Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Zima działkowicza

• Autor: Janek Data: 2008-01-18 10:07:45

Wczoraj odwiedzilem działkę, pobielilem drzewka, okryłem kora przesadzone jesienią krzaki agrestu i czarnej porzeczki, dosypalem nieco kory na róże i winorośle. Czuję, że zimy nie będzie tak więc kołderki śnieżnej też, więc od mrozu trzeba było zabezpieczyć.
    A co u Was?

• Autor: Ave Data: 2008-01-22 21:04:01

Zapowiadali, że mrozów juz nie będzie, więc drzewek nie bieliłam (chociaz miałam taki zamiar) ;) poza tym na działce mokro, szaro-buro, słońca brakuje i WIOSNY ... ale musze sie wybrać do sklepu ogrodniczego po nasionka, a moze ktos poleciłby jakąs firme wysyłkową, w której mozna by zamówić byliny, taką sprawdzoną firmę...

• Autor: Janek Data: 2008-01-24 11:34:58

Ewa, ja juz na wysyłkowe zakupy nie dm sie nabrać..:glicynia chińska, klapa ..złotokap...klapa..a to tylko nasiona.
    Lepiej w sklepie kupować .

• Autor: Ave Data: 2008-01-24 11:39:30

Może masz rację, chociaz w nasionach i tak nie pogrzebię, bo zapakowane :)

• Autor: Wkn Data: 2008-02-02 22:31:17

Ja natomiast pacnęłam się w czoło z przerażeniem, widząc zakupione przez moją mamę nasiona nasturcji (nie pamiętam firmy) oraz zakupione przeze mnie nasiona nasturcji (nie pamiętam firmy). Opakowania wielkościowo niby te same, ale w jednym było 6 nasionek, a w drugim chyba z 30.
    Trzeba bardzo dokładnie czytać, jaka jest gramatura, oraz ile sztuk (jeśli są to duże nasiona)  zawiera paczuszka (lub na obsianie ilu metrów kwadratowych działki starczy).

To tak przy okazji.

• Autor: Janek Data: 2008-02-04 19:09:20

Użytkownik Wkn napisał w wiadomości:
    > Ja natomiast pacnęłam się w czoło z przerażeniem, widząc zakupione przez moją
    > mamę nasiona nasturcji (nie pamiętam firmy) oraz zakupione przeze mnie nasiona
    > nasturcji (nie pamiętam firmy). Opakowania wielkościowo niby te same, ale w
    > jednym było 6 nasionek, a w drugim chyba z 30. Trzeba bardzo dokładnie czytać,
    > jaka jest gramatura, oraz ile sztuk (jeśli są to duże nasiona) zawiera
    > paczuszka (lub na obsianie ilu metrów kwadratowych działki starczy).To tak
    > przy okazji.

Tak przy okazji, nasturcji jest kilka odmian, nawet kolorystycznych.czasem te sześć nasion może dać więcej ozdoby niż 30,
    nie mówiąc o dodatku do sałatek (liście i kwiaty) czy też, o wielkości nasion na jesienny przerób " w polskie kapary".;-))

• Autor: alidab Data: 2008-02-06 18:18:28

Ewuś, odradzam tego typu zakupy przez internet.Zrobiłam dwa  czy trzy razy, za każdym razem na znaczną kwotę (przynajmniej dla mnie). I za każdym razem zostałam oszukana, niewiele z tych roślin przyjęło się, były zupełnie innne niż zamówione a przede wszystkim byle jakie gatunkowo, cebule często zepsute albo takie niewydarzone niedobitki. Gdybym te pieniądze przeznaczyła na zakup w sklepie czy szkółce lub na rynku cieszyłyby oko przez lata i przede wszystkim nie dałabym sobie wcisnąć takiego badziewia.
    Plus takich zakupów polega na tym, że można spokojnie przed komputerem poczytać opis, nacieszyć oko pięknym zdjęciem rośliny i wyobrazić sobie, że u nas w ogrodzie urosną też takie okazałe. Nic bardziej błędnego...:)))
    W tym przypadku zdecydowanie lepiej widzieć, co się kupuje...:)))

• Autor: Ave Data: 2008-02-06 21:01:08

dzieki Alu, i pozostałym osobom również dziękuje, za wybicie mi z głowy tego pomysłu :) Rzeczywiście pójde za Waszą radą i kupię "osobiście" :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu