Mam urodzinki, ale planuję skromnie spędzić je z przyjaciółką. Do kawki chcę coś małego, ale wyjątkowego... Planuję mały torcik z 3 blatów kakaowego biszkoptu przekładanych czekoladowym kremem i wiśniami. A mi chodzi o krem... po pierwsze jaki byłby najlepszy ? Żeby był mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, o kremowej, ale raczej nie puszystej konsystencji. Więc ganache odpada. Może coś na bazie masła albo z tortu staroświeckiego Nigelli ? Nadawałby się ... ( bo jeszcze go nie próbowałam...)? No i teraz najważniejsze - jaka czekolada będzie najlepsza ? Oczywiście gorzka, ale chodzi mi o firmę. Na moje oko to tak - Wedel się zepsuł, Milka ma całkiem, całkiem - ale nie ma gorzkich, Lind - za drogo ;). Czekam na propozycje...
w doborze trtu nie pomoge bo nie znam sie ale o czekoladzie moge cokolwiek powiedziec. Przyleciala do mnie z Polski moja ulubiona gorzka czekolada i ta czekolada kosztuje cos ok 1,7 za 80g tabliczke. Mozna ja zakupic w NETTO, jest w czarnym opakowaniu z takim "dziadkiem" eleganckim. Nazwa tej czekolady to Union Cholalate. Wlasnie ja pogryzam :)
Osobiście zmixowałabym Nutellę z masłem (500g Nutelli / 200g masła) i dodała startą gorzką czekoladę. Robię tak w przepisie na Pijaną Śliwkę Heli, jest super, polecam! Wiśnie trochę potraktowałabym alkoholem przed włożeniem do ciasta, powinno być super :-).
Mam przepis na super krem czekoladowy. A robi sie go tak: - kupujesz w Plusie lub Kauflandzie 3 gorzkie najtańsze czekolady albo 3 Goplany - rozpuszczasz je na parze i dajesz im ostygnac uwazajac by za mocno nie zgestnialy - ucierasz 250g masla lub margaryny na puch z 1 łyzka cukru - dodajesz do masla/margaryny po 1 żółtku (w sumie 3) nadal ucierajac - na koniec mieszasz z chlodna czekolada - w osobnym naczyniu ubijasz piane z 3 bialek na sztywno z lyzka cukru - mieszasz delikatnie piane z masa czekoladowa I gotowe :) Nie nalezy tylko chlodzic kremu przed przelozeniem nim ciasta poniewaz nie da sie rozsmarowac. I super komponuje sie tez z bananami :)
Sunny, dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie moocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy. Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem. Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu. Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag czekolady ale mnie mniej. Na spód kakaowy polecam moje ciasto z "Wuzetki jak marzenie" - jest bardzo puszyste i delikatne. Tyle z moich propozycji czekoladowych...:)))
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej 4 żółtka 60 g cukru pudru 200 g śmietany kremowej 30%
Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać odrobinę chilii (podnosi czekoladowy smak ). Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo, cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę- nie może być gorąca, ale też nie może byc już całkiem chłodna. Osobno ubić na sztywno śmietanę. Dodać do masy czekoladę i delikatnie, dokładnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki aż zastygnie.
Nie mogłam tu nie zajrzeć. :) Sorry za offtopic ale ostatnio pokochalam czekolade ggorzka terravity pomaranczowa z chili. Pali! Wykupilam caly zapas w moim miescie :-) Jak robie krem na bazie czekolady to jednak trzymam sie gorzkiej z wedla, valrhona nie ma w moim sklepie :-( A krem czekoladowy najlepszy jaki jadlam to z przepisu Ewy Wachowicz (tort izydor) http://www.ewawachowicz.pl/slodki-swiat-opity-izydor.htm pozdrawiam aga
Mam urodzinki, ale planuję skromnie spędzić je z przyjaciółką. Do kawki chcę coś małego, ale wyjątkowego... Planuję mały torcik z 3 blatów kakaowego biszkoptu przekładanych czekoladowym kremem i wiśniami. A mi chodzi o krem... po pierwsze jaki byłby najlepszy ? Żeby był mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, o kremowej, ale raczej nie puszystej konsystencji. Więc ganache odpada. Może coś na bazie masła albo z tortu staroświeckiego Nigelli ? Nadawałby się ... ( bo jeszcze go nie próbowałam...)?
No i teraz najważniejsze - jaka czekolada będzie najlepsza ? Oczywiście gorzka, ale chodzi mi o firmę. Na moje oko to tak - Wedel się zepsuł, Milka ma całkiem, całkiem - ale nie ma gorzkich, Lind - za drogo ;). Czekam na propozycje...
w doborze trtu nie pomoge bo nie znam sie ale o czekoladzie moge cokolwiek powiedziec. Przyleciala do mnie z Polski moja ulubiona gorzka czekolada i ta czekolada kosztuje cos ok 1,7 za 80g tabliczke. Mozna ja zakupic w NETTO, jest w czarnym opakowaniu z takim "dziadkiem" eleganckim. Nazwa tej czekolady to Union Cholalate. Wlasnie ja pogryzam :)
Wszystkiego najlepszego !
Osobiście zmixowałabym Nutellę z masłem (500g Nutelli / 200g masła) i dodała startą gorzką czekoladę. Robię tak w przepisie na Pijaną Śliwkę Heli, jest super, polecam! Wiśnie trochę potraktowałabym alkoholem przed włożeniem do ciasta, powinno być super :-).
a tu link
http://wielkiezarcie.com/przepis22719.html
Mam przepis na super krem czekoladowy. A robi sie go tak:
- kupujesz w Plusie lub Kauflandzie 3 gorzkie najtańsze czekolady albo 3 Goplany
- rozpuszczasz je na parze i dajesz im ostygnac uwazajac by za mocno nie zgestnialy
- ucierasz 250g masla lub margaryny na puch z 1 łyzka cukru
- dodajesz do masla/margaryny po 1 żółtku (w sumie 3) nadal ucierajac
- na koniec mieszasz z chlodna czekolada
- w osobnym naczyniu ubijasz piane z 3 bialek na sztywno z lyzka cukru
- mieszasz delikatnie piane z masa czekoladowa
I gotowe :)
Nie nalezy tylko chlodzic kremu przed przelozeniem nim ciasta poniewaz nie da sie rozsmarowac. I super komponuje sie tez z bananami :)
Sunny, dla mnie najlepszy i najbardziej delikatny a jednocześnie moocno czekoladowy jest krem przyrządzony na bazie gorzkiej czekolady i śmietany kremówki 30% w proporcji 1:2. Ten krem do wydajnych nie należy ale jest pyszny i taki bardzo czekoladowy.
Na pół litra śmietany kremówki trzeba dać 250 g gorzkiej czekolady. Śmietanę wlewamy do naczynia, wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę i na bardzo wolnym ogniu (często mieszając) podgrzewamy aż czekolada się dokładnie rozpuści. Następnie studzimy i wkładamy na conajmniej 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie w tym samym naczyniu ubijamy śmietanę mikserem na puszysty krem.
Na końcu ja dodaję w zależności od wersji tortu kieliszek rumu lub wiśniówki. Można również nie dodawać alkoholu.
Należy przy tym pamiętać, że jeżeli dysponujemy lepszą czekoladą o dużej zawartości kakao, to możemy jej dać trochę mniej żeby krem nie był zbyt gęsty. Jeśli chcemy aby krem był jeszcze lżejszy (ale również mniej czekoladowy..) to na pół litra śmietanki możemy dać 20 dag
czekolady ale mnie mniej.
Na spód kakaowy polecam moje ciasto z "Wuzetki jak marzenie" - jest bardzo puszyste i delikatne.
Tyle z moich propozycji czekoladowych...:)))
Pyszny krem-mus czekoladowy:
4 żółtka
60 g cukru pudru
200 g śmietany kremowej 30%
Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić, dodać odrobinę chilii (podnosi czekoladowy smak ).
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, po czym stopniowo, cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę- nie może być gorąca, ale też nie może byc już całkiem chłodna.
Osobno ubić na sztywno śmietanę. Dodać do masy czekoladę i delikatnie, dokładnie wymieszać.
Mus czekoladowy wyłożyć na ciasto, wstawić do lodówki aż zastygnie.
czekoladę wybieram Wedlowską lub 70% Wawela
Dziękuję za wszystkie przepisy, przydadzą sie :).
Sunny firma Milka ma gorzka czekolade,ja kupowalam juz nie raz.
Aleksandro, to muszę jeszcze raz poszukać... ja jeszcze się nie spotkałam. Albo nie zauważyłam ;). Dzięki za informację.
Sprobuj poszukac w Realu ja tam kupowalam,bo moja tesciowa lubi gorzka czekolade i kupilam kilka rodzajow z roznych firm w tym z Milki.
Aleksandro, byłam właśnie w realu, ale nie było Milki gorzkiej... trudno - wymyślę coś innego ;). Ale dziękuję ;).
Sunny, ja kupiłam Milkę deserową. Wygląda tak :
Nie mogłam tu nie zajrzeć. :) Sorry za offtopic ale ostatnio pokochalam czekolade ggorzka terravity pomaranczowa z chili. Pali! Wykupilam caly zapas w moim miescie :-)
Jak robie krem na bazie czekolady to jednak trzymam sie gorzkiej z wedla, valrhona nie ma w moim sklepie :-(
A krem czekoladowy najlepszy jaki jadlam to z przepisu Ewy Wachowicz (tort izydor) http://www.ewawachowicz.pl/slodki-swiat-opity-izydor.htm
pozdrawiam
aga
moim zdaniem najlepszy jest Wawel - robią zwykłą gorzką, która ma ok 70% i 90-procentową, która jest tylko o paredziesiąt groszy droższa od normalnej