Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ptaki...Ptaki....

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-20 19:58:22

Zobacz powiekszenie"Wróbelek jest mała ptaszyna,

wróbelek istotka niewielka,

on brzydką stonogę pochłania,

lecz nikt nie popiera wróbelka.

Więc wołam: Czyż nikt nie pamięta,

że wróbelek jest druh nasz szczery?!

Kochajcie wróbelka dziewczęta,

kochajcie, do jasnej cholery! "

Konstanty Ildefons Gałczyński

Liczba wróbli domowych - tego wdzięcznego i wesołego towarzysza człowieka - spada Czy kochacie ptaki jakie?
    czy są wspomnienia z nimi związane.Dożywiamy ptaszki zimą?
    pozdrawiam kama

• Autor: basilek Data: 2008-01-20 22:03:29

Też zauważyłam, że w miastach drastycznie spadła ilość wróbli, a także liczba karmników widocznych na parapetach okien w blokach. Ja staram się każdej zimy dokarmiać te ptaszki. Ale wiem, że to za mało. Myślę, że teraz w szkołach nie poświęca się temu zagadnieniu w ogóle uwagi i większość Polaków nie ma pojęcia, że wróble to obecnie gatunek ginący i od nas zależy ich los. Dziękuję, że poruszyłaś ten temat. Pozdrawiam.

• Autor: Ave Data: 2008-01-20 22:51:26

Ilośc wróbli w miastach sie zmiejsza, bo miasta sie zmieniają, w ocieplanych domach (kamienicach i blokach) nie ma juz szczelin i zagłebień, w których mogły zamieszkiwać, z pokarmem tez jest gorzej, bo zniknęły dospodrstwa (na obrzezach miast) w których hodowano drób i inne zwierzęta i wróblasy mogły znaleźć pożywienie. Nasza stopa życiowa się podnosi, ale w przyrodzie musi istniec równowaga, więc coś za coś...
    Co do ptaszków, które darzę szczególnym sentymentem, to należy do nich skowronek, niepozorny, szary ptaszek o cudnym głosie. Kiedy wychodze latem na ścieżke wśród pół i słysze jego głos, wracam myslami do najszczęśliwszych lat dzieciństwa i letnich wakacji, które spędzałam u babci :)))))))

• Autor: makusia Data: 2008-01-21 00:37:57

witaj Kamusiu , dożywiamy ptaszki obowiazkowo :) Uwielbiam śpiew ptaków o poranku , szczególnie latem , kiedy śpimy przy otwartym oknie , to jest cudowne uczucie gdzie zamiast "brzęczka" budzą nas ptaszki :)) A co do wróbelków , to faktycznie jest ich mało... ale za to sikorek jest mnóstwo , przynajmniej u nas przy słonince :))

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-21 08:50:23

cieszę się..dbajmy o nasze ptaszki..one są zwiastunem wolności radości ustalają regulamin przyrody bez nich to martwy świat to świat betonu, a tego chyba nie chcemy
     czekamy na przylot boćków ..

• Autor: Baśka Data: 2008-01-21 07:57:28

Raz wróbelek Elemelek
    znalazł w polu kartofelek...
     Wychowałam sie na wsi i tam nauczono mnie,że ptaki i zwierzęta leśne dokarmia sie dopiero wtedy,gdy śnieg mocno pokryje ziemię...gdy na drzewach nie ma już jarzębiny i innych owoców...gdy kopytka nie mogą rozgarnąć zmarźniętego śniegu.
     Wróbelków u nas na osiedlu też coraz mniej,za to mew z roku na rok coraz więcej...w obronie swoich piskląt potrafia nawet atakować dzieci.Zimą są tylko w czasie sztormów,ale latem ich wrzaski zaczynają się około 3.00 nocą...zdarzało się ,że co wraźliwsi wczasowicze rezygnowali z kwater na naszym osiedlu...
        a wróbelków coraz mniej...

• Autor: makusia Data: 2008-01-21 10:46:10

właśnie głos mew i szum morza to jest to co tygryski  lubią najbardziej :)) pozdrów odemnie morze Basiu :))

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-23 10:50:51

miałam dzisiaj wizytę ptaszka kręgolaszka ..cudny był...i już eh...te ptaki

• Autor: asia1975 Data: 2008-01-23 15:15:39

U nas też ciągle "przesiadują" wróble(te zwykłe i mazurki),sikorki(bogatki,modraszki i ubogie)no i 2 dzięcioły.A!I w mroźniejsze dni,na jabłonce,siedział jeszcze jakiś ptaszek-może sójka...ale nie jestem pewna.

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-23 17:29:36

czekamy na bociany ...w marcu już niedługo

• Autor: asia1975 Data: 2008-01-23 18:52:46

No i na żurawie.W zeszłym roku przyleciały pod koniec lutego.Lubię te ich krzyki:)

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-23 19:50:14

żurawie ...żurawi krzyk  piękne ptaki, dzikie gęsi też maja urok..a kaczki, jaskółki,,,chcę być ptakiem..

• Autor: appetita Data: 2008-01-23 19:56:55

A gruchające gołębie????? jakoś one wlaśnie kojarzą mi się z wiosną ...latem....to gruchanie...echhh..

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-23 20:16:04

gołębie przypominaja mi o tragedii w Katowicach

są piękne mądre i takie swojskie

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-26 12:24:14

Kurcze ...wieje pada brak słoneczka oj...

ja poproszę już o wiosnę

i niech już przylecą   bociany

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-26 12:29:49

ptaki zimujące piękny widok

łabędzie w zimie Łabędzie zimą

mewy siedzące zdjęcia z netu

Mewy są też urodziwe

• Autor: makusia Data: 2008-01-27 22:57:02

dziękuję Ci Kamusiu za zdjęcia , przypomniałas mi pobyt nad morzem .....  mewy i łabędzie  które jadły nam z ręki ... ehhh rozmarzyłam się :))))

• Autor: kamaxyz Data: 2008-01-28 08:32:37

łabędzie ..ptaki królewskie..zawsze wzbudzają we mnie emocje..lubię patrzeć na nie, widzę w nich dostojeństwo..piękno i urok i mądrość
    dużo można by mówić o tych ptakch
    pozdrawiam

• Autor: asia1975 Data: 2008-01-28 15:14:22

A moze wiecie co to może być za ptaszek?Przyleciał z sikorkami,ale od bogatki większy,z wierzchu ciemnoszary,brzuszek jasnobeżowy,a tak pod skrzydełkami rudawy,a i na lini oczu czarna kreska(jak u modraszki).Ogólnie taki smukły.Ale go opisałam!Ciekawe czy komuś uda się go zidentyfikować po moim zawiłym opisie:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu