkie plasterki i wkładam do mikrofalówki.Wytapia się tam wszystko;czasami nawet dobra z nazwy i ceny wędlina aż pływa w tym co się z niej wytopiło.Kiełbasę używam do jajecznicy,kapustki czasami do naleśnikowych farszy.
Witam!

Wartosci odzywcze kielbasy:
Bialko - 20g/100g
Tluszcz - 20g/100g
Dla porownania:
Piers z kurczaka:
Bialko 24g/100g
Tluszcz 0g/100g
Niestety te produkty BARDZO roznia sie cena
Krotko mowiac - nie stac mnie na to, zeby stale kupowac piers.
Moim celem jest odizolowanie bialka z kielbasy od tluszczu (wytopienie lub inny posob pozbycia sie tluszczu). Gdyby sie udalo kielbasa bylaby tanim zrodlem bialka - takiego wlasnie potrzebuje. Pozatym lubie kielbase. Macie na to jakis sposob? (w najgorszym wypadku minimalizacja tluszczu).
Pozdrawiam
Dzieki, ze mi odpowiedzialas. Ile czasu trzeba gotowac kielbase od chwili zagotowania się wody?
przyznam że nigdy nie mierzyłam dokładnie czasu gotowania, ale myślę, że od zagotowania wystarczy kilka minut, życzę smacznego
Można też kiełbasę obrać z osłonki (niektórzy mówią "z flaka") i przy użyciu dwóch widelcy dokadnie porozrywać na cząstki. Następnie używając silnego szkła powiększającego i pęsety powybierać tłuszcz. W ten sposób oczyszczoną kiełbasę umieścić w nowych osłonkach (flakach) i sparzyć.. Tłuszcz przetopić z cebulką i używać jako "smarowidło" do kanapek z naszą odtłuszczoną kiełbasą.
Bahus
wow bahus jakbym widziała mojego synka
Ale średniej jakości kiełbasa i kurze piersi są w porównywalnych cenach. Kupując piersi masz samo mięso, i to chude, zaś w kiełbasie mięsa masz pewnie najwyżej 40-50 procent. Jak się na to popatrzy, to piersi są nawet tańsze od kiełbasy.
...
kuuuuuuuuulllllllllll sposób.
Noooo niezły sposób......
to jest recepta mojego męża, to co sie wytopi...zuzyc do chlebka...
okropienstwo....
jestem na NIE
pozdro jasia
A grillowanie ?... Przecież grill to najlepszy sposób na wytopienie tłuszczu... zawsze można upiec ponacinane kiełbaski w piekarniku... ;)
Gdy już nikt nie chce jeść kiełbasy z powodu dużej ilości tłuszczu,zostaje mi tylko jedno (moim zdaniem),kroję kiełbasę w kostkę,lub cienkie plasterki i wkładam do mikrofalówki.Wytapia się tam wszystko;czasami nawet dobra z nazwy i ceny wędlina aż pływa w tym co się z niej wytopiło.Kiełbasę używam do jajecznicy,kapustki czasami do naleśnikowych farszy.
Dzieki Baśka!
Znacie moze przyblizone wartosci odzywcze takiej 'wytopionej' kielbasy oraz upieczonej w piekarniku?
Pozdro!