Forum

Kuchenne porady

Gotowanie mleka.

• Autor: Shanna Data: 2008-01-18 12:56:36

Kochane zarloczki. Powiedzce mi jakie macie sposoby na gotowanie mleka.
    Moja rodzinka lubi gorace kakao, kaszke na mleku,  czasem w przepisach trzeba mleko z czyms gotowac przez iles minut albo dodac gorace. A mnie sie zawsze przypala gdzies tak w polowie gotowania.
    Probowalam gotowac juz na kilka sposobow: z odrobina wody, bez wody. Mleko nisko-, srednio- i nawet wysoko tluszczowe. (nie wiem czy to ma znaczenie jakie mleko) Gotowalam na wolnym ogniu (zaczynalo sie przypalac juz na poczatku gotowania), na dosc silnym ogniu - to samo. Co robie nie tak. Jak zagotowac mleko zeby sie nie przypalilo. Jak Wy to robicie? Macie jakis "patent"?

• Autor: monika_70 Data: 2008-01-18 13:14:15

hej, ja na dno garnka, wlewam odrobinę wodę--jak się zagotuje to dopiero wlewam mleko.

• Autor: maniuś Data: 2008-01-18 13:16:41

ja mam po prostu garnek z podwójną scianką, wlewam do środka wode i nigdy się nie przypaliło ani nie wykipiało
    GARNEK DO MLEKA Z GWIZDKIEM 2 L BERGNER BG-2024

• Autor: jola05 Data: 2008-04-15 12:08:11

postanowiłam zdrowo gotować i dlatego też odstawiłam garnek aluminiowy i kupiłam wczoraj specjalny garnek do gotowania mleka z podwójną ścianką i gwizdkiem i .... stwierdzam, że w tym garnku nie potrafię ugotować mleka!!! Woda między ściankami wrzała, gwizdek gwizdał a mleko w środku nie chciało mi się zagotować!!! Trzymałam na gazie z pół godziny i nic! Z aluminiowym nie było takich problemów. Co robię nie tak???!!! Proszę o poradę

• Autor: renataz36 Data: 2008-04-16 10:21:33

Użytkownik jola05 napisał w wiadomości:
    > postanowiłam zdrowo gotować i dlatego też odstawiłam garnek aluminiowy i
    > kupiłam wczoraj specjalny garnek do gotowania mleka z podwójną ścianką i
    > gwizdkiem i .... stwierdzam, że w tym garnku nie potrafię ugotować mleka!!!
    > Woda między ściankami wrzała, gwizdek gwizdał a mleko w środku nie
    > chciało mi się zagotować!!! Trzymałam na gazie z pół godziny i nic! Z
    > aluminiowym nie było takich problemów. Co robię nie tak???!!! Proszę o poradę

jola05 nic nie robisz źle, gotowanie mleka w tym garnku polega wlasnie na tym, że slychać i "widać" tylko gotowanie wody tej między ściankami. Nigdy mleko w tym granku nie będzie się gotowało jak normalne tzn przez np podniesienie tzw. korzuszka. To że woda wrze i gwizdek daje znak oznacza właśnie, że masz zagotowane mleczko, nie trzeba trzymać pół godziny. Pozdrówka

• Autor: jola05 Data: 2008-04-17 09:39:13

Dzięki za wyjaśnienie, bo ja już byłam gotowa pozbyć się garnka do mleka :-) Pozdrawiam serdecznie

• Autor: gosik Data: 2008-01-18 14:20:42

Ja robię tak jak Monika i gotuję mleko w garnku emaliowanym, a nie tym z nierdzewki (o takim do mleka to dopiero myślę ) A podgrzewam w mikrofali.

• Autor: alman Data: 2008-01-18 18:23:15

Jeśli chcę zagotować tylko mleko, też wlewam na dno troszkę wody, a gdy się aczyna gotować wlewam mleko. Jeśli ma być "coś" na mleku np. budyń, nie daję już wody, ale zawsze cukier do mleka, nawet wówczas, gdy gotuję budyń na masę i w przepisie jest, że cukier utrzeć z masłem /do masła daję tylko 1 łyżkę a resztę do mleka/.

• Autor: Dorota zza plota Data: 2008-01-20 10:40:19

Shanna zapewne masz garnrk zlej jakosci. Najlepiej jak garnek na mleko ma grube dno. Jesli takiego garnka nie masz gotuj w kapieli wodnej. Naprawde to jest wazne bo mleko najlepiej gotowac na srednim potem malym ogniu a dno garnka powinno sie rownomiernie nagrzewac.

• Autor: Shanna Data: 2008-01-20 15:38:05

Tak tez chyba zrobie a potem postaram sie o specjalny garnek do gotowania mleka.
    Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.

• Autor: alidab Data: 2008-01-21 08:54:03

Ja miałam specjalny garnek do gotowania mleka ale jakoś nie mogłam się z nim zaprzyjaznić, za długo to mleko się gotowało (tak mi się wydawało) i wróciłam do starej wypróbowanej w domu rodzinnym metody. Do gotowania mleka używam garnka emaliowanego, z grubym dnem.
    W tym garnku gotuję tylko i wyłącznie mleko, przed wlaniem mleka na spód wlewam odrobinę wody a potem mleko.
    Poza pilnowaniem żeby nie wykipiało nie zdarza się aby się przypaliło.

• Autor: Janek Data: 2008-01-21 12:21:51

Pierwsza i naczelna zasada: garnuszek do mleka  i tylko do mleka.
    Tak jak dziewczyny mowią: nieco wody na dno, woda wrze ...wlewć mleko.

• Autor: agness Data: 2008-04-16 09:40:06

Ja tez mam specjalny garnek do mleka,juz ponad10lat jestem z niego bardzo zadowolona,nie wlewam wogole wody.Nigdy jeszcze w nim mi sie mleko nie przypaliło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu