Forum

Kuchenne porady

Śliwki z alkoholu (koniaku)- co z nimi zrobić??

  • Autor: Wróbelek Data: 2008-01-13 18:58:57

    ano właśnie, takie suszone śliwki leżakowały w alkoholu, potem dwa dni w wodzie przegotowanej a teraz nie wiem czy je wyrzucić czy można je jakoś wykorzystać.

  • Autor: Wkn Data: 2008-01-13 19:00:36

    A z jakiego powodu po moczeniu w alkoholu leżaly w wodzie i oddawaly ten cenny trunek, ktory by sie super sprawdzil smakowo w ciescie?

  • Autor: Wróbelek Data: 2008-01-13 19:33:50

    Tak było w przepisie. Najpierw się je zalewało wódką i spirytusem na 6 tygodni. Potem przelało i śliwki na dwa dni zalewało przegotowaną źródlaną wodą a potem sok z alkoholem wymieszać. Czyli mogę je użyć do dowolnego przepisu ze śliwkami?? To jutro będę piekła po pracy:)

  • Autor: Regi Data: 2008-01-13 20:09:15

    Spróbuj dostosować śliwki do przepisu http://wielkiezarcie.com/przepis9781.html

  • Autor: Wróbelek Data: 2008-01-14 19:56:44

    dzięki za pomoc. Zrobiłam Pijaną śliwkę Ireny Sikory

  • Autor: sunny Data: 2008-01-13 21:45:30

    albo do takiego ;) - http://wielkiezarcie.com/przepis16417.html

    Jak są smaczne to możesz je wykorzystać niemal do wszystkiego ( oczywiście tam, gdzie są potrzebne ;)).

  • Autor: Tekla Data: 2008-01-14 12:57:38

    W ubiegłym roku robiłam nalewkę  i pozostało mi dużo takich wymoczonych w alkoholu śliwek.Trzymam je w dużym słoju w lodówce i robię z nich skucesywnie śliwki w czekoladzie. Czekoladę gorzką lub deserową rozpuszczam na parze i wkładam do niej śliwki (tak po 2 lub 3) Jak się pokryją czekoladą wykładam je na folię aluminiową do zastygnięcia. Wbrew pozorom robi się te śliweczki bardzo szybko. A rodzince tak zrobione śliweczki bardzo smakują :D

  • Autor: alidab Data: 2008-01-14 18:27:09

    Ja także robię śliwówkę i dysponuję również takimi śliwkami alkoholowymi . Zdarza się, że takie rozdrobnione np. w blenderze śliwki dodaję do powidła i zużywam do przełożenia ciasta lub jako nadzienie drożdżówek. Ostatnio jednak odkryłam w przepisach till mazurek śliwkowy
    i już czekam na okazję, żeby go zrobić ale do powidła dodam takich właśnie śliwek. Mam nadzieję, że będzie super...:)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu