Forum

Rozmowy wolne i frywolne

1% Waszych podatków...

• Autor: Ave Data: 2008-01-14 21:49:19

Powoli zbliża się ten czas, kiedy bedziecie mogli zadysponować 1% waszych podatków. W tym roku ma być dogodniej tzn. nie trzeba będzie najpierw wpłacać tych pieniążków, żeby Urząd Skarbowy je przekazał. W tym roku wypełniamy tylko odpowiednie rubryczki w zeznaniu podatkowym a UrzSkarb sam przekazuje kase na odpowiednie (wskazane przez nas ) konto.

Tym osobom, które jeszcze nie zdecydowały co zrobią ze swoim 1% podatku podpowiadam, że jest na naszej stronce ktoś, kto napewno bardzo by się ucieszył z Waszej pomocy -

Na prośbę Lajana doklejam tutaj Jego wiersz. till

Początek roku, tak dziwnie się układa,
    że każdy zeznanie podatkowe składa.
    Podział podatku zdrowie nam rujnuje,
    spora część na głupoty się marnuje.
    Jak dobrze wszyscy się zastanowimy,
    fiskusowi psikusa w tym roku zrobimy.
    Już wiem jak fiskusowi radę damy,
    jednym procentem fundację wspomagamy.
    FUNDACJA DZIECIOM ' ZDĄŻYĆ Z POMOCĄ'
    KRS 0000037904
    Jest to Fundacja, która ludziom pomaga,
    Zapamiętaj Ją, Uwaga! Uwaga! Uwaga!
    Wielkie serce na Wż wszyscy mamy,
    potrzebującym zawsze pomagamy.
    Jakub, syn Tajger, pomocy naszej wymaga,
    więc jednym procentem niech każdy pomaga.
    Adres prosty, w załączniku wymieniamy,
    PISZ JAKUB i numer konta wymieniamy
    50 1020 1156 0000 7902 0007 7248
    Jakie to proste, podatek Jakubowi wysyłamy,
    On się wyleczy, radość mu tym damy.
    Więc apel do wszystkich dziś mam,
    nie fiskusowi, Jakubowi radość dam.

• Autor: małgoska Data: 2008-01-15 01:00:01

u mnie ma jak w banku ;-)

• Autor: tajger Data: 2008-01-15 01:08:36

Dziękuję Ci bardzo:))).Miałam właśnie zwrócić się do Was z taką prośbą i nawet informacje już sobie przygotowałam,ale wiecie jak cieżko jest sie zebrać i.....ciężko...a i sił czasami brakuje,ale nie mam wyjścia.
    Jeśli będziecie mogli rozprowadzić takie prośby-ulotki to proszę odezwijcie się do mnie na gg/jest w opisie/ lub e-mail grazyna71@o2.pl i ja prześlę gotowy dokument do druku, albo do rozesłania wśród znajomych.. Może znacie osoby które właśnie wypełniają rozliczenia w zakładzie pracy....Może macie inne pomysły?.

Jak przekazać 1%?To proste:

1. W rubryce "Wniosek o przekazanie 1% podatku należnego na rzecz OPP" wpisujemy;
    -Fundacja Dzieciom "Zdążyc z Pomocą"
    -oraz numer KRS 0000037904
    2. W rubryce "Informacja o załącznikach" w pozycji "inne informacje, w tym ułatwiajace kontakt z podatnikiem";
    -Pisz Jakub
    50 1020 1156 0000 7902 0007 7248

I to wszystko!

Każda pomoc nawet najmniejsza jest dla nas bezcenna.Mówiłam Wam o gorsecie i aparatach na nogi. Gorset już mamy,ale jak się okazało do aparatów muszę dopłacić 603zł. Dzięki Waszej pomocy na koncie w fundacji mamy 800zł ,mogłam spokojnie pożyczyć te pieniądze bo wiem że po wysłaniu faktury fundacja zwróci mi te pieniądze a ja bedę miała z czego oddać.Jak wiecie wszelkimi sposobami staramy się zapobiec bardzo poważnej operacji kręgosłupa, w obecnej chwili zbieram na specjalne masaże wykonywane w Rzeszowie,ale niestety dopóki nie będzie wystarczająco funduszy na koncie,to nie możemy zaczynać, a w kwietniu ponowny wyjazd do szpitala na 6 tygodni i kolejne wydatki... Dlatego jeśli nie macie już zagospodarowanego tego 1% to proszę byście ofiarowali go nam....dla nas jest to ogromna pomoc i będziemy Wam bardzo wdzięczni.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję:))

• Autor: makusia Data: 2008-01-17 21:42:56

Grażynko przeslij mi ten dokument , zrobię ksero i rozdam rodzince :)) a my też przekazemy 1% dla Kubusia :)

• Autor: tajger Data: 2008-01-18 01:00:36

Dzięki:)))..już wysłałam.
    Pozdrawiam serdecznie:)

• Autor: Rzymianka Data: 2008-01-28 15:38:43

Pozdrawiam ! Mój 1 % też będzie przekazany dla Kuby.

• Autor: BarbaraZ Data: 2008-01-15 09:21:05

Ja również przekażę 1% odpisu na rzecz Jakuba i postaram się  namówić innych

• Autor: Ave Data: 2008-01-15 10:33:08

Mój 1% tez ma :)

• Autor: Tekla Data: 2008-01-15 10:57:30

Pomysł bardzo dobry. Mój 1 % też dołożę.Tekla.

• Autor: gosik Data: 2008-01-15 11:03:06

A ja się przymierzałam do pytania jak to zrobić - dzięki Nasz 1% już masz! Pozdrawiam

• Autor: appetita Data: 2008-01-15 11:16:01

Super że o tym napisałaś mój% oczywiście też ma, postaram się przekazac to wszystkim znajomym i rodzinie..

• Autor: krysia64 Data: 2008-01-15 12:42:51

ech .............chciałoby sie każdemu ofiarować ten jeden procent ............ale to tylko dla jednej osoby można ......szkoda :-((
    Ja już oddaje od jakiegoś czasu na niewidomego chłopca .....a nie miałbym sumienia mu tego 1% odebrac :-((((.
    Ale oczywiście podam dalej do wiadomosci znajomym .....co mają zrobić z Tym wolnym 1 %.........
    pozdrawiam
    Krystyna

• Autor: Ave Data: 2008-01-15 17:31:57

Krysiu, nie przejmuj się :) to jest przecież propozycja dla osób które jeszcze nie zagospodarowały tego swojego 1% :))) Ja swój % daję dla Kuby, ale mój mąż juz zadeklarował się dla kogos innego i tez jest w porządku :))))) Liczy się chęc pomocy, a sama wiesz, ze odbiorców nie brakuje :)

• Autor: tajger Data: 2008-01-15 19:31:52

No dokładnie:)))))...tak jak napisałam zwracam sie z prośbą do osób które jeszcze nie zagospodarowały sobie tego jednego procenta:)))... Dziękuję Wszystkim bardzo bardzo:))))

• Autor: marinik Data: 2008-01-18 14:56:49

Blagam o oswiecenie !!!!!!!
    Prawie wcale nie bywalem na WZ od poczatku wrzesnia i nic a nic nie wiedzialem o akcji na rzecz Jakuba. Teraz troche poczytalem- i juz co nieco kumam, ale mam watpliwosc. Znalazlem w necie taka informacje:

"W PIT rocznych brak jest rubryki na cel - np. na imię i nazwisko osoby, które pomoc za pośrednictwem organizacji ma być udzielona. W prasie pojawiły się pomysły, aby wpisywać taką informację w rubryce "dodatkowe informacje" - jednak dopisanie do przelewu tej informacji zależy od woli urzędów skarbowych i odbywałoby się poza obowiazującym prawem. Ministerstwo Finansów wydało oświadczenie "Jednocześnie, podatnik w składanym przez siebie zeznaniu podatkowym może również podać dodatkowe informacje, które w jego ocenie mogą mieć wpływ na dystrybucję środków gromadzonych przez organizację pożytku publicznego (np. na konkretny cel)." (komunikat). Jednak taki nakaz, nawet wyrażony na piśmie czy opublikowany w serwisie internetowym Ministerstwa Finansów nie wiąże urzędów skarbowych czy poszczególnych urzędników rozliczających nasze wpłaty"

No to jak zagwarantowac, zeby kasa dotarla do tajger, zeby KUBA a nie kto inny byl jej adresatem?????????????

• Autor: Ave Data: 2008-01-18 15:00:04

Może Grażynka dowie się czekoś w tej swojej fundacji ? Bo to rzeczywiście byłby pewien problem, Moze powinnismy jakos jeszcze zaznaczyć coś przy tym nr konta, sama nie wiem, nie orientuje się w kwestiach skarbowych :(

• Autor: tajger Data: 2008-01-18 20:19:59

Tak jak napisałam wyżej ,takie są zasady wpisywania i chyba nic już więcej nie mogę dodać. Myślę że skoro przy koncie wpisane jest nazwisko dziecka to właśnie tak będą wpisywać. Mam taką nadzieję i w to wierzę ...i nic więcej nie mogę tu powiedzieć, ani zrobić....
    Pozdrawiam serdecznie:)))

• Autor: Ave Data: 2008-01-21 22:56:53

Hop do góry, ku pamieci :)

• Autor: tajger Data: 2008-01-26 14:50:03

Wybaczcie:)) ale będę się Wam przypominać,bo jest to dla mnie bardzo ważne....
    Pozdrawiam serdecznie:))

• Autor: makusia Data: 2008-01-26 14:57:51

to zrozumieałe Grazynko :))

Przejdź do pełnej wersji serwisu