Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Słowacja

• Autor: agness Data: 2008-01-15 23:05:25

W wakacje mam zamiar sie wybrac z rodzinka na wczasy do Słowacji,szukalam juz w internecie miejscowosci jak i pensjonatow.Ciezko mi sie zdecydowac.Moze ktos z Was spedzal na Słowacji urlop lub byl na wycieczce i doradzi do ktorej miejscowosci najlepiej sie wybrac a moze ktos ma namiary do sprawdzonego pensjonatu lub kwatery?

• Autor: Alaewa Data: 2008-01-15 23:33:03

Zależy jaki "krajobraz" Ci odpowiada. My od kilku lat jeździmy na taki krótki urlop do Wielkiego Mederu (Velky Meder). To już pod granicą węgierską. Małe miasteczko, głównie zamieszkane przez Węgrów, więc kuchnia węgierska (bardzo smaczna). Kwatery prywatne, o dobrym standardzie, czyli tzw. apartamenty, w których skład wchodzi pokój(lub pokoje), kuchnia i łazienka. W miasteczku zespół basenów termalnych, ze wspaniałą, podgrzewaną wodą, która wspaniale działa na skórę. Wszystko w niskich cenach.  Może innych atrakcji nie ma tam za wiele, ale na krótki urlop- polecam. A dla dzieci, te baseny to raj! Niedaleko znajduje się miejscowość Senec, gdzie też można miło, nad jeziorkiem spędzać czas.

• Autor: Ave Data: 2008-01-15 23:42:14

dzieki Alu za namiary, moze sie kiedys przydadzą :)

• Autor: Bodek Data: 2008-01-16 01:59:57

jedyne wakacyjne przygody oprocz sciagania alkoholu to mialem z miejscowosci bardejov --- ale osobiscie kocham widok z babiej gory na jezioro oravskie -- czy jakos tak sie zwie--- wiec polecam przy jeziorku urlopik :) ladnie wyglala z polskiej strony:)

• Autor: mw1111 Data: 2008-01-16 08:31:08

Ja polecam Słowacki Raj, przepiekne wąwozy krasowe, pełne emocji wspinaczki po szlakach (szczegóły w internecie). Kwatery mieliśmy w prywatnym gospodarstwie wiosce Pila. tutaj informace o noclegach i o "raju"

• Autor: mw1111 Data: 2008-01-16 08:42:18

Jeszcze zobacz tu http://www.tatromaniak.fr.pl/sr.php http://anna.rosiewicz.com/raj.htm naprawdę polecam, jeżeli lubisz czynny wypoczynek

• Autor: ekkore Data: 2008-01-16 09:24:48

Polecam Dedinki na obrzeżach Słowackiego Raju - miejscowość polożona nad zaporą, po zalewie można pływać wypożyczonymi rowerami wodnymi albo łódkami, będącymi na wyposażeniu domów (tym można połynąć dalej, a nie tylko po wyznaczonym akwenie, jak w przypadku rowerów). Generalnie cała miejscowość jest nastawiona na turystów i każdy dom to albo pokoje, albo całe domy do wynajęcia. Cena za osobę w domku to 250-300 koron (dwa lata temu) W Dedinkach są chyba ze 4 restauracje, dwa sklepy (w jednym nawet można płacić kartą), więc z wyżywieniem nie ma problemów. Spod hotelu wyciąg - w sumie atrakcja, bo jadąc "pod górę" jedzie się po płaskim, a chwilami nawet w dół - aby dłuzej podziwiać widoki (takiego nie spotkałam jeszcze nigdzie więcej).
    Wyprawa w Tatry możliwa, bo blisko (ale trzeba dojechać)- tyle, że jak myśmy byli to szczyty spowijała mgła, oczywiście cały słowacki raj z atrakcyjnymi przejściami po kładkach, wspinaniem wzdłuż wodospadów (z tym, że na trasy ekstremalne nie brałabym dzieci). Trzeba mieć aktualną mapę - nie wiem jak często, ale zmieniają znakowanie tras - myśmy bardzo sie zdziwili, bo potem, jak już sprawdziliśmy na nowej mapie to zamiast lekkiej trasy dla dzieci przeszliśmy ponad 17 km. Część tras jest jednokierunkowa - nawet przy wyciągu w Dedinkach inaczej się wchodzi (gdy wybieramy wersję pieszą), a inaczej schodzi. W pobliżu Lodowa Jaskinia (ta najblizej, można w jedna stronę pojechać pociągiem, a wrócić nogami ) i inne, źródła termalne oraz -ok. 120 km- Aqa park w Liptowskim Mikulaszu. Można pojechać do Koszyc

Drugim miejscem jest Demianowska Dolina - też ślicznie, 4km od Liptowskiego Mikulaszu, atrakcje można zwiedzić te same, tyle, że wędrówka po  Słowackim Raju będzie utrudniona. No i z tego co wiem jest drożej (niż jak byliśmy kilka lat temu, chcieliśmy powtórzyć wypad, ale ceny nas odstraszyły) - nastawili się głównie na Niemców,  biorą w Euro

• Autor: agness Data: 2008-01-16 09:54:38

dziekuje slicznie za wskazowki,przemysle jeszcze co wybrac.(bo chcialam juz zarezerwowac pokoje)Na "oku"mam jeszcze Habovke-30km od granicy i znalazlam fajny pensjonacik z widokiem na Tatry zachodnie.

• Autor: abiola Data: 2008-01-17 19:15:09

Witaj w piękne strony się wybierasaz. My od paru ładnych lat jeżdzimy do Zuberca. W ubiegłym roku pierwszy raz z 4-letnim synkiem. Było suuuuuuper! Mamy kwaterę w domu prywatnym. Za każdym razem jeżdzimy w to samo miejsce a byliśmy tam już (6 razy) gospodarze to nasi dobrzy znajomi. Wszystkiego jeszcze nie zobaczyliśmy więc pewno jeszcze pojedziemy! W okolicy masz: baseny termalne w Oravicach, lub dalej w Besenovej, piękny las (bez 1 śmiecia - u nas nie do pomyślenia) z muzeum Oravskiej wsi (ogromną radochą było oglądanie garncarza na żywo i koła młyńskiego w ruchu) stosunkowo nie daleko jest Oravski Hrad (zamek), jaskinie (w tym lodowa). Dodam tylko że w lasach  zatrzęsienie prawdziwków i borówek. A widoki piękne. Możesz sprawdzić na stronie www.zuberec.sk  jeśli chcesz konkretne namiary pisz do mnie na gg mam w profilu. Pozdrawiam Anka

• Autor: Alaewa Data: 2008-01-19 00:03:11

Agnieszko!! Tatry słowackie i ich okolice, to przepiękne tereny i ogólnie znane. Ja wspomniałam o Wielkim Mederze, bo tam raczej nasi rodacy już się nie zapuszczają, a warto. Nie wspomnę już, że można przy okazji wyskoczyć do Budapesztu, Bratysławy czy Wiednia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu